Σε απόγνωση οι πολύτεκνοι, ζητούν Εθνικό Σχέδιο Στήριξης-«Δεν είμαστε ζητιάνοι»

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται αρκετές πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες καθημερινώς δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση για να τα βγάλουν πέρα αλλά και για να μεγαλώσουν τα ίδια τα παιδιά τους, με την Οργάνωση Πολυτέκνων την ίδια ώρα να βγαίνει μπροστά και να ζητά από την Κυβέρνηση την εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, ώστε να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες, αλλά ταυτόχρονα να δοθούν και κίνητρα για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών.

Από τη μία η ακρίβεια που παρατηρείται και από την άλλη οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, έχουν σφίξει για τα καλά τον κλοιό, με αποτέλεσμα αρκετά νεαρά ζευγάρια, να μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις για τη δημιουργία οικογένειας, πόσο μάλλον τη δημιουργία μιας πολύτεκνης οικογένειας, που ασφαλώς έχει διπλάσια και τριπλάσια έξοδα.

Έτσι, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να στηριχθούν, αλλά και να πολλαπλασιαστούν οι πολύτεκνες οικογένειες, η Οργάνωση Πολυτέκνων, παραθέτει στο τραπέζι πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Στήριξης με συγκεκριμένες εισηγήσεις, έτσι ώστε η δημιουργία πολύτεκνης οικογένειας να αποτελεί κίνητρο για τους νέους και όχι να προκαλεί φόβο.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνου Ολύμπιου, τόνισε ότι, «δεν είμαστε επαίτες, ούτε ζητιάνοι, καθώς έχουμε αξιοπρέπεια οι πολύτεκνοι, αφού προσφέρουμε τα μέγιστα σε αυτό τον τόπο. Όπως ξεκινάς να κτίσεις μια πολυκατοικία και δεν έχεις απαίτηση από την ώρα που θα βάλεις τα θεμέλια να έχεις εισόδημα, καθώς πρέπει να τελειώσει και όταν τη νοικιάσεις, τότε θα πάρεις και λεφτά, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το παιδί. Δεν μπορεί η γέννηση ενός παιδιού, να σου φέρει άμεσα αποτελέσματα. Όμως η γέννηση ενός παιδιού, αυξάνει το εθνικό ακαθάριστο εισόδημα, ενώ ένας ηλικιωμένος που μπαίνει στη σύνταξη, μειώνει το εθνικό ακαθάριστο εισόδημα».

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα εντύπωση προκαλούν οι αριθμοί που δείχνουν ότι οδεύει σε μια τάση γήρανσης ο πληθυσμός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα οι συνταξιούχοι είναι το 16.9%, ενώ μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στο 20%. Την ίδια ώρα, οι νέοι σήμερα είναι το 15.7% του πληθυσμού, ενώ παλαιότερα ήταν το 29%, ωστόσο, μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός θα πέσει κάτω από το 15%, λόγω της υπογεννητικότητας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ολύμπιου, «η πολύτεκνη οικογένεια σήμερα, αφέθηκε στο έλεος του Θεού και ούτε επί της προηγούμενης, ούτε επί της παρούσας Κυβέρνησης, έγινε κάτι. Η προσφορά της πολύτεκνης οικογένειας είναι ανυπολόγιστη και γι’ αυτό ένα εθνικό σχέδιο στήριξης θα βοηθήσει τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών. Για παράδειγμα, στο θέμα της στέγασης, όταν ένας νέος σήμερα δουλεύει και λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα και τα ενοίκια την ίδια ώρα είναι από τα 500 ευρώ και πάνω, φανταστείτε πόσα χρειάζονται για να ζήσουν. Αυτό που είχα μεταφέρει και στον ίδιο τον Πρόεδρο, είναι ότι αφού έχουμε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και διάφορα σχέδια για ορεινές και ημιορεινές, να ξεκινήσει το κράτος να κτίζει πολυκατοικίες».

Έτσι, η εισήγηση που κατατέθηκε, είναι ότι αφού κάνουν αίτηση οι νέοι, να τους δίδεται ένα διαμέρισμα με ενοικιαγορά. Δηλαδή, θα καλείται για παράδειγμα ένας νέος να πληρώσει 300 με 400 ευρώ τον μήνα, κάτι που θα είναι δόση για την αγορά του διαμερίσματος. Μάλιστα, θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα σε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα αναφέρει ότι εάν κάνει τρία παιδιά θα του χαρίζεται το 50% του υπόλοιπου χρέους που θα έχει για την αγορά του διαμερίσματος, ενώ εάν κάνει τέσσερα παιδιά, θα του χαρίζεται όλο το υπόλοιπο δάνειο.

Επιπρόσθετα, η Οργάνωση Πολυτέκνων, εισηγείται πως όταν κάποια γυναίκα έχει δυο παιδιά, πρέπει να της δίνονται κίνητρα και μπόνους 10.000 ευρώ για το τρίτο παιδί και αμέσως, εκτός από το μπόνους που θα πάρει, να λαμβάνει και τα επιδόματα της τρίτεκνης οικογένειας.

Πάντως, τα παράπονα που φθάνουν στα χέρια του κ. Ολύμπιου φαίνεται να είναι καθημερινά, από πολύτεκνες οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα και ζητούν δανεικά. «Δεν μπορεί για παράδειγμα, να υπάρχει καθηγήτρια πρωτοδιόριστη με δυο παιδιά σπουδαστές και δυο παιδιά σε γυμνάσιο και λύκειο και να διορίζεται από τη Λευκωσία στην Πόλη Χρυσοχούς. Πώς μπορεί να εργαστεί αυτή η πολύτεκνη μάνα; Δεν βοηθάει καν το ίδιο κράτος αυτές τις οικογένειες».

Άλλη επιστολή που έλαβε ο κ. Ολυμπίου, είναι από πατέρα με τέσσερα παιδιά από την Αραδίππου, του οποίου διόρισαν τη γυναίκα του στην Πάφο. «Είναι εύλογη απορία εάν σκέφτονται από πριν αυτούς τους διορισμούς, καθώς έρχονται να βασανίσουν ακόμη περισσότερο αυτές τις πολύτεκνες οικογένειες».

Δειτε Επισης

Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στη Τουρκία-Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στους 76 νεκρούς
Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη-Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τραμπ «έσωσε» το TikTok για να το πάρει ο Μασκ; Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 35χρονο που μαχαίρωνε τους γονείς του στις ΗΠΑ
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για την ευημερία των ζώων-Πιο βίαια από ποτέ τα περιστατικά
Απίστευτη ενέργεια από αστυνομικό-Του άρεσε η πρώην συμβία συλληφθέντα και της έστελνε sms εν μέσω ερευνών
Στην ακίδα άμυνα και ασφάλεια στο Ευρωκοινοβούλιο-Τα βλέμματα της Κύπρου στη συζήτηση για Μεταναστευτικό