Αρχίζει η συζήτηση για θέσπιση πειθαρχικού αδικήματος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Αστυνομία

Ενώπιον της Βουλής αρχίζει η συζήτηση για τη θέσπιση ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος που αφορά τη συμπεριφορά μέλους της Αστυνομίας, η οποία συνιστά σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση, μετά και από την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από πέντε μήνες, το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι η σεξουαλική παρενόχληση επιβάλλεται να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα τόσο στις τάξεις της Αστυνομίας, όσο και της Πυροσβεστικής.

Ουσιαστικά, μέχρι σήμερα, τέτοιους είδους συμπεριφορές κρίνονταν ως ανάρμοστες, χωρίς να ήταν διακριτές όταν εξετάζονταν πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι εν λόγω υποθέσεις που καταγράφονται, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, πλήττουν το κύρος της Αστυνομίας, αφού τα μέλη της Δύναμης είναι οι πρώτοι που πρέπει να εφαρμόζουν τον Νόμο σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, του οποίου ήταν με πρότασή του που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδηγείται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, διαμηνύεται ότι η επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά κρίνεται σήμερα με βάση τους πειθαρχικούς κανονισμούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ωστόσο, με την προτεινόμενη τροποποίηση, η οποία πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Μαΐου, «μετατρέπεται σε διακριτό και συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα, ως ένδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιες συμπεριφορές». Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο, η ουσιαστική έννοια αυτής της τροποποίησης, είναι η «μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά που διαδραματίζονται στις τάξεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα και με τον Κώδικα Πρακτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σεξουαλική παρενόχληση σημαίνει ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσεως ή άλλη συμπεριφορά που βασίζεται στο φύλο, η οποία πλήττει την αξιοπρέπεια των γυναικών και των ανδρών στην απασχόληση.

Εξάλλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον οδηγό πρόληψης σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, «μια εργαζόμενη γυναίκα πιθανώς να έχει μία τέτοια εμπειρία στην εργασία, δηλαδή ένας άντρας της συμπεριφέρεται όχι ως εργαζόμενη ή συνάδελφο αλλά ως πιθανή εραστή του. Μπορεί τακτικά να επαινεί την ομορφιά της, να κάνει μασάζ στον ώμο της, να βάζει το χέρι του γύρω από τη μέση της, να την καλεί για μεσημεριανό ή για δείπνο για να συζητήσουν. Μπορεί η αίσθηση να είναι ωραία για λίγο, εν τέλει όμως, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται άβολα. Κάποιοι άνθρωποι θα επιλέξουν να ανεχτούν αυτή τη συμπεριφορά για να επιβιώσουν άλλοι όμως μπορεί να αισθανθούν ολοένα περισσότερο την κατάθλιψη και τελικά να καταρρεύσουν. Άλλοι ίσως αγωνιστούν χωρίς επιτυχία, ίσως υποστούν αντίποινα και αναγκαστούν σε παραίτηση ή απολυθούν. Αυτό κατ’ ακρίβεια, είναι η ‘σεξουαλική παρενόχληση’».

Η θέση των συντεχνιών της Αστυνομίας

Την ίδια ώρα, οι Συντεχνίες των Αστυνομικών, υποστηρίζουν τη θέσπιση ξεχωριστού ποινικού αδικήματος σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα, ενώ παράλληλα, υποδεικνύουν την ανάγκη για τροποποίηση όλων των πειθαρχικών κανονισμών, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα τόσο στις ποινές, όσο και στις διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), χαιρετίζει την κατάθεση από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης την τροποποίηση των πειθαρχικών κανονισμών, ώστε να δημιουργηθεί νέο πειθαρχικό αδίκημα που αφορά στην σεξουαλική παρενόχληση και στην παρενόχληση, όπως οι όροι αυτοί καθορίζονται στον περί Ίσης Μεταχείρισης Αντρών και Γυναικών στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο.

Επιπρόσθετα, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, αναφέρει ότι «η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκει σύμφωνο τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος, καθώς οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι καθαροί από οποιεσδήποτε συμπεριφορές που προσβάλλουν και πλήττουν την αξιοπρέπεια και την τιμή καθενός εργαζόμενου. Υποχρέωση του εργοδότη είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών εργασίας όπου η αξιοπρέπεια καθενός να είναι σεβαστή».

Πάντως, η Συντεχνία εξέφρασε επίσης την απαρέσκειά της για τον αποκλεισμό της από την διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης, που προηγήθηκε για το εν λόγω ζήτημα. «Η επιλεκτική διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μόνο με συγκεκριμένες Οργανώσεις, είναι παντελώς απαράδεκτη και εκτός των συνδικαλιστικών θεσμίων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Η στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνιστά θεσμική διάκριση και άνιση μεταχείριση σε βάρος της ΑΣΔΥΚ και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος - ΑΣΔΥΚ. Επαναλαμβάνουμε ότι, η ΑΣΔΥΚ, ίσως, είναι η μόνη Συντεχνία που βάση του Καταστατικού της νόμιμα δύναται να εκπροσωπεί μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Δειτε Επισης

Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι
Σε διάλεξη της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας ο Δικαστής Σάββας Παπασάββα
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή
Σύγκλιση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων