Πλήρη πολιτική και στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ εξέφρασε σε διάγγελμα του ο Μπάιντεν

Την πλήρη στήριξη τους δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς το Ισραήλ δια μέσου του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς “μια πράξη καθαρού κακού”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ OΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

“Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Και θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία” είπε στο διάγγελμα του την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

“Όπως κάθε έθνος στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει — πράγματι έχει καθήκον να απαντήσει — σε αυτές τις άγριες επιθέσεις”.

Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για τρομοκρατία και για βαρβαρότητα της Χαμάς.

“Αυτή η αιμοσταγία φέρνει στο νου τα χειρότερα, τις χειρότερες μανίες του ISIS. Αυτό είναι τρομοκρατία. Αυτή η επίθεση έφερε στην επιφάνεια οδυνηρές αναμνήσεις και τα σημάδια που άφησαν χιλιετίες αντισημιτισμού και γενοκτονίας του εβραϊκού λαού” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

“Του είπα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώσουν αυτό που βιώνει το Ισραήλ, η απάντησή μας θα ήταν γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική.

Συζητήσαμε επίσης πώς δημοκρατίες όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες και πιο ασφαλείς όταν ενεργούμε σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Ο ίδιος, είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υπάρξει απόφαση να χρηματοδοτηθεί το Ισραήλ, και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους του για μια οργανωμένη διεθνή αντίδραση στην τρομοκρατία της Χαμάς.

“Είχα επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και να συντονίσουμε μια ενιαία απάντηση” τόνισε.

Ο Μπάιντεν είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούν με αυτούς που πενθούν.

“Δεν υπάρχει χώρος για μίσος στην Αμερική ούτε εναντίον των Εβραίων, ούτε εναντίον των Μουσουλμάνων, ούτε εναντίον κανενός. Απορρίπτουμε την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε το αδιάκριτο κακό, όπως κάναμε πάντα”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξιστόρησε την πρώτη του επίσκεψη πριν από 50 και πλέον χρόνια, ως νεοεκλεγής γερουσιαστής τότε, στο Ισραήλ και τη συνάντηση που είχε τότε με την Γκόλντα Μέιρ στο γραφείο της λίγο πριν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

“Υποθέτω ότι μπορούσε να δει την έκπληξη στο πρόσωπό μου καθώς περιέγραφε αυτό που αντιμετώπιζαν. Περπατήσαμε στον διάδρομο έξω από το γραφείο της για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Με κοίταξε και είπε: “Θες να βγάλουμε μια φωτογραφία;” Και την ακολούθησα έξω.

Στεκόμασταν εκεί σιωπηλοί, κοιτάζοντας τον Τύπο. Έσκυψε και μου ψιθύρισε: “Μην ανησυχείς, γερουσιαστή Μπάιντεν. Έχουμε ένα μυστικό όπλο εδώ στο Ισραήλ. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.

Για 75 χρόνια, το Ισραήλ στέκεται ως ο απόλυτος εγγυητής της ασφάλειας των Εβραίων σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του παρελθόντος να μην επαναληφθούν ποτέ” κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Έως τώρα και όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι νεκροί Αμερικανοί πολίτες από τις επιθέσεις της Χαμάς είναι 14 και τουλάχιστον 20 αγνοούνται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και επιβεβαίωσε την κατηγορηματική υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του έναντι αυτής της επίθεσης.

Και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς δεν έχουν καμία δικαιολογία, καμία νομιμότητα και πρέπει να καταδικαστούν καθολικά.

Εν τω μεταξύ, ο Άντονι Μπλίνκεν αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για το Ισραήλ και την Ιορδανία όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Μπλίνκεν θα εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και θα καταδικάσει τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο ενώ θα επαναλάβει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ. Θα συζητήσει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ και θα υπογραμμίσει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία