Το απόγευμα η συζήτηση για λήψη μέτρων από ΕΕ για αντιμετώπιση της πανδημίας

Στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών, 16:00 ώρα Κύπρου) της Τετάρτης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες ο μηχανισμός ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) με αντικείμενο την αντιμετώπιση του νέου κύματος μολύνσεων κορωνοϊού στην Κίνα και το ενδεχόμενο εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και στην Ευρώπη.

Ο IPCR θα εξετάσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ (Health Security Committee) η οποία συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα. Στη συνέχεια η Κομισιόν θα εκδώσει σχετική γνώμη, εφόσον αυτή εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Οι εισηγήσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τα τεστ πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμού και ανοσίας στην ΕΕ. Ωστόσο κάποιες χώρες έχουν ήδη επιβάλει προληπτικά περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη χώρα.

Ο μηχανισμός IPCR αποτελεί το φόρουμ στο οποίο τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ (δηλαδή τα κράτη μέλη) καθώς και η Κομισιόν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ συζητούν τον συντονισμό τους για την αντιμετώπιση κρίσεων με τη καθοδήγηση της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την Τρίτη το απόγευμα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, μετά από εισήγηση της Κομισιόν, να προχωρήσουν σε συντονισμό όσον αφορά την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Κίνα, με την πλειοψηφία να συμφωνεί για την ανάγκη να γίνονται τεστ σε ταξιδιώτες πριν την αναχώρηση τους από την Κίνα.

Στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας (HSC) εκπροσωπούνται οι εθνικές υγειονομικές αρχές των κρατών μελών καθώς και η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και έχει συμβουλευτικό ρόλο.

Στο προσχέδιο της γνώμης στο οποίο κατέληξε η HSC περιλαμβάνονται εισηγήσεις για προώθηση μέτρων για τους ταξιδιώτες (όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τις πτήσεις από την Κίνα, παρακολούθηση των λυμάτων των αεροσκαφών, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση και αλληλούχιση, καθώς και αυξημένη επαγρύπνηση σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τεστ και εμβολιασμούς). Η HSC εισηγείται επίσης να συζητηθεί το ενδεχόμενο διενέργειας τεστ σε επιβάτες από την Κίνα πριν την αναχώρηση τους από τη χώρα.

Τα πιο πάνω μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα όσον αφορά τις πτήσεις και τα αεροδρόμια που θα αφορούν, και να εφαρμοστούν με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα τους, σημειώνεται στο προσχέδιο συμφωνίας.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών καταδικάζει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η επιβολή της διενέργειας τεστ για την Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών αποτελεί μια «παρορμητική» και «αναποτελεσματική» απάντηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

«Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για Covid-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Χθες Τρίτη, το Πεκίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή αυτών των μέτρων από 12 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Γαλλία, κρίνοντας ότι "στερούνται επιστημονικής βάσης".

Μια άποψη που συμμερίζεται ο οργανισμός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί 300 εταιρείες που αντιστοιχούν συνολικά στο 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας: μελέτες έχουν, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, δείξει ότι «η δημιουργία εμποδίων στα ταξίδια δεν αλλάζει τίποτα στην κορύφωση της εξάπλωσης των μολύνσεων. Το μόνο που πιθανόν να συμβεί είναι οι περιορισμοί να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές ημέρες».

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο κλάδος των αερομεταφορών διαθέτει, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τα «απαραίτητα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τον ιό «χωρίς να καταφύγει σε αναποτελεσματικά μέτρα που περιορίζουν τα διεθνή ταξίδια, βλάπτουν τις οικονομίες και καταστρέφουν θέσεις εργασίας».

Η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία αναμενόταν το 2022 ότι θα έφθανε στο 70,6% του επιπέδου του 2019, αλλά παρέμεινε στάσιμη στο 44,3% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας -που τελικά άρθηκε στις 7 Δεκεμβρίου- εκτίμησε η ΙΑΤΑ στις αρχές του Δεκέμβριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δειτε Επισης

Νεκρός γέροντας-σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη
Νέο παραλήρημα Τραμπ-«Οι μετανάστες «έχουν τον φόνο στα γονίδια τους»
Νέα διαρροή από το State Department-Κάνει λόγο για επίθεση του Ισραήλ στα ιρανικά εδάφη τις επόμενες ώρες
Από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»-Ο Νετανιάχου ζητά να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF
Αποκεφάλισαν δήμαρχο πόλης του Μεξικού έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ
Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF-Μπαράζ ρουκετών από την Υεμένη στο κεντρικό Ισραήλ