Έρχεται πρόστιμο 50 ευρώ για τους ποδηλάτες που δεν φοράνε κράνος-Τι θα ισχύει

Νέα δεδομένα πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς πλέον όσοι ποδηλάτες δεν έχουν προσδεδεμένο το κράνος στο κεφάλι τους ενώ ποδηλατούν, τότε θα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο από την Αστυνομία, ύψους 50 ευρώ, αφού διαχρονικά, μεγάλη μερίδα ποδηλάτων, δεν τα φορούσε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, μέχρι και απώλειες ζωών. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από γνωστοποίηση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων, καθορίστηκε και ο τύπος του προστατευτικού κράνους που πρέπει να φέρουν κατάλληλα προσδεδεμένο, οι ποδηλάτες και οι επιβάτες ποδηλάτων, σύμφωνα με τον περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων. Σημειώνεται, ότι με βάση τη Νομοθεσία, τόσο οι ποδηλάτες, αλλά και επιβάτες που ίσως βρίσκονται πάνω σε ποδήλατο, πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, κατάλληλα προσδεδεμένο προστατευτικό κράνος.

Έτσι πλέον, από την 1η Φεβρουαρίου, όπως αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, οποιοσδήποτε δεν συμμορφώνεται με την εν λόγω υποχρέωση θα διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή, ενώ με βάση τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης του αδικήματος, με καθορισμένο πρόστιμο τα €50.

Πάντως, σύμφωνα με τη γνωστοποίηση καθορίζεται και ο τύπος του προστατευτικού κράνους για τους ποδηλάτες, που θα πρέπει να πληροί το πρότυπο CYS ΕΝ 1078:2012+A1 και να αναφέρεται ρητά ότι προορίζεται τουλάχιστον για ποδηλάτες και να φέρει σήμανση Δήλωσης Συμμόρφωσης: CE. Το συγκεκριμένο πρότυπο κράνους, αφορά στο ευρωπαϊκό και εθνικό πρότυπο ΕΝ 1078:2012+A1 για ποδηλάτες, αλλά και για χρήστες skateboards και rollerskates.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο CYS ΕΝ 1078:2012+A1, το προϊόν θα πρέπει να φέρει σήμανση με:

  • αναφορά στο πιο πάνω πρότυπο,
  • το όνομα ή το λογότυπο του κατασκευαστή,
  • το μοντέλο του προστατευτικού κράνους,
  • σαφή αναφορά ότι προορίζεται για χρήση τουλάχιστον από ποδηλάτες,
  • το μέγεθος ή εύρος μεγεθών, ώστε να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του κρανίου του χρήστη για τον οποίο προορίζεται,
  • βάρος κράνους (σε γραμμάρια),
  • έτος και τρίμηνο κατασκευής και
  • συνοδευτικά προειδοποιητικά κείμενα για περιορισμούς στη χρήση.

Όπως αναφέρεται, το μέτρο της χρήσης προστατευτικού κράνους για ποδηλάτες αποτελεί αναγνωρισμένο μέτρο οδικής ασφάλειας και σύσταση Διεθνών Οργανισμών, που εμπλέκονται στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Στη διεθνή βιβλιογραφία τεκμηριώνεται ότι η χρήση του προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες, μειώνει το ρίσκο σοβαρών κρανιο-εγκεφαλικών τραυματισμών, κατά 69% και θανατηφόρων τραυματισμών, κατά 65%. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προτρέπει τους ποδηλάτες και επιβάτες ποδηλάτων, καθώς και τους χρήστες των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, να φέρουν κατάλληλα προσδεδεμένο το προστατευτικό τους κράνος, πρωτίστως για τη δική τους ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βροχή τα εξώδικα σε οδηγούς scooters, ξεπέρασαν τα 700-Ποιες οι παραβιάσεις

Εκατοντάδες τα πρόστιμα στους οδηγούς των scooters

Υπενθυμίζεται την ίδια ώρα, ότι εκατοντάδες είναι τα εξώδικα που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες σε οδηγούς που χρησιμοποιούν λανθασμένα της συσκευές προσωπικής κινητικότητας ή αλλιώς e-scooters, με την Αστυνομία να βρίσκεται σε εγρήγορση, θέλοντας να αποφύγει οποιοδήποτε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους χρήστες για την ορθή χρήση των συσκευών κινητικότητας, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν κίνδυνο θάνατο. 

Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 20η Νοεμβρίου, έχουν εκδοθεί συνολικά 702 πρόστιμα, εκ των οποίων τα πλείστα και συγκεκριμένα τα 493, είναι για χρήση της συσκευής σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης. Παράλληλα, δεκάδες πρόστιμα έχουν εκδοθεί και σε δεκάδες χρήστες των e-scooters οι οποίοι βρίσκονταν σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (60 καταγγελίες), σε χρήστες που βρίσκονταν εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησής τους (40 καταγγελίες) και σε χρήστες που μετέφεραν οποιοδήποτε αντικείμενο τοποθετημένο σε ή κρεμάμενο από οποιοδήποτε σημείο του e-scooter (25 καταγγελίες).

Επιπρόσθετα, σημαντικός είναι ο αριθμός των καταγγελιών σε οδηγούς e-scooters, που δεν φέρουν προστατευτικό κράνος, αφού συνολικά καταγγέλθηκαν 41 πρόσωπα, για τη μη χρήση κράνους.

Πάντως, η αναμενόμενη αύξηση στο μέλλον των συσκευών προσωπικής κινητικότητας, αλλά και των ποδηλάτων, υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για βελτίωση της προστασίας των χρηστών τους. 

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»