Αναταραχή με διάκονο που ζήτησε να πετάξει τα ράσα-«Διασυρμός της Ιεροσύνης»

Αναταραχή έχει προκληθεί στις τάξεις της Εκκλησίας της Κύπρου, με αφορμή περίπτωση 19χρονου διάκονου, ο οποίος αποφάσισε ότι θέλει να πετάξει τα ράσα, ένα χρόνο μετά τη χειροτονία του, υπόθεση η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου για να πάρει τις αποφάσεις του.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο, ένας 18χρονος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο της Εκκλησίας και συγκεκριμένος Μητροπολίτης τον χειροτόνησε διάκονο, παρότι ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι για να χειροτονηθεί κάποιος στη συγκεκριμένη θέση, θα πρέπει πρώτα να έχει κλείσει τα 25 του χρόνια. Ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι ο νεαρός αποφάσισε ότι θέλει να συνεχίσει τη ζωή του εκτός Εκκλησίας και δεν μπορεί να συνεχίσει ως διάκονος, με αποτέλεσμα ο οικείος του Μητροπολίτης να καλείται να τον καθαιρέσει, διαδικασία η οποία ωστόσο πρέπει να γίνει μέσω του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Μιλώντας στον REPORTER, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, που έφερε στο φως το εν λόγω ζήτημα, δεν θέλησε να αναφέρει ούτε τη Μητρόπολη, ούτε το ναό στον οποίο διακονούσε ο ιερέας, ώστε να μην στοχοποιηθεί, ωστόσο εξήγησε πως για να χειροτονηθεί κάποιος πρέπει να είναι σε ηλικία από 25 ετών και άνω και όχι σε νεότερη, για ευνόητους λόγους.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, «υπάρχει περίπτωση Μητροπολίτη που χειροτόνησε 18χρονο σε διάκονο και τώρα ο νεαρός αποφάσισε να πετάξει τα ράσα, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης να προωθήσει την καθαίρεσή του, από τη στιγμή που ο διάκονος το επιθυμεί».

Τι λέει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας πάντως, υπάρχουν πέντε κριτήρια, για να χειροτονηθεί κάποιος διάκονος ή πρεσβύτερος σε μια Ενορία, αφού πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα προσόντα.

Συγκεκριμένα, «α) νὰ εἶναι ἔγγαμοι, ὑγιεῖς καὶ ἀρτιμελεῖς, νὰ εἶναι ἡλικίας οἱ μὲν διάκονοι τουλάχιστον εἰκοσιπέντε (25) ἐτῶν, οἱ δὲ πρεσβύτεροι τουλάχιστον τριάκοντα (30) ἐτῶν, γ) νὰ διακρίνωνται διὰ τὴν βαθείαν εὐσέβειαν, τὴν ἐνάρετον ζωήν, τὴν καλὴν ἔξωθεν μαρτυρίαν καὶ τὴν ἀγάπην αὐτῶν πρὸς τὲ τὴν Ἐκκλησίαν καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, δ) νὰ εἶναι πτυχιοῦχοι Θεολογικῆς ἢ ἄλλης Πανεπιστημιακῆς Σχολῆς ἢ ἀνεγνωρισμένης ὑπὸ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου Ἱερατικῆς Σχολής και ε) ο οἰκεῖος Ἐπίσκοπος δύναται κατ' οἰκονομίαν, καὶ ὅπου αἱ συνθῆκαι ἐπιβάλλουσι τοῦτο, νὰ χειροτονήσῃ κληρικοὺς καθ' ὑπέρβασιν τῆς παραγράφου 5 β καὶ δ τοῦ παρόντος ἄρθρου».

Ουσιαστικά η ενέργεια του Μητροπολίτη δεν ήταν παράνομη, αφού όπως αναφέρει το Καταστατικό μπορούν να χειροτονηθούν πρόσωπα χωρίς να πληρούν το δεύτερο και το τέταρτο κριτήριο, όμως θέση του κ. Κυριάκου είναι ότι η υπόθεση με τον διάκονο, «είναι διασυρμός του μυστηρίου της Ιεροσύνης».

Όπως εξήγησε, «έπρεπε ο Μητροπολίτης να μην χειροτονήσει τον διάκονο και φέρει την ευθύνη της μεταστροφής του. Καταλαβαίνετε ότι σε ηλικία 18 χρονών δεν μπορεί να είναι ώριμη η απόφαση του για να γίνει διάκονος».

Ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου

Πλέον, η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να ανάψει πράσινο φως για την καθαίρεση του 18χρονου διάκονου, ως είναι το θέλημά του.

Πάντως, ο κ. Κυριάκου κληθείς να σχολιάσει εάν και κατά πόσον αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης οποιαδήποτε ποινή για την ενέργειά του, τόνισε ότι «είναι ένα λάθος και αντιμετωπίζει τις συνέπειες του λάθους του. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου και μπορεί να του γίνουν παρατηρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία