Ν. Χριστοδουλίδης: 63 χρόνια μετά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε

Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, 63 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου.

«63 χρόνια μετά, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτήν, όχι μόνο θα την προστατέψουμε, αλλά θα την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας την οικονομία, τους θεσμούς, την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλους εκείνους τους παράγοντες ισχύος, τη διεθνή της υπόσταση, αλλά πάνω απ’ όλα θα εργαστούμε για τον τερματισμό της κατοχής, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα όποια προβλήματα, «δεν αποστρατευόμαστε από την προσπάθεια της επανένωσης της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο και μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουμε στην ολότητά τους τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από την επανένωση του τόπου, μέσα από ένα λειτουργικό κράτος».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική παρέλαση, είπε ότι «είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που έχουμε δει», προσθέτοντας ότι σήμερα τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όλων αυτών που το 1974 στάθηκαν στο πλευρό της νομιμότητας για να αντιμετωπίσουν το προδοτικό πραξικόπημα, όλων αυτών που αντιστάθηκαν στην τουρκική εισβολή.

Ερωτηθείς για την παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μέτσολα, στη στρατιωτική παρέλαση, που αποτελεί την πρώτη φορά που αρχηγός ευρωπαϊκού θεσμού βρίσκεται στην Κύπρο στην επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη.

«Έχουμε ως συμπαραστάτη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι η ισχυρότερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προς την κατεύθυνση διορισμού, από τον Γενικό Γραμματέα, ενός αντιπροσώπου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, αν αυτό γίνει αποδεκτό από τουρκικής πλευράς.

«Θεωρούμε μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι από δικής μας πλευράς υπάρχει «η ξεκάθαρη βούληση, ο σχεδιασμός, το πώς θα φτάσουμε στην πολυπόθητη επανένωση του τόπου μας».

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η κοινή μας πατρίδα.

«Σίγουρα, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, αυτοί που είναι χαμένοι είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Άρα δίνουμε χέρι φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να εργαστούμε από κοινού για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να πετύχουμε αυτό που προανέφερα: να αξιοποιήσουμε στην ολότητα τους όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος μέλος της ΕΕ», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