Επανέλαβε τη θέση για λύση δύο κρατών ο Τατάρ-«Χάσιμο χρόνου οι προσπάθειες επανένωσης»

Τη θέση του υπέρ «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες με συνεντεύξεις σε απεσταλμένους βρετανικών εφημερίδων στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας στον Guardian χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι «αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία» θεωρώντας ότι πρόκειται για ελληνικό νησί.

«Αν πρόκειται να επαναρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το καθεστώς μας ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Είπε δε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε «προφανώς» μακροπρόθεσμα η τουρκική επιρροή στα κατεχόμενα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο δημοσιογράφος του Guardian σχολίαζε στο δημοσίευμα πως «ο φόβος μιας συντηρητικής ισλαμοποίησης είναι πραγματικός» μεταξύ των Τουρκοκύπριων, καθώς και ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, επικαλούμενος συμβούλους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφέρθηκε σε μια αόριστη υπόθεση εργασίας που θα μπορούσε να προβλέπει αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Δύση ώστε να προσελκυστεί η Τουρκία και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Ο δε κ. Τατάρ πρόσθεσε πως η Δύση δε θέλει διενέξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετρήσει υπέρ της αναγνώρισης της παράνομης οντότητας της οποίας ηγείται.

Στην Daily Express ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε επιπλέον πως από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ «δεν είχαμε ρεαλιστική πιθανότητα λύσης».

Το δημοσίευμα της Express αφιέρωσε μεγάλη έκταση στην «πρόσκληση» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον βασιλιά Κάρολο να επισκεφθεί την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα «το πρώτο στον κόσμο επτάστερο ξενοδοχείο», το Golden Sands Hotel, «το οποίο είχε η βασίλισσα και ανήκε στη βασιλική οικογένεια», όπως ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Επομένως ίσως μπορούν να έρθουν και να επιστραφεί στον βασιλιά», συμπλήρωσε

Σε αμφότερες τις συνεντεύξεις ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε παράπονο και απογοήτευση διότι δεν προσεκλήθη ως ηγέτης κράτους στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και επειδή οι Βρετανοί δεν εγκαινιάζουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνοκύπριοι φοιτητές αποδοκίμασαν τον Τατάρ στο Λονδίνο
Ενοχλήθηκε με το ταξίδι του ΠτΔ στην Αθήνα ο Τατάρ-«Προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα»
Αννίτα: Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Εκδόθηκε ο 10ος τόμος του «Φακέλου της Κύπρου»
Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα
Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας το Κυπριακό
Προσφυγή Ελεγκτικής σε INTOSAI για μη υποβολή στοιχείων από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία μέσω τηλεδιάσκεψης
Αλλαγές στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος