Σαφάρι προαγωγών στην Εισαγγελία-Αντιδράσεις για «εξωσχολικούς» διορισμούς σε κλίμακα Α16

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Νομική Υπηρεσία μετά το σαφάρι διορισμών και προαγωγών λειτουργών στην κλίμακα Α16, εκ των οποίων κάποιοι φαίνεται να προηγήθηκαν άλλων που έχουν στην πλάτη τους περισσότερα χρόνια και εμπειρία, αφού υπήρξε διορισμός «εξωσχολικών» προσώπων, με αποτέλεσμα υποψήφιοι που κόπηκαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να πετύχουν ακύρωση των εν λόγω προαγωγών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας μετά από σύσταση της Νομικής Υπηρεσίας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΥ, στο πλαίσιο της διαδικασίας πλήρωσης 14 κενών μόνιμων θέσεων Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α΄, Νομική Υπηρεσία, που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 15.07.2022, αποφάσισε να προσφέρει διορισμό/προαγωγή από 01.02.2023 στους:

  1. ΔΡΥΜΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
  2. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΣΥΛΒΙΑ
  3. ΚΟΥΡΤΗ ΜΑΡΙΑ
  4. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
  5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ
  6. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΝΝΑ
  7. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΑ
  8. ΠΑΠΑΛΟΙΖΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ
  9. ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  10. ΚΟΥΡΟΥΣΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  11. ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
  12. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΖΗΝΑ
  13. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΙΑ
  14. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΒΙΚΥ

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, είναι πως μεταξύ των δεκατεσσάρων προσώπων, βρίσκεται αριθμός εκτός Νομικής Υπηρεσίας, ενώ την ίδια ώρα, την προαγωγή διεκδικούσαν και άλλοι λειτουργοί που έχουν να μετρούν πολλά χρόνια υπηρεσίας και μεγάλη εμπειρία σε ουκ ολίγες υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίων, εντούτοις έμειναν εκτός προαγωγών. Σημειώνεται πως τη θέση διεκδικούσαν περίπου πενήντα δικηγόροι της Δημοκρατίας, καθώς και άλλα πρόσωπα εκτός Νομικής Υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με καταγγελίες από τις τάξεις της Νομικής Υπηρεσίας, ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και σχολιάστηκε έντονα, είναι ο διορισμός στη κλίμακα Α16, στενού συγγενικού προσώπου υψηλόβαθμου στελέχους Υπουργείου, ο οποίος όπως μας αναφέρθηκε, χειρίστηκε υποθέσεις πολιτογραφήσεων. Το εν λόγω πρόσωπο δεν ήταν δικηγόρος στη Γενική Εισαγγελία, ωστόσο διεκδίκησε και κέρδισε τη θέση. 

Παράλληλα, η λίστα με τους δεκατέσσερις διορισμούς/προαγωγές, περιλαμβάνει και την Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, θέση η οποία δημιουργήθηκε με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως καταγγέλλεται από λειτουργούς, και σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε πιθανή προσφυγή ενώπιον Δικαστηρίου, πρόκειται για δικηγόρο που ήταν κοινοβουλευτικός συνεργάτης, στη συνέχεια διορίστηκε στην Αστυνομία και ακολούθως μετατέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια διορίστηκε στη Νομική Υπηρεσία, ως Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες, πρόκειται για μια θέση που δεν υπήρχε προηγουμένως και δεν περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, οι θέσεις που κατείχε προηγουμένως, έχουν ως αποτέλεσμα η εν λόγω λειτουργός να μην έχει χειριστεί υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίων εδώ και αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με άλλους λειτουργούς που διεκδικούσαν την θέση και είχαν περισσότερη εμπειρία. 

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης, ο μισθός ανέρχεται στις: €71.020, 73.640, 76.260, 78.880, 81.500, 84.120. Στη μισθοδοσία προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις που έχουν εγκριθεί με νομοθεσία. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την Κυβέρνηση από καιρό σε καιρό.  

Απαιτούμενα προσόντα:

(1) Εγγεγραμμένος δικηγόρος στην Κύπρο.

(2) Εξαετής τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

(3) Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή της Γαλλικής ή της Γερμανικής γλώσσας-

Σημειώσεις:

(α) Ενόψει Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αναθεωρητική Έφεση 60/2011, η κατοχή των γλωσσών στο απαιτούμενο επίπεδο θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τους υποψηφίους είτε μέσω αποδεκτών τεκμηρίων είτε μέσω εξετάσεων μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων.  Κατάλογος των «Τεκμηρίων Γνώσης Γλωσσών» υπάρχει αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (www.psc.gov.cy).

(β) Αναφορικά με τους υποψηφίους -

(i) των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Ελληνική και δεν έχουν απολυτήριο Ελληνικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, και (ii) οι οποίοι, δυνάμει του ΄Αρθρου 2.3 του Συντάγματος, επέλεξαν να ανήκουν στην Ελληνική κοινότητα, απαιτείται μόνο καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, νοουμένου ότι θα έχουν άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.  

(4) Ακεραιότητα χαρακτήρα, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία και ευθυκρισία.  

Σημειώσεις:  

(1) Άσκηση από δικηγόρο εργασίας νομικής φύσης, πιστοποιημένη από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στο Γραφείο του ή σε οποιοδήποτε Υπουργείο, Ανεξάρτητο Γραφείο, Τμήμα ή Υπηρεσία θα θεωρείται, για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου Υπηρεσίας, σαν άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.  

(2) Στο παρόν Σχέδιο Υπηρεσίας ο όρος «δικηγόρος» έχει την έννοια που δίδεται στον όρο αυτό από τον περί Δικηγόρων Νόμο. 

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας 

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και όσα καταγγέλλονται, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, μας ανέφερε πως πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ωστόσο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο. Αυτό που υποδεικνύει η Νομική Υπηρεσία, είναι πως ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες. 

Δειτε Επισης

Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά
Μα πού χάθηκε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας;
Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;