Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υψίστης σημασίας για την εθνική αυτοσυνειδησία
18:55 - 09 Ιανουαρίου 2023
Ως ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την εθνική αυτοσυνειδησία χαρακτήρισε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, με τελικό στόχο την επαναφορά τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Η Κυβέρνησή μας, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταίο χρόνια σε αυτό το ζήτημα, υπενθύμισε την απόφαση της Διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, τον Σεπτέμβριο του 2021, με την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των Γλυπτών.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε, επίσης, τη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς και των τριών θραυσμάτων που επιστρέφουν από το Βατικανό.
Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε και στη διαφαινόμενη μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, συνεχίζουμε την προσπάθεια επανένωσης, σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη, αλλά την οποία η Κυβέρνηση συνεχίζει με υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι «το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενών είναι υψίστης σημασίας για την εθνική αυτοσυνειδησία».
Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κινείται με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιλέγοντας για τον εαυτό της «τον ρόλο της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης».
Πηγή: ΚΥΠΕ