Πονοκέφαλος οι ροές μεταναστών στη Δένεια-«Έρχονται να πιούν νερό στην αυλή μας»

Σε γερό πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου της πράσινης γραμμής, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη νεκρή ζώνη, να υποφέρουν και να έρχονται αντιμέτωπες σχεδόν καθημερινώς, με δεκάδες μετανάστες να περνούν μέσα από τα σπίτια, χωρίς να γνωρίζουν φυσικά προς τα πού να κατευθυνθούν, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν καθοδηγητή, ο οποίος θα τους υποδείξει την περιοχή που θα καταλύσουν. 

Μια περιοχή που ταλανίζεται από τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών, είναι και η Δένεια που βρίσκεται μια ανάσα από τη νεκρή ζώνη και οι κάτοικοί της ανησυχούν καθημερινώς, λόγω του ότι θα δουν, ιδιαιτέρως κατά τις πρωινές ώρες, διάφορους μετανάστες να μεταβαίνουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της κοινότητάς τους. Την ίδια ώρα, από πλευράς της κοινότητας, εκφράζεται η αισιοδοξία και η ελπίδα, ότι με την πρόσληψη των 300 οριοφύλακων που θα επιτηρούν την πράσινη γραμμή, αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν θα υπάρχουν φυσικά αυτές οι παράνομες διελεύσεις, που δημιουργούν προβλήματα στους κάτοικους. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι πέραν τη θεσμοθέτηση των 300 οριοφύλακων, έχει ήδη αρχίσει η εγκατάσταση καμερών κατά μήκος της πράσινης γραμμής για ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ την ίδια ώρα επεκτείνεται ο συρμάτινος φράκτης σε διάφορες περιοχές, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. 

Εμφανώς προβληματισμένος, ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι δεν μπορούν να περιφράξουν την κοινότητα με συρματοπλέγματα, γιατί είναι μέσα στη νεκρή ζώνη. Ωστόσο, «δυστυχώς, συχνά περνούν λαθορμετανάστες από την περιοχή μας και πάνε στο Πουρνάρα, γιατί η Δένεια είναι το πιο εύκολο χωριό για να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Τους βλέπουμε και αφού πάρουμε τηλέφωνο την Αστυνομία, θα έρθουν εδώ και θα φέρουν και λεωφορεία για να τους πάρουν στο Πουρνάρα. Τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα, θα δούμε δεκάδες λαθρομετανάστες να περνούν είτε τριάντα, είτε είκοσι, όλοι μαζί». 

Συνήθως, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου, «η μετάβασή τους γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, που οι πλείστοι θα κοιμόμαστε, ώστε να μην τους δούμε και να τους αντιληφθούμε. Για καλή μας τύχη, δεν μας κάνουν ζημιές, ούτε δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής, αλλά τους βλέπουμε που περνούν. Σίγουρα όμως, όταν καθόμαστε στο σπίτι μας και τους βλέπουμε να έρχονται διψασμένοι και να τρέχουν στις φουντάνες μας να πιούν νερό, δεν ξέρει ο καθένας που είναι μέσα στο σπίτι του και κοιμάται, ποιος είναι αυτός έξω που βρίσκεται στην αυλή του». 

Οι κάτοικοι της Δένειας φαίνεται να νιώθουν ανησυχία με την κατάσταση που επικρατεί, με τον κ. Παναγιώτου να λέει ότι, «δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, όταν είσαι σπίτι σου στην ησυχία σου με τα παιδιά σου, να βλέπεις έξω από το σπίτι σου διάφορους μετανάστες να τρέχουν και να μην ξέρουν που να πάνε. Επικρατεί μια αναρχία. Και επειδή αυτοί που θα περάσουν από την νεκρή ζώνη, δεν ξέρουν που να πάνε, περιμένουν τους καθοδηγητές τους για να έρθουν να τους πάρουν και να τους πουν που να πάνε». 

Στην παρούσα φάση πάντως, η κοινότητα της Δένειας αναμένει την πρόσληψη των 300 ατόμων που θα επιτηρούν την πράσινη γραμμή και ευελπιστεί ότι θα καλυτερεύσει η κατάσταση. «Δυστυχώς, μέχρι να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, θα συνεχίσουμε να τους βλέπουμε να περνούν παράνομα, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε και να αφήσουμε το χωριό μας. Ελπίζουμε ότι οι οριοφύλακες, θα είναι αυτοί που θα αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα και θα καλυτερεύσει η κατάσταση». 

Μάλιστα, την ίδια ώρα, σε δυο μήνες αναμένεται να αρχίσουν και πάλι τα προβλήματα στη Δένεια με τους Τουρκοκύπριους που βρίσκονται πλησίον του χωριού. «Που θα θέλουν οι γεωργοί να κόψουν τους σανούς, θα δούμε τι θα γίνει και με τους Τούρκους. Αναμένουμε ότι θα έχουμε και πάλι προβλήματα, γιατί έφτιαξαν νέο φυλάκιο οι Τούρκοι και προωθήθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη. Περιμένουμε και εμείς από την πλευρά μας τις εξελίξεις και πώς θα αντιδράσουν. Πρέπει όμως οι κάτοικοι της Δένειας, αλλά και οι γεωργοί που θα έρχονται εδώ, να είναι ψύχραιμοι και να μην δώσουν την αφορμή, καθώς δεν πρέπει να δημιουργούνται εντάσεις στην περιοχή και στο τέλος εκεί που μας πνίγει το δίκαιο, να φαινόμαστε εμείς οι κακοί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)