Εκλογικές παρενέργειες στα κόμματα ένα μήνα νωρίτερα

Τις πρώτες παρενέργειες, άρχισαν να νιώθουν τρία από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, από τις εξελίξεις που έφερε η επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων την περασμένη Πέμτπη, με ήδη δύο εξ αυτών να έχουν προχωρήσει και τυπικά στη διαγραφή από τα μητρώα τους μελών που δεν συμμορφώθηκαν με τις κομματικές υποδείξεις και με ένα, τους Οικολόγους, να μην προχωρά σε διαγραφές, αλλά να εξωτερικεύει τη δυσφορία της ηγεσίας, για τις ενέργειες μερίδας στελεχών του.   

Άλλωστε είναι πλέον ξεκάθαρο πως η επόμενη ημέρα των Προεδρικών θα προκαλέσει αλλαγές στον πολιτικό χάρτη, το εύρος των οποίων θα κριθούν από την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Όποιο όμως κι αν είναι αυτό, οι αλλαγές είναι δεδομένες, είτε σε πρόσωπα, είτε ακόμα και σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς και αυτό είναι που ενδεχομένως τρέχουν να προλάβουν κάποιες κομματικές ηγεσίες. 

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αναμφίβολα, ήταν δεδομένο πως η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, θα έφερνε κάποια στιγμή εξελίξεις. Εξάλλου εδώ και καιρό η ηγεσία του κόμματος αμφιταλαντεύεται για το αν έπρεπε να διαγραφεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τα στελέχη που τον ακολούθησαν με τη συζήτηση να φέρνει μάλιστα και ως ένα βαθμό εσωστρέφεια, αφού καταγράφηκαν διαφωνίες για την τακτική που θα ακολουθείτο. 

Τελικά η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν πως θα προχωρούσαν με τη διαγραφή εφόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθετε επίσημα υποψηφιότητα. Το ζωνάρι των διαγραφών, όμως δεν έπιασε μόνο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και εκείνα τα μέλη και στελέχη του ΔΗΣΥ, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του. Αν και κανένας από τους διαγραφέντες δεν είναι στέλεχος πρώτης γραμμής, η συμπερίληψη ιστορικών μελών, που όσοι βρίσκονται για χρόνια στο κόμμα γνωρίζουν το ποιόν τους, προκάλεσε δονήσεις, εκατοντάδες σχόλια και όπως ήταν αναμενόμενο διαφορετικές προσεγγίσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός ΔΗΣΥ και με τη βούλα ο Χριστοδουλίδης και όσα μέλη τον στήριξαν

Αν και για την ηγεσία του ΔΗΣΥ το θέμα θεωρείται λήξαν και δεν αναμένεται να υπάρξει εκ νέου τοποθέτηση για όσους τέθηκαν εκτός μητρώου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται ομηρικές διαμάχες με ψηφοφόρους του κόμματος που άλλοι συμφωνούν και επαινούν και άλλοι διαφωνούν και αποδοκιμάζουν τις αποφάσεις της Πινδάρου. 

Το ζήτημα που προκύπτει και είναι άξιο αναφοράς, είναι πως πολλοί ανέμεναν πως στον ΔΗΣΥ θα ζούσαν τις παρενέργειες της διαμορφωθείσας κατάστασης κάποια στιγμή μετά τις εκλογές της 5ης και της 12ης Φεβρουαρίου. Πλέον αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν τις εκλογές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια που γίνεται για συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων. 

Ωστόσο, εάν ακόμα χρήζει να σημειωθεί, από τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο social media είναι η προσπάθεια ένθεν και ένθεν να μετρηθεί ο… συναγερμισμός του καθενός. Η προσπάθεια δηλαδή για να αποδείξει η μια στην άλλη πλευρά ποιος είναι ο πιο αγνός Συναγερμικός, ποιος στήριξε άδολα και χωρίς ανταλλάγματα την παράταξη και ποιος είναι αυτός που παραμένει πιστός στις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη. Το καλό σενάριο για την Πινδάρου θα είναι όλο αυτό να καταλήξει με νίκη του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού όπως θα είναι φυσικό, οι τόνοι θα πέσουν και οι πληγές που ανοίχθηκαν, θα επουλωθούν από το νέκταρ μιας νίκης με τεράστια ανατροπή. Το κακό σενάριο θα είναι ο ΔΗΣΥ να χάσει κι από εκεί και πέρα μαζί με το θέμα ηγεσίας που κάποιοι ήδη προετοιμάζονται για να θέσουν, να ανοίξει και χιλιάδες επιμέρους ζητήματα που θα προκαλέσει δονήσεις και θα ανοίξουν ένα φαύλο κύκλο διαφωνιών και επίρριψης ευθυνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπαθώνουν οι διαγραφέντες του ΔΗΣΥ-«Όσα έζησα δεν μπορείτε να τα διαγράψετε»

Κι αν τα πράγματα στον ΔΗΣΥ είναι σύνθετα και εύθραυστα στην ΕΔΕΚ έχουν χτυπήσει ήδη κόκκινο και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία που θα έχει το κόμμα τους επόμενους μήνες. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, η ΕΔΕΚ βρίσκεται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, και δεν λέει να ξεκολλήσει από τον βάλτο που την οδήγησαν μια σειρά από αποφάσεις που λήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. 

