Ανοιχτά μέτωπα στο Υπ. Δικαιοσύνης, αφήνει την «εξιχνίαση» στον επόμενο η Δράκου

Διαχρονικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί μια από τις πιο καυτές υπουργικές καρέκλες. Αποτελεί άλλωστε το Υπουργείο με τις πιο συχνές αλλαγές υπουργών, αφού από την ημέρα εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, στη διάρκεια 63 χρόνων δηλαδή και επί θητείας επτά Προέδρων της Δημοκρατίας, άλλαξε χέρια 25 φορές.  

Η ιδιομορφία του με την ενασχόληση με την εγκληματικότητα, τις Φυλακές και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση νέων μορφών εγκλήματος, όπως είναι η βία στα γήπεδα τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα που χρήζει ειδικού χειρισμού, στα πλαίσια του νόμου και των ευρωπαϊκών κανονισμών, και προϋποθέτει ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα έχει γνώσεις και θα μπορεί να λάβει τις ορθές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουμε πρόβλημα βίας και ασφάλειας-Αρμόδιους που θέλουν να το λύσουν έχουμε;

Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύεται και από μια πιο κοντινή ματιά στα τελευταία δέκα χρόνια. Το συγκεκριμένο Υπουργείο κατέχει το ρεκόρ αλλαγής υπουργών, αφού συνολικά από τον Μάρτιο του 2013 που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης την προεδρία της χώρας, άλλαξε χέρια τέσσερις φορές, περισσότερες από κάθε άλλο Υπουργείο. Ο Ιωνάς Νικολάου άντεξε στην καυτή υπουργική καρέκλα για περίπου έξι χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2019. 

Από το 2019 μέχρι σήμερα, μέσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή, άλλαξαν τρεις υπουργοί. Ο Γιώργος Σαββίδης έμεινε για ένα χρόνο, αφού στη συνέχεια διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ακολούθησε η Έμιλυ Γιολίτη που παρέμεινε στη θέση επίσης ένα χρόνο και έφυγε πυροβολώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να την αντικαταστήσει από το καλοκαίρι του 2021, η Στέφη Δράκου.

Η Στέφη Δράκου επιχείρησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να κρατήσει αποστάσεις γύρω από διάφορα ζητήματα, πράγμα ασυνήθιστο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο συνεχώς βρίσκεται στο επίκεντρο, κυρίως για λάθη, παραλείψεις και σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν, ένεκα του χαρτοφυλακίου της Αστυνομίας.

Αναμφίβολα, θέλοντας και μη, η απερχόμενη υπουργός, η οποία θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αφήνει πίσω της πολλά και σοβαρά ανοικτά ζητήματα. Τόσο η Αστυνομία, όσο και οι Φυλακές που επίσης είναι στον τομέα ευθύνης της, είναι από όλους παραδεκτό πως αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Η Αστυνομία, όλο και πιο συχνά βρίσκεται για διάφορους λόγους στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αφενός οι καταγγελίες διαφθοράς σε βάρος μελών της Δύναμης και μάλιστα υψηλόβαθμων, με κορυφαία αυτή της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, και αφετέρου οι λανθασμένοι χειρισμοί σοβαρών καταστάσεων, όπως η λανθασμένη αξιολόγηση που οδήγησε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις σε επεισόδια βίας από ομάδες οπαδών και διάφορα άλλα περιστατικά, όπου ασκήθηκαν σφοδρές επικρίσεις στους χειρισμούς της Αστυνομίας. Επίσης, στην εξίσωση τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν οι απανωτές αποδράσεις από αστυνομικά κρατητήρια, οι χειρισμοί πολύκροτων υποθέσεων με εμπλεκόμενου κρατικούς αξιωματούχους που εξετάζονται με ρυθμούς χελώνας αλλά και τα πυρά από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, τα οποία άνοιξαν μέτωπο και σε διάφορες περιπτώσεις τα βάζουν με την ηγεσία της Δύναμης, ενώ το μεγάλο ποσοστό ανεξιχνίαστων σοβαρών εγκλημάτων, είτε αυτές είναι δολοφονίες είτε βομβιστικές επιθέσεις, έχει επίσης τη δική του σημασία. 

Επιπλέον, το άλλο πεδίο που είναι ευθύνη της υπουργού Δικαιοσύνης, είναι οι Κεντρικές Φυλακές που βρίσκονται σε κατάσταση σχεδόν πλήρους αποσύνθεσης. Η Διευθύντρια και η Υποδιευθύντρια ζήτησαν να αποχωρήσουν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, λόγω και της τροπής που πήρε η υπόθεση του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, παρά τα όσα αντίθετα περιλαμβάνονται στο πόρισμα Αιμιλιανίδη, δεν θα διωχθεί ποινικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ τα κλειδιά των Φυλακών, δόθηκαν προσωρινά σε έναν αξιωματικό της Αστυνομίας. 

