Πού καταλήγουν τα… ορφανά κλοπιμαία και τι έγινε στην περίπτωση με τα περιστέρια
06:40 - 09 Ιανουαρίου 2023
Ως πρωτάκουστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπόθεση εντοπισμού του μεγάλου αριθμού περιστεριών σε όχημα που οδηγούσαν αλλοδαποί, την περασμένη εβδομάδα στη Λεμεσό, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους, με την Αστυνομία να σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι σπάνια καταγράφονται κλοπές περιστεριών, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που βρίσκονται ενώπιον μιας τέτοιας υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται πως, τα τρία πρόσωπα περιφέρονταν στη Λεμεσό έχοντας στο αυτοκίνητο 190 περιστέρια, εκ των οποίων τα πενήντα ένα ήταν ήδη νεκρά και με την αξία τους να υπολογίζεται στα 1500 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι συλληφθέντες κατά την ανάκρισή τους είπαν στους αστυνομικούς πως έκλεψαν τα περιστέρια με σκοπό να τα πωλήσουν σε παζάρι στη Λευκωσία.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, έκλεψαν τον μεγάλο αριθμό περιστεριών από εγκαταλελειμμένες οικίες, όπου είχαν φτιάξει φωλιές στην περιοχή Πισσουρίου. Έτσι, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους στη βάση του περί Θήρας και προστασίας άγριων πτηνών νόμο, σύμφωνα με τον οποίον απαγορεύεται η σύλληψη, η φύλαξη, η παράδοση (δηλαδή η πώληση) και η θανάτωση άγριων πτηνών, στα οποία πέραν της πέρδικας, του λαγού και άλλων άγριων πτηνών, συμπεριλαμβάνονται και τα περιστέρια.
Σε αυτή την υπόθεση, δεν υπήρξε νόμιμος ιδιοκτήτης από τον οποίον να κλάπηκε ο μεγάλος αριθμός πτηνών και ως εκ τούτου, νόμιμος ιδιοκτήτης τους θεωρείται το κράτος και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με τον εντοπισμό τους, στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα στη φύση.
Με αφορμή την πιο πάνω υπόθεση, προκύπτει το ερώτημα, για το πού καταλήγουν τα κλοπιμαία αντικείμενα που εντοπίζονται από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Οι εκατοντάδες υποθέσεις κλοπών, φέρνουν στους αστυνομικούς σταθμούς χιλιάδες κλοπιμαία αντικείμενα, από κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι κοσμήματα και χρήματα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των κλοπιμαίων δεν εντοπιστούν ή στις περιπτώσεις που τεκμήρια κατασχεθούν με απόφαση Δικαστηρίου, οι υπεύθυνοι του τμήματος της υπηρεσίας κάθε αστυνομικού σταθμού, οφείλουν να ακολουθήσουν την αστυνομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριου τα κλοπιμαία αντικείμενα παραδίδονται στις αστυνομικές Διευθύνσεις κάθε πόλης.
Στη συνέχεια και αφού οι αστυνομικές Διευθύνσεις συγκεντρώσουν, κατά τη κρίση του αστυνομικού Διευθυντή, ικανοποιητικό αριθμό κλοπιμαίων αντικειμένων που δεν έχει εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης τους, διεξάγεται δημόσιος πλειστηριασμός από ιδιώτη δημοπράτη.
Η διαδικασία πλειστηριασμού γίνεται ξεχωριστά για κάθε αστυνομική Διεύθυνση και αφού πρώτα προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα προκηρύξει η Διεύθυνση οικονομικών, γίνεται αγορά υπηρεσιών από τον ιδιώτη δημοπράτη που θα κερδίσει τον διαγωνισμό. Το πρόσωπο αυτό θα αναλάβει τη διενέργεια πλειστηριασμών σύμφωνα με τους σχετικούς όρους της σύμβασής του.
Σημειώνεται πως στην λίστα συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες κλοπιμαία αντικείμενα που παραμένουν στους αστυνομικούς σταθμούς μέχρι να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης, βρίσκονται από τηλεοράσεις, κοσμήματα, ρουχισμός, πορτοφόλια, χρηματικά ποσά, σιδερικά ακόμη και αυτοκίνητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν στο όχημα εκατοντάδες κλεμμένα περιστέρια