Πέρα από τα επιμέρους ζητήματα που τίθενται, κατά καιρούς από όσους διαφώνησαν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αν δει κανείς σφαιρικά τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στο κόμμα, θα αντιληφθεί πως τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη που θα μπορούσαν το 2015 όταν αναλάμβανε τα ηνία ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είχαν όλα τα φόντα και θα στοιχημάτιζε κανείς ότι θα τον διαδέχονταν στην προεδρία, σήμερα βρίσκονται άλλοι με το ένα και άλλοι και με τα δύο πόδια εκτός κόμματος. Πρώτος ήταν ο Νίκος Νικολαίδης, ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαδάκης, σήμερα είναι ο Κωστής Ευσταθίου και εκτός απροόπτου αύριο θα είναι ο Γιώργος Βαρνάβα. Και οι τέσσερις μπήκαν στο στόχαστρο της σημερινής ηγεσίας, την οποία οι πλείστοι εξ αυτών σήμερα την χαρακτηρίζουν ντε φάκτο, και βρέθηκαν εκτός ακούγοντας και τα εξ αμάξης από τον πρόεδρο. Για διαφορετικούς λόγους βέβαια, αλλά βρέθηκαν εκτός. 

Ποιά είναι η επόμενη ημέρα της ΕΔΕΚ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Κι αν ακόμα η επιλογή των Προεδρικών βγει στο κόμμα και αύριο είναι Κυβένρηση κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει, ότι τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το κόμμα, θα λυθούν. Άντιθέτως, ίσως και να πολλαπλασιαστούν αφού στην προσπάθεια νομής της εξουσίας, ουκ ολίγες φορές, τα κόμματα στο τέλος της ημέρας βγήκαν χαμένα με στελέχη δυσαρεστημένα και με ρεβανσιστική διάθεση. Πόσω μάλλον στη σημερινή ΕΔΕΚ, που το κόμμα παραμένει διασπασμένο με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων να εκκρεμούν και σημαντικές προσωπικότητες να βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμα δεν ξέρουν πόσους θα διαγράψουν στην ΕΔΕΚ-Ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα

Και μέσα σε όλα αυτά, ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και στο Κίνημα Οικολόγων, όπου η ηγεσία έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για τη στάση συγκεκριμένων στελεχών που ουσιαστικά δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις των οργάνων και όχι μόνο εντάχθηκαν σε επιτελεία υποψηφίων, αλλά το προβάλλουν και φαίνεται ότι κατέχουν σημαντικούς ρόλους. Κακά τα ψέματα το κακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2021, άφησε ανοικτές πληγές και στους Οικολόγους, οι οποίοι ειδικά στην μετά Περδίκη εποχή ακόμα ψάχνουν τον βηματισμό τους. 

Κι αν πολλοί πίστεψαν πως ο χρόνος θα λειτουργήσει ευεργετικά και τα προβλήματα θα εκλείψουν, σήμερα αποδεικνύεται πως ουσιαστικά κρύφτηκαν κάτω από το χαλί και με την πρώτη ευκαιρία αναδύονται και επανέρχονται. Άλλωστε ανέκαθεν το πρόβλημα των Οικολόγων ήταν οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και οι προτεραιότητες των στελεχών τους. Μένει να διαφανεί, αν και αυτή τη φορά, το πρόβλημα θα τύχει διαχείρισης μέχρι το επόμενο, ή αν θα υπάρξουν κι εδώ μετά τις εκλογές σημαντικές εξελίξεις που ενδεχομένως να επηρεάζουν ακόμα και τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά από ΔΗΣΥ κι ΕΔΕΚ μετασεισμοί και στους Οικολόγους για Προεδρικές

Με αυτά τα δεδομένα στα τρία κόμματα, είναι σίγουρο πως όσο ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες θα είναι οι επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στις πέντε και στις δώδεκα Φεβρουαρίου, άλλο τόσο ενδιαφέρον θα έχει και ο απόηχος που θα ακολουθήσει. Άλλωστε αναλόγως και των αποτελεσμάτων, των νικητών δηλαδή και των χαμένων, η επόμενη των εκλογών, θα φέρει εξελίξεις και στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους, έχει στόχους που θέλει πάση θυσία να πετύχει. Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως αν δεν τα καταφέρει η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, θα έχουν ενώπιον τους μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν εντός ολίγων ημερών, που όποια κι αν είναι αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις. Εξάλλου, είναι πλέον ξεκάθαρο πως πλέον προβεβλημένα πρόσωπα από τον χώρο της αριστεράς, λόγω των χειρισμών που έγιναν για την επιλογή υποψηφίου, δεν φαίνεται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον να συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική. Την ίδια ώρα στο ΔΗΚΟ, ήδη το παραδέχονται πως θα πρέπει να είναι Κυβέρνηση μετά από αρκετά χρόνια για να μην προκληθούν και νέα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος και ειδικά της κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν διάγει και τις πιο ήρεμες μέρες της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποτίμηση του 2022 και πώς αναμένεται να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης το 2023

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν