Έτοιμος να παρέμβει για το φιάσκο με το σύστημα κινητών στις Φυλακές ο Ελεγκτής

Σε γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ εγκρεμιζόταν, εξελίχθηκε η αναβάθμιση του συστήματος για απενεργοποίηση κινητών στις Κεντρικές Φυλακές, αφού παρά τις δέκα παρατάσεις που δόθηκαν από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην Ανάδοχο εταιρεία, η ολοκλήρωση του έργου ακόμη βρίσκεται στο περίμενε. 

Από τον Ιούνιο του 2022, οπότε έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο, δόθηκαν συνολικά δέκα παρατάσεις στην εταιρεία, με την τελευταία να ορίζεται στις 26 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο ούτε σε αυτή την περίπτωση να παραδίδεται το έργο, με την εταιρεία να εμφανίζεται αδύνατη να υλοποιήσεις τις υποχρεώσεις της με βάση τα όσα προνοεί η σύμβαση. 

Σημειώνεται, ότι το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος μιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη, παρά το γεγονός πως η Άννα Αριστοτέλους είχε αποστείλει δεκάδες επιστολές για την αναβάθμιση του συστήματος, όταν από τον Ιανουάριο του 2022, μπήκε στη ζωή μας το 5G. Ωστόσο, η κινητοποίηση των αρμοδίων, ήρθε με καθυστέρηση και μάλιστα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μεταφορών, διαμήνυαν σε δημόσιες δηλώσεις τους πως η αναβάθμιση του συστήματος, θα ήταν έτοιμη τον Αύγουστο του 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και... δέκατη παράταση στην αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Φυλακές

Στο μεταξύ, μεσολάβησε τον Σεπτέμβριο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος επέρριπτε αποκλειστικά ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, με τα ευρήματα της να απορρίπτονται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 

Έξι μήνες, μετά τις δεσμεύσεις, τόσο η διεύθυνση των Φυλακών, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά, αφού ο χρόνος και οι διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν, δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά και πως η εταιρεία, αντιμετωπίζει αδυναμίες στο να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο πληρώθηκε περίπου δυο εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα προς την εταιρεία, ενώ όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, αναμένεται έκθεση από τους λειτουργούς, στην οποία θα καταγράφονται τα ζητήματα και με βάση αυτή θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες. 

Ωστόσο, διαπιστώνεται, η ξεκάθαρη αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στα όσα προνοεί η σύμβαση, με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, παρά τα τελεσίγραφα που έδωσε στον ανάδοχο, τον οποίο μάλιστα προειδοποίησε με κυρώσεις, να δείχνει μεγάλη ανοχή. 

Σημειώνεται, πως τους τελευταίους μήνες, τόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο υπουργός Μεταφορών, που πριν λίγους μήνες έδειχναν να τους απασχολεί το θέμα, σήμερα, δεν έχουν τοποθετηθεί για το σήριαλ γύρω από το σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις φυλακές. 

Από την πλευρά του όμως, ο Γενικός Ελεγκτής, δεν φαίνεται να βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντιθέτως, η Υπηρεσία του παρακολουθεί την αδυναμία της εταιρείας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, παρά τις διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χρόνος επιβεβαίωσε Οδυσσέα-Άννα, παρακολουθεί τις «αποτυχίες» για σύστημα η Ελεγκτική

Για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να σημειωθεί, πως το εν λόγω σύστημα εγκαταστάθηκε στις Φυλακές, με καθυστέρηση δυο ετών, με τον Γενικό Ελεγκτή να καταγράφει στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων πως, «η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, οφειλόταν στην αποτυχία του Αναδόχου να εγκαταστήσει ένα σύστημα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε», ενώ υποδείκνυε πως «το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας να δίνει τη δέουσα σημασία και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

Η τροπή των πραγμάτων, έρχεται να επιβεβαιώσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριο Πετρίδη, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη είχε αποστείλει επιστολή, με την οποία ζητούσε απαντήσεις από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πετρίδης, οι διαδοχικές παρατάσεις στην εταιρεία, κτυπούν επιπρόσθετο καμπανάκι στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ενδεχομένως, να παρέμβει στο άμεσο μέλλον. Και αυτό διότι, διαπιστώνονται συνεχείς αποτυχίες του Αναδόχου να συμμορφωθεί με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, κάτι που σημαίνει πως η Αναθέτουσα Αρχή, θα πρέπει να εφαρμόσει τις πρόνοιες της σύμβασης που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις αποτυχίας του Αναδόχου.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών