Ενοχλημένοι γονείς και δάσκαλοι με την απόφαση ΠτΔ-«Λάθος, δεν μας ικανοποιεί»

Ενοχλημένοι με την απόφαση της Κυβέρνησης να μην υπογράψει το νόμο για επέκταση της Προδημοτικής προς τα κάτω και να τον αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρουσιάζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι κάνουν λόγο για λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν υπέγραψε το νόμο για Προδημοτική ο Πρόεδρος-Το μπαλάκι στο Ανώτατο

Η απόφαση της Βουλής να μην αποδεχτεί την αναπομπή του Προέδρου για το συγκεκριμένο νόμο, οδήγησε με τη σειρά της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στην έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου χρόνου, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή η κίνηση βρήκε αντίθετους τους οργανωμένους γονείς, οι οποίοι κάνουν λόγο για λανθασμένη απόφαση.

«Θεωρούμε ότι είναι λάθος, επειδή καθυστερεί την επέκταση της Προδημοτικής προς τα κάτω, όπως αναφέρεται στο νόμο. Θεωρούσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έβλεπε το γενικότερο καλό και θα υπέγραφε το νόμο, όμως δεν το έκανε. Παραμένουμε με τα παλιά δεδομένα, κάτι που δεν μας ικανοποιεί», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Προδημοτικής, Ιωάννης Ιωάννου.

Αυτή τη στιγμή, οι γονείς και οι δάσκαλοι περιμένουν και την απόφαση του Ανωτάτου για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. «Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο να εφαρμόσει το νόμο, σε περίπτωση που το Ανώτατο κρίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Το Υπουργείο πρέπει να είναι έτοιμο, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές την ερχόμενη σχολική χρονιά, αν ληφθεί απόφαση».

Από πλευράς της, η ΠΟΕΔ αναμένεται να θέσει το θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιήσει, στις 19 Ιανουαρίου, για να μελετήσει και τα επόμενά της βήματα.

«Η θέση μας ήταν καταγραμμένη από την αρχή. Είναι λυπηρό ότι μία εκπαιδευτική πολιτική, καθ’ όλα σωστή, με θετικό πρόσημο τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και κοινωνικούς, να καταλήγει σε πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», επεσήμανε η πρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων, Μύρια Βασιλείου.

Πάντως, το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι δάσκαλοι από την αρχή, ήταν ότι αν υιοθετείτο η θέση της ΠΟΕΔ από την αρχή της εκπόνησης του νόμου, ίσως να μην υπήρχε αυτή η κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Πρόδρομος για προδημοτική-«Αντισυνταγματικό να μην επιλέγει ο γονιός»

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφερόταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον νόμο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Ως λόγους της αναφοράς επικαλείται μεταξύ άλλων:

  • Το γεγονός ότι ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.
  • Οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025.

Επιπλέον σημειώνεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις που πρόσθεσε η Βουλή στην αρχική νομοθετική πρόταση ουσιαστικά έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης «Κύπρος το αύριο» και η χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους για ποσό €12,2 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει ΠτΔ για Προδημοτική ο Πρόδρομος-Ζητά συνδρομή και από Σαββίδη

Δειτε Επισης

Επιμένει στα περί εκβιασμού η οικογένεια του «ξανθού μάγου»-«Μιλήσαμε και έκλαιγε σαν μωρό»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον ένας νεκρός από φονικό ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ
Ζημιές στην παραγωγή τροφίμων που ξεπερνούν το 20% στην Τουρκία λόγων του φονικού σεισμού
Συνεχίζονται οι επαναπατρισμοί μεταναστών-Άλλοι 73 επέστρεψαν στη χώρα τους
Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή-Οι εξομολογήσεις συναγωνιστών και συγγενών αγωνιστών
Πίεση, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση-Οι συνέπειες των εξετάσεων τετραμήνων στους μαθητές
Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης η ΔΗΠΑ-Στα σκαριά δύο νέα όργανα
Θύμα κυβερνοεπίθεσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου-Απειλούν με διαρροή στοιχείων
Ο Νορβηγός Espen Helgesen επικεφαλής του Cyprus Gran Fondo 2023