Μετά από ΔΗΣΥ κι ΕΔΕΚ μετασεισμοί και στους Οικολόγους για Προεδρικές

Μετά από το ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ, που προχώρησαν σε διαγραφή μελών αφού εξέφρασαν δημοσίως διαφορετική θέση από αυτή που αποφασίστηκε από το κόμμα τους για υποστήριξη υποψηφίου στις Προεδρικές Εκλογές, μετασεισμοί σημειώνονται και στους Οικολόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με διαδικασίες εξπρές προχώρησε σε διαγραφές η ΕΔΕΚ-Η απόφαση του ΠΓ

Συγκεκριμένα, επικρατεί εκνευρισμός ανάμεσα στα μέλη του Κινήματος, από την απόφαση στελεχών να προχωρούν σε δημόσιες τοποθετήσεις για στήριξη υποψηφίων για τις Προεδρικές παρά την απόφαση του κινήματος να μην υποστηρίξει υποψήφιο για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι σημειώνουν μεταξύ άλλων πως « διαπιστώνεται ότι η στάση σεβασμού της συλλογικότητας και της ενότητας του Κινήματος που επέλεξε η ηγεσία και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών, έναντι της προβολής της συμμετοχής λίγων στελεχών στη εκστρατεία συγκεκριμένων υποψηφίων, τείνει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Κίνημα - έχει κατά πλειοψηφία τουλάχιστον συγκεκριμένη προτίμηση».

Ως εκ τούτου, καλεί τα στελέχη όπως συμμορφωθούν με τις αποφάσεις και καλούν τα «μέλη του Κινήματος που έχουν έντονη προτίμηση υπέρ υποψηφίου και επιθυμούν να τον υποστηρίξουν να σεβαστούν το υπόλοιπο μέρος των μελών και ψηφοφόρων του Κινήματος που τυγχάνει να μην υποστηρίζουν την δική τους επιλογή και να σταματήσουν τη δημόσια συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της επιλογής τους».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «στο τέλος της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (23/10/22) ο Πρόεδρος του Κινήματος έθεσε ως  σημαντικό για τον ίδιο, ανεξαρτήτως απόφασης, «ότι πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια εικόνα του Κινήματος. Δεν θα είναι σωστό να δούμε εκλεγμένα στελέχη του Κινήματος να μιλούν σε πάνελ ή ραδιόφωνα για συγκεκριμένο υποψήφιο. Για παράδειγμα να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα προβεβλημένα στελέχη δεν θα πηγαίνουν σε τηλεοπτικά πάνελ να κάνουν συζητήσεις για συγκεκριμένο υποψήφιο».

«Συμπληρωματικά μετά από σχετική απόφαση της Π.Ε του Κινήματος στις 31 Οκτωβρίου 2022 με ένα λιτό κείμενο κλήθηκαν τα μέλη της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (τα οποία είναι τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος) «να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψήφιου / υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές». Από τότε δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός στελεχών έχει επιλέξει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή/και ένταξη σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων. Σημειώνουμε με θετικό πρόσημο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών επέλεξε -παρά την όποια προτίμηση της - να μην εκφραστεί δημόσια υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου», σημειώνουν.

Παράλληλα αναφέρει ότι, «το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, επεδίωξε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές 2023 κατά συγκροτημένο και συνεκτικό τρόπο με στόχο την απομάκρυνση της διεφθαρμένης κυβέρνησης Αναστασιάδη μέσω μιας Πράσινης Κυβερνητικής Αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό είχαμε συναντήσεις με αριθμό υποψηφίων και κομμάτων με την ελπίδα να επιτευχθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική του διαμοιρασμού της εξουσίας. Τον Σεπτέμβριο 2022 πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία (δημοσκόπηση) μεταξύ των μελών του Κινήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι υποψήφιοι που να έχουν σεβαστή υποστήριξη για περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας».

Επίσης σημειώνει ότι «δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (επισυνάπτεται) δεν έδειξε να υπάρχει μεγάλος βαθμός υποστήριξης οποιουδήποτε υποψηφίου. Για το λόγο αυτό με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τερματίστηκε κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους υποψηφίους. Ταυτόχρονα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής απορρίφθηκε η αυτόνομη κάθοδος».

