Εντείνεται η κριτική στο εσωτερικό της Ρωσίας για τις απώλειες στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο απολογισμός από την επίθεση που δέχτηκε στην ανατολική Ουκρανία, την χειρότερη απώλεια που έχει αναφερθεί ως τώρα, ενδεχομένως να αυξηθεί.  

Η μονάδα στρατηγικής επικοινωνίας του ουκρανικού στρατού είπε ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση.  Ακόμη και Ρώσοι σχολιαστές είπαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 89 που επισήμως ανέφερε η Ρωσία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Μακίβκα, μια ρωσοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, είναι ο υψηλότερος που αναφέρθηκε από τον ρωσικό στρατό σε μία μόνο επίθεση από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε αρχικά τη Δευτέρα ότι 63 στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε μια εξαιρετικά σπάνια παραδοχή.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο ανέφερε ότι ο απολογισμός ανέβηκε στους 89, αφού περισσότερα πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια της προσωρινής βάσης όπου στεγάζονταν οι στρατιώτες.

Ανακοίνωσε ότι μια επιτροπή εργάζεται για να διευκρινίσει τι συνέβη και υποσχέθηκε ότι οι «ένοχοι» αξιωματούχοι θα τιμωρηθούν.

Σε ένα βίντεο, ο αντιστράτηγος Σεργκέι Σεβριούκοφ είπε ότι η τραγωδία πιθανότατα συνέβη επειδή τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει κινητά τηλέφωνα, δίνοντας τη θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές κατηγόρησαν τον στρατό ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη.

Στρατιωτικοί ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης κατηγόρησαν διοικητές για ανικανότητα.

Η επίθεση οδήγησε επίσης σε σπάνιες δημόσιες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Σαμάρα στον ποταμό Βόλγα, από όπου προέρχονταν ορισμένα από τα θύματα.

Μετά από ένα κύμα ρωσικών επιδρομών σε ουκρανικούς στόχους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Μόσχα είπε ότι η Ουκρανία έπληξε την Μακίβκα στις 12:01 π.μ. τοπική ώρα την 1η Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας συστήματα πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.

Υπήρξαν αναφορές ότι οι στρατιώτες ήταν εγκατεστημένοι σε ένα απροστάτευτο κτίριο το οποίο καταστράφηκε επειδή είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις και πυροδοτήθηκαν κατά την επίθεση.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Σαμάρα, από όπου κατάγονταν ορισμένοι από τους στρατιώτες, Ντμίτρι Αζάροφ επρόκειτο να επισκεφθεί τους τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στη νότια πόλη Ροστόφ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε σχόλια σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, χαιρέτισε το «κουράγιο» των στρατευμάτων.

Ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, ένας αξιωματούχος που έχει εγκατασταθεί από το Κρεμλίνο στη ρωσοκρατούμενη νότια Ουκρανία, είπε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο χωριό Βασίλιεβκα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

Από την ουκρανική πλευρά, το γενικό επιτελείο ανέφερε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε τρεις πόλεις μεταξύ αυτών την Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

Η προεδρία ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά τις τελευταίες 24 ώρες.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός γέροντας-σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη
Νέο παραλήρημα Τραμπ-«Οι μετανάστες «έχουν τον φόνο στα γονίδια τους»
Νέα διαρροή από το State Department-Κάνει λόγο για επίθεση του Ισραήλ στα ιρανικά εδάφη τις επόμενες ώρες
Από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»-Ο Νετανιάχου ζητά να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF
Αποκεφάλισαν δήμαρχο πόλης του Μεξικού έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ
Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF-Μπαράζ ρουκετών από την Υεμένη στο κεντρικό Ισραήλ