Καταγγελίες για κλείσιμο υποθέσεων σεξουαλικής φύσεως κατά αστυνομικών-Ανησυχία για νέους πειθαρχικούς κανονισμούς

Σοβαρές ανησυχίες διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, σε σχέση με την πρόθεση, από πλευράς πολιτείας, θέσπισης ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος, που αφορά τη συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, η οποία συνιστά παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση, με τους συντεχνιακούς, μάλιστα, να δηλώνουν ότι «θα προστατεύουμε αυτούς που κάνουν παρενοχλήσεις». Η θέση αυτή απορρίπτεται, πάντως, από κάποιους βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή η σεξουαλική παρενόχληση διερευνάται πειθαρχικά στο πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς και δεν είναι διακριτό αδίκημα, όπως έχει καταστεί για τη Δημόσια Υπηρεσία και, όπως ανέφερε η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, η Βουλή θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Ωστόσο, από πλευράς του ΑΚΕΛ, διατυπώθηκε η θέση πως είναι τέτοια η σοβαρότητα του ζητήματος, που πλεονάζει η μεταγενέστερη ρύθμισή του ως πειθαρχικού, καθώς θα έπρεπε να οδηγεί σε έξοδο από το Σώμα αυτόματα με την καταδίκη. Είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως, είπε ο Άριστος Δαμιανού, «ότι στα ασώματα ασφαλείας υπάρχει μια ομερτά συγκάλυψης».

Από πλευράς της, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι επί της αρχής δεν διαφωνεί κανένας, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι δικλείδα που θα χρησιμοποιείται από την Αστυνομία για να διερευνάται ένα ζήτημα ως ποινικό ή πειθαρχικό. Διερωτήθηκε αν θα δώσουμε την ευκαιρία να υποβαθμίζεται η συμπεριφορά αυτή και να διερευνάται ως πειθαρχικό αντί ως ποινικό αδίκημα και σημείωσε πως είδαμε υποθέσεις που έκλεισαν εντελώς και δεν είχαμε ποινική καταδίκη και δεν εξετάστηκε ούτε κάποια πειθαρχική.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο μεμονωμένος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασαν ανησυχία τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία προέρχεται από πολίτη, που δεν είναι μέλος του Σώματος. Μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι ως δικηγόρος γνωρίζει περιπτώσεις που αστυνομικοί καλούσαν νεαρές κοπέλες αργά το βράδυ για κατάθεση και πρέπει να υπάρχει προστασία. Ουσιαστικά διερωτήθηκαν αν μπορεί να προστατευτεί πολίτης, εκτός Σώματος, μέσα από αυτή τη διαδικασία. «Θέλουμε να προστατεύσουμε και τους αστυνομικούς και τους πολίτες από τους κακούς αστυνομικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου.

Τους προβληματισμούς, πάντως, υιοθετεί και η συντεχνία «Ισότητα», η οποία εξέφρασε την ανησυχία πως, αν μπει ποινικό αδίκημα στα πειθαρχικά, δεν θα γίνεται η διερεύνηση για το ποινικό αδίκημα και θα προστατεύονται οι δράστες. Λόγω της ιεραρχικής φύσης της Αστυνομίας, ο κλάδος πιστεύει ότι η διερεύνηση πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητα πρόσωπα, εκτός του Σώματος και να απομακρύνονται τα «σάπια μήλα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης, η οποία κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή, αυτή τη στιγμή, ένα πειθαρχικό αδίκημα διερευνάται είτε από μονομελή είτε από τριμελή επιτροπή, αλλά μόνο η τριμελής η επιτροπή μπορεί να επιβάλει ποινή απόλυσης ή εξαναγκασμού σε παραίτηση. Ωστόσο, με εξαίρεση το αδίκημα της διαφθοράς, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Αρχηγού πού παραπέμπεται κάποιος για πειθαρχικό αδίκημα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η παραπομπή στην τριμελή επιτροπή. «Στη Βουλή θέλουν να μετατρέψουν αυτό το ποινικό αδίκημα σε πειθαρχικό. Η νομολογία και ο τρόπος που το έχουν φέρει, θα δώσει συγκάλυψη σε κάποιους, οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις χυδαίες πράξεις, να παραμένουν στο αστυνομικό Σώμα, προσβάλλοντας το», τόνισε ο κ. Λοϊζίδης.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι θεωρούν πως κάποιες υποθέσεις μπορεί να μην οδηγηθούν στο Δικαστήριο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει και πειθαρχικό αδίκημα αλλά, σε περίπτωση που υπόθεση οδηγείται στο Δικαστήριο, η πειθαρχική διαδικασία αναστέλλεται αναλόγως του αποτελέσματος. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο που παρενοχλήθηκε δεν θέλει να προχωρήσει με καταγγελία στην Αστυνομία αλλά στον προϊστάμενό της.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει συσταθεί μια επιτροπή, αποτελούμενη από έξι αξιωματικούς, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, που διαχειρίζεται αυτά τα παράπονα με εχεμύθεια.

Άγνωστη η έκβαση της υπόθεσης

Σε ερώτημα της κ. Σούπερμαν, αν στην τελευταία υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης το θύμα προστατεύτηκε ή εργάζεται ακόμα στο ίδιο περιβάλλον με τους θύτες (σ.σ. πρόκειται για καταγγελία κατά τριών μελών, δύο για παρενόχληση και μία για βιασμό), ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι λήφθηκαν από την πρώτη στιγμή μέτρα προστασίας, τα οποία παραμένουν σε ισχύ αλλά ο φάκελος βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και δεν έχει πληροφόρηση για το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή χειρίστηκε πέντε υποθέσεις από τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίες αφορούσαν λεκτική παρενόχληση ή προσβλητική συμπεριφορά. Δεν προχώρησαν με γραπτή κατάθεση για σκοπούς διερεύνησης ποινικών αδικημάτων και, ως εκ τούτου, η ηγεσία προχώρησε με τη λήψη μέτρων. Στην Πυροσβεστική δεν υπήρξαν καθόλου καταγγελίες.

Πάντως, ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τα εσωτερικά μέτρα που λαμβάνονται, ο εκπρόσωπος της «Ισότητας» απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι θα πρέπει να δίνεται κατάθεση σε «εξωγενείς αρμοδίους» και πρέπει η διερεύνηση να γίνεται εκτός Αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