Η Εκλογική Συνδιάσκεψη (Ε.Σ.) του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνεδρίασε στις 23/10/22 προκειμένου να αποφασίσει τη θέση του Κινήματος για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου 2023. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας δεν έδωσε σε κανένα υποψήφιο την απαιτούμενη από το Καταστατικό, πλειοψηφία του 60%.

«Ως εκ τούτου το Κίνημα δεν υποστηρίζει  υποψήφιο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στο τέλος της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (23/10/22) ο Πρόεδρος του Κινήματος έθεσε ως  σημαντικό για τον ίδιο, ανεξαρτήτως απόφασης, «ότι πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια εικόνα του Κινήματος. Δεν θα είναι σωστό να δούμε εκλεγμένα στελέχη του Κινήματος να μιλούν σε πάνελ ή ραδιόφωνα για συγκεκριμένο υποψήφιο. Για παράδειγμα να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα προβεβλημένα στελέχη δεν θα πηγαίνουν σε τηλεοπτικά πάνελ να κάνουν συζητήσεις για συγκεκριμένο υποψήφιο».

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι, «συμπληρωματικά μετά από σχετική απόφαση της Π.Ε του Κινήματος στις 31 Οκτωβρίου 2022 με ένα λιτό κείμενο κλήθηκαν τα μέλη της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (τα οποία είναι τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος) «να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψήφιου / υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές.Από τότε δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός στελεχών έχει επιλέξει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή/και ένταξη σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων. Σημειώνουμε με θετικό πρόσημο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών επέλεξε -παρά την όποια προτίμηση της - να μην εκφραστεί δημόσια υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου. Εντούτοις διαπιστώνεται ότι η στάση σεβασμού της συλλογικότητας και της ενότητας του Κινήματος που επέλεξε η ηγεσία και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών, έναντι της προβολής της συμμετοχής λίγων στελεχών στη εκστρατεία συγκεκριμένων υποψηφίων, τείνει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Κίνημα - έχει κατά πλειοψηφία τουλάχιστον συγκεκριμένη προτίμηση».

Το Κίνημα αναφερόμενο προς τα συγκεκριμένα στελέχη τονίζει ότι

α) Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δεν υποστηρίζει υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

β) Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν αφορούν το δικαίωμα έκφρασης και δεν σκοπεύουν να το περιορίσουν. Οι αποφάσεις αφορούν μόνο τη δημόσια συμμετοχή στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία υποψηφίου.

γ) Οι θέσεις και οι ενέργειες ορισμένων στελεχών του Κινήματος είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

δ) Για λόγους τεκμηρίωσης της αλήθειας επισυνάπτονται τόσο τα αποτελέσματα της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης όσο και τα συνοπτικά αποτελέσματα της εσωτερικής δημοσκόπησης / ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Κινήματος που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 (Σημειώνεται ότι δεν αναφέρονται οι υποψήφιοι που έχουν αποσύρει την υποψηφιότητά τους).

«Ως Πολιτική Επιτροπή καλούμε τα μέλη του Κινήματος που έχουν έντονη προτίμηση υπέρ υποψηφίου και επιθυμούν να τον υποστηρίξουν να σεβαστούν το υπόλοιπο μέρος των μελών και ψηφοφόρων του Κινήματος που τυγχάνει να μην υποστηρίζουν την δική τους επιλογή και να σταματήσουν τη δημόσια συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της επιλογής τους. Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα υπάρχει και θα είναι αναγκαίο για τον οικολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας και μετά τις προεδρικές εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους. Είναι ευθύνη όλων μας να το κρατήσουμε δυνατό και ενωμένο, για το καλό του Περιβάλλοντος, της Φύσης, των Ζώων, του Πολιτισμού και των Πολιτών μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπαθώνουν οι διαγραφέντες του ΔΗΣΥ-«Όσα έζησα δεν μπορείτε να τα διαγράψετε»

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