Έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες η Κυβέρνηση για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό-Τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν

Οριστικά κλείνει η Κυβέρνηση το θέμα απόδοσης ευθυνών στην Αστυνομία, σε σχέση με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σε Λεμεσό και Χλώρακα, με τους κουκουλοφόρους να ξεγυμνώνουν ολόκληρο το σώμα Ασφαλείας που παρέμεινε σε πλήρη αδράνεια, αφού μετά την ανακοίνωση πως ο Αρχηγός της Δύναμης παραμένει στη θέση του, πλέον έχει κοπεί κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα των ευθυνών.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, τόσο κατά την άφιξη τους, όσο και κατά την αναχώρηση τους, απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

Ο κλήρος έπεσε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη ανακοίνωσε τις πέντε αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη σύσκεψη.

Αναλυτικά οι πέντε αποφάσεις

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα θέματα ασφαλείας, σε σχέση μετά τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία.

Επειδή το Μεταναστευτικό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνηση αποφασίστηκε η ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ώστε να αυξηθούν οι περαιτέρω επιστροφές και οι απελάσεις.

Η συγκρότηση δύο επιπλέον Μονάδων Αντιοχλαγωγικών Διμοιριών τη ΜΜΑΔ από τις 6 Νοεμβρίου.

Μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αυτονόμηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πληροφοριών (ΥΠΑΔ) της Αστυνομίας.

Αναδιοργάνωση εντός του έτους των 24 τμημάτων της Αστυνομίας που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας και επέμβασης της. Η αναδιοργάνωση θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή, αστυνομικών οι οποίοι τώρα ασκούν γραφειακά καθήκοντα.

Τέλος η συζήτηση για τις ευθύνες

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς σχετικά με το θέμα της παύσης του Αρχηγού μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι αυτές που ανακοινώθηκαν πιο πάνω, επαναλαμβάνοντας στην ουσία πως το θέμα θεωρείται λήξαν. «Αυτό έχει ήδη συζητηθεί. Έχει τοποθετηθεί και η υπουργός Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για την ασφάλεια στην Κύπρο υπό το φως των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι «είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι στην περιοχή μας, άρα καθήκοντος λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Σε ερώτηση ποιο ήταν το κλίμα κατά τη σύσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι σχέσεις Αρχηγού Αστυνομίας και Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργού Δικαιοσύνης, Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας είναι και παραμένουν εξαιρετικές. Έχουν σχέσεις και συνεργάζονται σε ένα πολύ νευραλγικό τομέα διαχείρισης, όχι μόνο της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και αποτελεσματικότερης διαχείρισης του Μεταναστευτικού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παύει τον Αρχηγό Αστυνομίας και ερωτηθείς τι μεσολάβησε και άλλαξε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή αυτό που έχουμε αναφέρει εμείς είναι ότι ζητήθηκαν εκθέσεις γεγονότων από την Αστυνομία τις οποίες και μελέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, και στη βάση αυτών των εκθέσεων γεγονότων έχει γίνει αυτή η σύσκεψη. Θα ακολουθήσουν και άλλες, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ερωτηθείς εάν θα αποδοθούν ευθύνες για τα επεισόδια , όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν «θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν φθάνουν», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θέμα αξιοπιστίας τίθεται και θέμα ευθύνης είναι να μπορέσουμε ακριβώς να διασφαλίσουμε ότι η επιχειρησιακή δυνατότητα και οι ικανότητες της Αστυνομίας είναι τέτοια που ο κάθε συμπολίτης μας, κάθε συμπολίτισσα μας, ο κάθε επισκέπτης στην Κύπρο νιώθει ασφαλείς. Για να το διασφαλίσουμε αυτό επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες. Είναι αυτά τα μέτρα, αυτές οι ενέργειες που έχουν συζητηθεί και σήμερα διεξοδικά».

Προσθέτοντας παράλληλα ότι, «το επόμενο διάστημα, όπως έχω αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα είναι εμφανής αυτές οι ενέργειες και σε εμάς αλλά και στην ίδια την Αστυνομία».

Ερωτηθείς ως προς τα ερωτήματα που τίθενται, σε σχέση με το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, λιγότερο σοβαρές, αποδίδονται ευθύνες και διατάσσονται πειθαρχικές ευθύνες, σε αντίθεση με τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως δύο μέτρα και δύο σταθμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συντεταγμένη πολιτεία, οφείλει να λειτουργεί στη βάση γεγονότων. Είναι για αυτό που υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και στις τάξεις της Αστυνομίας. Στη βάση γεγονότων και στις εκθέσεις γεγονότων, όπως προνοείται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο Πρόεδρος ζήτησε τις εκθέσεις γεγονότων, μελέτησε τις επιπρόσθετες πληροφορίες, τα επιπρόσθετα στοιχεία και είναι στη βάση αυτών των εκθέσεων γεγονότων που αν θέλουμε να εστιάσουμε στην ουσία της συζήτηση, είναι πως να ενισχύσουμε περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας. Είναι γι’ αυτό που έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα, ότι η Αστυνομία της χώρας μα θα μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική».

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,
Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού
Τίμησαν τη μητέρα του Θανάση οι Οικολόγοι-«Να αναλάβουν την ευθύνη τους, αυτοί που επέμεναν στην εκδοχή της αυτοκτονίας»
Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»