Επανέλαβε τη θέση για λύση δύο κρατών ο Τατάρ-«Χάσιμο χρόνου οι προσπάθειες επανένωσης»

Τη θέση του υπέρ «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες με συνεντεύξεις σε απεσταλμένους βρετανικών εφημερίδων στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στον Guardian χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι «αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία» θεωρώντας ότι πρόκειται για ελληνικό νησί.

«Αν πρόκειται να επαναρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το καθεστώς μας ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Είπε δε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε «προφανώς» μακροπρόθεσμα η τουρκική επιρροή στα κατεχόμενα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο δημοσιογράφος του Guardian σχολίαζε στο δημοσίευμα πως «ο φόβος μιας συντηρητικής ισλαμοποίησης είναι πραγματικός» μεταξύ των Τουρκοκύπριων, καθώς και ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, επικαλούμενος συμβούλους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφέρθηκε σε μια αόριστη υπόθεση εργασίας που θα μπορούσε να προβλέπει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Δύση ώστε να προσελκυστεί η Τουρκία και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Ο δε κ. Τατάρ πρόσθεσε πως η Δύση δε θέλει διενέξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετρήσει υπέρ της αναγνώρισης της παράνομης οντότητας της οποίας ηγείται.

Στην Daily Express ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε επιπλέον πως από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ «δεν είχαμε ρεαλιστική πιθανότητα λύσης».

Το δημοσίευμα της Express αφιέρωσε μεγάλη έκταση στην «πρόσκληση» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον βασιλιά Κάρολο να επισκεφθεί την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα «το πρώτο στον κόσμο επτάστερο ξενοδοχείο», το Golden Sands Hotel, «το οποίο είχε η βασίλισσα και ανήκε στη βασιλική οικογένεια», όπως ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Επομένως ίσως μπορούν να έρθουν και να επιστραφεί στον βασιλιά», συμπλήρωσε

Σε αμφότερες τις συνεντεύξεις ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε παράπονο και απογοήτευση διότι δεν προσεκλήθη ως ηγέτης κράτους στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και επειδή οι Βρετανοί δεν εγκαινιάζουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια