Άκουσε και ονόματα από τον Γκουτέρες ο ΠτΔ-Αποδέχονται μόνο προσωπικό απεσταλμένο οι Τούρκοι
06:00 - 11 Οκτωβρίου 2023
Ένα σπάνιο φαινόμενο, να είναι όλες οι πλευρές ικανοποιημένες, από τη συμφωνία που επήλθε, σχετικά με την Πύλα, παρατηρείται από την Δευτέρα, με την αναφορά του ειδικού αντιπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, να είναι ενδεικτική και να ερμηνεύεται από κάποιους ως ένα βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Κόλιν Στιούαρτ σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση της κρίσης στην Πύλα, έκανε λόγο για μια μικρογραφία της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε σχέση με την απεμπλοκή από το αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Το παράδειγμα της Πύλας και οι διευθετήσεις που έγιναν αποτελούν ένα θετικό μοντέλο για το πως οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν λογικές και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στις διαφωνίες τους, όταν υπάρχει δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Στιούαρτ, δίνοντας έτσι το πλαίσιο για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Πύλας δεν υπήρξαν σε καμία περίπτωση άμεσες συζητήσεις ανάμεσα στη Λευκωσία και το κατοχικό καθεστώς. Αντιθέτως αμφότερες οι πλευρές, συζητούσαν απευθείας με τον Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο και τις Αρχές πάνω στα οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία.
Πάντως, πέραν από τη θετική, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, κατάληξη στο θέμα της Πύλας αναμένεται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο Κυπριακό. Ήδη ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται η έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη θετική απάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στην πρόταση του για διορισμό απεσταλμένου, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η θέση της άλλης πλευράς.
Υπενθυμίζεται πως πλέον αυτό για το οποίο γίνεται συζήτηση, είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου, όχι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά για διερευνήσει τις πιθανότητες για το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία, είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις και επίσημες ανακοινώσεις από τη Νέα Υόρκη για τον διορισμό απεσταλμένου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ενώπιον της Λευκωσίας προτάθηκαν και συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων για να καλύψουν τη θέση του απεσταλμένου, για τα οποία ζητήθηκε η έγκριση τους.
Μάλιστα εάν οι εξελίξεις τρέξουν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που εκτιμά η Λευκωσία, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τρέξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε δεν αποκλείεται να τρέξουν και οι εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τον διορισμό Ευρωπαίου Απεσταλμένου, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε από τον Μάρτιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Άλλωστε η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετίζεται με τα ευρωτουρκικά και συνεπώς θα μπορούσε, να υπάρξει κι ένας συσχετισμός, έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα. Εξελίξεις βέβαια που δεν συνάδουν με τις δηλώσεις που συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να γίνονται στα κατεχόμενα.
Ο σύμβουλος του Τατάρ επί διπλωματικών θεμάτων και μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Χουσεϊν Ισικσάλ, έθεσε τους το πλαίσιο και τους όρους που θέτει ο κατοχικός ηγέτης για να αποδεχθεί τον οποιοδήποτε διορισμό. Στα κατεχόμενα, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, πρώτον, το όνομα και δεύτερο με τους όρους εντολής του απεσταλμένου που θα διοριστεί. Κόκκινη γραμμή για τους Τούρκους είναι ο απεσταλμένος να είναι προσωπικός , όχι ειδικός απεσταλμένος.
Κι αυτό, διότι όπως εξηγούν, ο προσωπικός απεσταλμένος εργάζεται υπαγόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε αυτόν υποβάλλει έκθεση. Δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει προσηλωμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που θα εξυπηρετούσε τις εκτός πλαισίου θέσεις του κατοχικού καθεστώτος και της Άγκυρας.
«Έτσι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και νέες προτάσεις λύσης. Η δε εντολή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το καθήκον του περιορίζεται μόνο στο να εξεύρει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και φυσιολογικά αναμένεται να το κάνει αυτό εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος», είπε ο Σύμβουλος του Τατάρ, υποδεικνύοντας παράλληλα πως, αν γίνουν δεχτοί οι όροι αυτοί, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να αξιολογήσει την αποδοχή αυτού του απεσταλμένου.