Ακέφαλες πλέον οι Φυλακές-Άφαντοι οι αντικαταστάτες, δεν μετακινούν τη Διεύθυνση

Μπορεί ο προεκλογικός να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων, μπορεί τα μικρά καθημερινά προβλήματα να απασχολούν περισσότερο την κοινωνία, τα καυτά ερωτήματα ωστόσο που προκύπτουν για τα ζητήματα που άπτονται των Κεντρικών Φυλακών και της λειτουργίας τους, παραμένουν αναπάντητα.    

Αν επιχειρήσει κανείς να διαβάσει πίσω από τις λέξεις των αρμοδίων, που θεωρητικά θα έπρεπε να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψει, θα διαπίστωνε στο τέλος, ότι σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αυτό που επιχειρείται είναι η μετακύλιση των προβλημάτων στους επόμενους. Με πιο απλά λόγια, η υπουργός Δικαιοσύνης δεν δείχνει διατεθειμένη μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν στις Κεντρικές Φυλακές, μετά τις καταγγελίες της Αριστοτέλους και τα όσα ακολούθησαν, αντιθέτως, φαίνεται πως επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, ώστε τα κάστανα από την φωτιά να τα βγάλει ο επόμενος.

Εξάλλου, για χάρη της ιστορίας θα πρέπει να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο των Φυλακών θεωρείται καυτή πατάτα και το πρόσωπο που πρέπει να βρίσκεται στο πηδάλιο του Τμήματος, θα πρέπει να είναι γνώστης, όχι μόνο επιχειρησιακών ζητημάτων, αλλά να γνωρίζει άριστα τις νομοθεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τηρεί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που άπτονται με την διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού στο παρελθόν η Κύπρος δέχθηκε ουκ ολίγες κατσάδες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΕΔΑΔ και την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πορίσματα των συρταριών, ο νόμος της σιωπής και η Δικαιοσύνη σε δεύτερη μοίρα

Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές και ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι η επανάληψη της ιστορίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος το 2013 παρέλαβε ένα διαλυμένο σωφρονιστικό ίδρυμα, με απανωτές αυτοκτονίες, βασανιστήρια και καταδίκες από την Ευρώπη για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι θα παραδώσει ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, που παρά τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, σήμερα έχει περιπέσει και πάλι σε δεινή κατάσταση, χωρίς διεύθυνση, με σοβαρές ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού, με υπερπληθυσμό που συνεπάγεται με παραβίαση δικαιωμάτων και τους κατάδικους σε αναβρασμό. Σε μια κατάσταση που οδηγήθηκε το Τμήμα Φυλακών μετά τις καταγγελίες Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, αφού ενώ προηγουμένως όλοι παρέλαυναν από τις Φυλακές, εξαίροντας το έργο της Διεύθυνσης, συμπεριλαμβανομένου και αρμοδίων, εκ των υστέρων κουνούσαν το δάκτυλο και από οι καλύτερες Φυλακές της Ευρώπης, που επιδείκνυαν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αναγνωρίζονταν οι σωφρονιστικές πρακτικές, παρουσιάζονταν ωσάν να επρόκειτο για Φυλακές στο Μεξικό. 

Ως γνωστό, μετά τις καταγγελίες της Διεύθυνσης, παρατηρήθηκε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση από διάφορες πλευρές, οι οποίες λίγο πολύ γνωστές σε όλους, εξού και κάποιοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και τους χρεώθηκε πως οι ενέργειες τους ήταν εκδικητικές και επρόκειτο για αντίποινα, αφού από την μια δεν κινητοποιήθηκαν προηγουμένως και από την άλλη δεν υπήρξε ανάλογη κινητοποίηση όταν ενώπιον τους βρέθηκαν τα στοιχεία κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού. Αντιθέτως, φαίνεται να μην ήθελαν να γίνουν οι καταγγελίες, κάτι το οποίο ενδεχομένως κάποιοι να αρνούνται μέχρι σήμερα, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία, τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου προσφεύγει η Διεύθυνση των Φυλακών, μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκήσει ποινικές διώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Υπενθυμίζεται πως μετά τις καταγγελίες ακολούθησαν άλλες δύο έρευνες σε βάρος της Διεύθυνσης, χωρίς να προκύψουν ποινικά αδικήματα, σε αντίθεση με το πόρισμα Αιμιλιανίδη, ο οποίος εντόπισε ποινικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, δεύτερου αστυνομικού και του βαρυποινίτη, ωστόσο ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισαν να μην οδηγήσουν την υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, κάνοντας επίκληση το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, σημειώνεται πως μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, είναι θέμα χρόνου να καταχωρηθεί ιδιωτική ποινική σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ αναμένεται να ζητηθεί το πόρισμα από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα αρνηθεί να το δώσει. Ωστόσο, τονίζεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την εξουσία να βάλει μπλόκο και να αναστείλει και την ιδιωτική ποινική, κάτι που επίσης δεν θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο, αφού ενδεχομένως τα όσα θα ειπωθούν και τα όσα θα αποκαλυφθούν, να δημιουργήσουν μετασεισμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαχώρισε τη θέση του από Εισαγγελία ο Αιμιλιανίδης-Αυτές είναι οι διαφορές στα συμπεράσματα τους

Ακυβέρνητο καράβι οι Φυλακές

Μετά την τελική απόφαση του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, οι Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, ζήτησαν την μετακίνηση τους από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, καταγράφοντας μια σειρά από λόγους, εγείροντας μεταξύ άλλων και σοβαρά θέματα ασφάλειας, αφού η Νομική Υπηρεσία νομιμοποίησε τις παράνομες ενέργειες του ανώτερου αξιωματικού που συνωμοτούσε με βαρυποινίτη που εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών. Μάλιστα, στην επιστολή τους καταγράφουν απειλές που δέχθηκαν μετά την καταγγελία τους κατά του Κατσουνωτού. 

Η Άννα Αριστοτέλους, λόγω μιας περιπέτειας υγείας παραμένει παροπλισμένη με άδεια ασθενείας εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε πως οι Κεντρικές Φυλακές δεν είναι ακέφαλες, αφού εκτελεί τα χρέη της κας. Αριστοτέλους η Υποδιευθύντρια, Αθηνά Δημητρίου.

Ωστόσο και η Αθηνά Δημητρίου απουσιάζει και αυτή από τις Κεντρικές Φυλακές με άδεια ασθενείας από την αρχή του έτους και πλέον το Σωφρονιστικό Ίδρυμα παραμένει ακέφαλο, αφού δεν υπάρχει ανώτερο στέλεχος με κατάρτιση σε επιχειρησιακά ζητήματα. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο οι έλεγχοι και οι διαδικασίες ασφάλειας, κάτι που σημαίνει πως το Τμήμα παραμένει στην ουσία ακυβέρνητο και σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού ή επεισοδίου, ουδείς γνωρίζει πώς και ποιος θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες ανά πάσα στιγμή, σε ποιους και ποιες θα είναι αυτές, σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Και όλα αυτά, την ώρα που ανάμεσα στους κρατούμενους επικρατεί αναβρασμός και άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα, αφού σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν δικηγόροι κατάδικων, έχει τεθεί ζήτημα με τις άδειες τους αλλά και διάφορα άλλα αιτήματα τους, που εμπίπτουν στα ανθρώπινα τους δικαιώματα. Είναι για αυτό το λόγο, που όπως μας αναφέρθηκε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποστείλουν σχετικές επιστολές και να ενημερωθεί ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων. 

Δεν βρίσκουν αντικαταστάτες 

Εντούτοις, στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή της η υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασε την άποψη, απαντώντας εμμέσως σε όσους έκαναν λόγο για ακέφαλες φυλακές, ότι όλα είναι καλά και πως οι Φυλακές δεν είναι ακέφαλες και πως χρέη εκτελεί η Αθηνά Δημητρίου, ωστόσο μετά την άδεια ασθενείας της, δεν φαίνεται να έγινε οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το Τμήμα Φυλακών να παραμένει στο έλεος του. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν κάποιες ενέργειες για να βρεθούν αντικαταστάτες, ωστόσο, όλα τα πρόσωπα που προσεγγίστηκαν για να αναλάβουν την καυτή καρέκλα της Διεύθυνσης αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα οι Φυλακές να λειτουργούν, χωρίς την επίβλεψη, ούτε της Διευθύντριας, ούτε της αναπληρώτριας Διευθύντριας, αφού αμφότερες απουσιάζουν με άδεια. Από τις 22 Δεκεμβρίου δηλαδή, όταν οι δύο ζήτησαν επίσημα απόσπαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Σημειώνεται πως όσο δεν βρίσκονται αντικαταστάτες, η Διευθύντρια και η Υποδιευθύντρια των Φυλακών, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία. 

Αυτό που ανέφερε βέβαια μεταξύ άλλων, η υπουργός Δικαιοσύνης, είναι πως η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμει. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού η Αστυνομία θεωρείται κόκκινο πανί για τους περισσότερους φυλακισμένους, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν σε βάρος τους μέλη της Δύναμης, με αποκορύφωμα τις συνομωσίες του Κατσουνωτού με τον βαρυποινίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόρισμα Αιμιλιανίδη και ιδιωτική ποινική δίωξη-Έγκριση ή μπλόκο από Εισαγγελία;

Λύθηκαν τα προβλήματα με την μη δίωξη; 

Μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, κάποιοι, ειδικότερα αυτοί που δεν ήθελαν αυτές τις καταγγελίες, έσπευσαν εκδικητικά, όπως κατάγγελλαν οι ίδιες, να κουνήσουν το δάκτυλο στη Διεύθυνση σε σχέση με την κατάσταση στις Φυλακές, ισοπεδώνοντας ολόκληρο το έργο και επιχειρώντας να δοθεί άλλοθι στον Μιχάλη Κατσουνωτό. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, η Νομική Υπηρεσία, έσπευσε να διατάξει δεύτερη ποινική έρευνα, η οποία παρεμπιπτόντως δεν κατέληξε πουθενά, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας Αιμιλιανίδη και ενώ δεν έπραξε κάτι ανάλογο όταν ήρθαν εις γνώση της τα στοιχεία κατά Κατσουνωτού. Μάλιστα, μελέτησε το πόρισμα μέσα σε 21 ημέρες και με μια πρωτοφανή ανακοίνωση, επιτέθηκε στη Διεύθυνση, αφού για άλλες περιπτώσεις, για διάφορα πορίσματα, η Νομική Υπηρεσία δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός πως σε αυτά εντοπίζονται ποινικά αδικήματα. Ταυτόχρονα, με ταχύτητα φωτός μελέτησε το εν λόγω πόρισμα και η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες κατέληξε και σε εισηγήσεις, ενώ για το πόρισμα Αιμιλιανίδη δήλωνε για τρείς μήνες άγνοια. 

Δεδομένου της κατάστασης που θέλησαν να παρουσιάσουν, θα ανέμενε κανείς πως η μετακίνηση της Διεύθυνσης, μετά το αίτημα τους, θα ήταν άμεση, ωστόσο φαίνεται πως η κινητοποίηση που παρατηρήθηκε μετά τις καταγγελίες της, να άλλαξε ρυθμούς μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διώξει τον Κατσουνωτό, λες και τα προβλήματα επιλύθηκαν σε αυτό το σημείο, χωρίς να υπάρχει η επόμενη μέρα. Για αυτό και οι εξαρχής καχύποπτοι αισθάνονται δικαιωμένοι, ερμηνεύοντας τα όσα ακολούθησαν των καταγγελιών ως αντίποινα, αφού η κινητοποίηση εξαφανίστηκε. 

Άλλωστε, οι Φυλακές είναι ακέφαλες αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες από την αρχή του χρόνου και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα επιχειρησιακά ζητήματα που προκύπτουν. Η αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας και ακόμη να παραδοθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις πως αυτό θα ήταν έτοιμο τον περασμένο Αύγουστο. Η εταιρεία ζητά και λαμβάνει παράταση και μέχρι σήμερα, ουδείς γνωρίζει πότε τελικά θα αναβαθμιστεί για να καλύπτει τα 5G, πριν έρθουν στη ζωή μας τα... 6G. Η υπουργός ανέμενε μια σύσκεψη, ωστόσο το βασικότερο και άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι η αντικατάσταση της Διεύθυνσης. 

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, θα ανέμενε κανείς πως θα συνέχιζε να υπάρχει κινητοποίηση γύρω από τις Φυλακές, τουλάχιστον από όσους κουνούσαν το δάκτυλο, μέχρι την επίλυση των ζητημάτων, εκτός και αν ο στόχος δεν ήταν αυτός... 

Συνεπώς, σε πρώτο στάδιο, η υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να επιλύσει το πρόβλημα με την Διεύθυνση, ώστε οι Φυλακές να μην παραμένουν ακέφαλες, αφού αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν επιχειρησιακές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. 

Από την άλλη, εύλογα διερωτάται κάποιος, από την στιγμή που ορισμένοι θέλησαν να αποδημήσουν πλήρως το έργο της Διεύθυνσης και παρουσίαζαν τις λύσεις σε προβλήματα ωσάν να επρόκειτο για κάτι πολύ απλό, γιατί δεν δίνουν σήμερα τις λύσεις και από την άλλη, γιατί δεν μετακινήθηκε άμεσα μετά το αίτημα της η Διεύθυνση; Γιατί δεν υπάρχει αντικατάσταση, δεδομένου πως τόσο η Διευθύντρια όσο και η Υποδιευθύντρια είναι με άδεια και ουδείς γνωρίζει πότε και εάν θα επιστρέψουν; Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση έθεσε σοβαρά θέματα προσωπικής ασφάλειας, ωστόσο επίσης προκύπτει το ερώτημα. Γιατί δεν γίνεται καμία κίνηση για την αντικατάσταση τους και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε;

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως έδωσε οδηγίες για λήψη μέτρων ασφαλείας της Αριστοτέλους και Δημητρίου. Ωστόσο, στην ουσία η Διεύθυνση εκφράζει φόβους από την ίδια την Αστυνομία, στην οποία εργάζεται ο αξιωματικός που συνωμότησε σε βάρος της, αλλά η υπουργός αναθέτει στην Αστυνομία την ασφάλεια της, με μέλος μάλιστα της ηγεσίας, τον Βοηθό Αρχηγό, Χριστόφορο Μαυρομάτη, να εύχεται χρόνια πολλά με την φωτογραφία του Μιχάλη Κατσουνωτού και ο νοών νοείτω. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το θέατρο του παραλόγου και η… ευχή Μαυρoμμάτη με Κατσουνωτό σε Ελεγκτή

 

Νέες επιστολές

Σημειώνεται, πως ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, απέστειλε νέα επιστολή με την οποία ζητείται εκ νέου η μετακίνηση της Αριστοτέλους και Δημητρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ επιστολή με την οποία ζητά την απόσπαση τους, απέστειλε και ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση, με τον κ. Κληρίδη να αναμένεται να αποστείλει και τρίτη επιστολή εντός των επόμενων ημερών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν στον τοίχο Σαββίδη οι δικηγόροι Αριστοτέλους,-«Τον είπε ή όχι Ράμπο;»

Δειτε Επισης

Πολίτης επιτέθηκε σε υπάλληλους υπεραγοράς-Στο νοσοκομείο ο ένας
Επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο πρόσωπα στη Λευκωσία-Έκαψε το σύστημα εντοπισμού του κινητού 19χρονο
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο-Έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά
Ταμπουρωμένοι στο «κοινοβούλιο» διαδηλωτές στην Αμπχαζία-Ζητά να φύγουν για να παραιτηθεί ο «πρόεδρος»
Το παρασκήνιο του διαζυγίου μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά-Η πρόταση που ενόχλησε το Μαξίμου
Τρεις χαροκαμένες μάνες ανοίγουν την καρδιά τους-«Από τον παράδεισο βρεθήκαμε στην κόλαση»
Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»