Και κοντά σε αυτό, οι Κεντρικές Φυλακές αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα όπως αυτό της αδυναμίας ενεργοποίησης του συστήματος κατάργησης του σήματος των κινητών τηλεφώνων, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις που κατά καιρούς δόθηκαν. Ωστόσο, το ζήτημα έρχεται ξανά σε δεύτερη μοίρα, αφού οι αρμόδιοι που κινητοποιήθηκαν μετά τις καταγγελίες της Αριστοτέλους, φαίνεται πως πλέον δεν ασχολούνται τόσο ζεστά με το θέμα, αφού η εταιρεία ενώ έλαβε έντεκα παρατάσεις και ακόμη αδυνατεί να αναβαθμίσει το σύστημα, εντούτοις - πλέον - δεν εμφανίζονται για να δώσουν, όχι μόνο απαντήσεις, αλλά και λύσεις για ένα πρόβλημα που λίγους μήνες προηγουμένως έδειχναν να τους απασχολεί. 

Όπως επίσης και στην Αστυνομία υπάρχουν άλλα ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται, που έχουν να κάνουν με τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, την υποστελέχωση σταθμών και άλλα διάφορα που απασχολούν τα μέλη της Δύναμης, προβλήματα τα οποία έχουν αντίχτυπο στην κοινωνία και την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό διότι, όταν ένας πολίτης επικοινωνεί με τον σταθμό της γειτονιάς του για να καταγγείλει ένα περιστατικό αλλά δεν υπάρχουν μέλη για να ανταποκριθούν ή όταν πρέπει να ανταποκριθούν, ο σταθμός παραμένει άδειος,  τότε υπάρχει πρόβλημα. 

Το σίγουρο, είναι πως κανένα από αυτά τα προβλήματα, είτε των Κεντρικών Φυλακών, είτε της Αστυνομίας, θα επιλυθούν πριν τον Μάρτιο. Κι αυτό διότι, είναι πλέον ξεκάθαρη η πρόθεση της υπουργού Δικαιοσύνης, να κερδίσει χρόνο χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα τη φέρει σε δύσκολη θέση και θα διαταράξει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω της. Σε ότι αφορά τις Φυλακές, είναι ξεκάθαρο το μέτωπο που παραμένει ανοιχτό, ενώ για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί πως η Στέφη Δράκου επισκέφθηκε μόνο μια φορά στη θητεία της το Σωφρονιστικό ίδρυμα. Αντίθετα, με τον Αρχηγό Αστυνομίας φαίνεται να υπάρχει μια γαλήνια σχέση, εξού και η υπουργός Δικαιοσύνης, την ώρα που η Αστυνομία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, θέλησε να κρατήσει αποστάσεις και να μην πάρει θέση σε σοβαρά ζητήματα που χρειάζονται λύσεις και παρέμβαση από τον πολιτικό προϊστάμενο. Κάτι, για το οποίο κατά καιρούς δέχθηκε επικρίσεις η Στέφη Δράκου, αφού το θέμα δεν είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι και η διατήρηση δημόσιων σχέσεων, αλλά να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που θα βελτιώσουν καταστάσεις και θα λειτουργήσουν υπέρ της Αστυνομίας και των μελών της. 

Είναι δηλαδή ξεκάθαρη η πρόθεση της υπουργού να μην είναι αυτή που θα υποδείξει την επόμενη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και να μην αποδεχθεί την απόσπαση της στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά ούτε αυτή που θα βάλει το χέρι της στη φωτιά για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Αστυνομία, όπως μείωση της εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά στην ελεύθερη κοινωνία και ειδικά στα σχολεία και τα στρατόπεδα, η έξαρση των φαινομένων βίας εντός και εκτός αθλητικών χώρων, που έχει αποδείξει σε όλους πως το μέτρο της κάρτας φιλάθλου έχει αποτύχει και χρειάζονται άλλες λύσεις, τις οποίες ενδεχομένως να μην έχει ούτε το γνωσιολογικό υπόβαθρο, ούτε την πολιτική βούληση για να εξεύρει.

Συνεπώς, όλα τα ανοιχτά μέτωπα, πάνε στον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με το που θα καθίσει στην καυτή καρέκλα, θα πρέπει να βρει λύσεις στα άμεσα προβλήματα και στη συνέχεια να εξεύρει τρόπους και λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην βελτίωση της κατάστασης. Για να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου πως θέλουμε να πάμε βήματα μπροστά, θα πρέπει ο υπουργός Δικαιοσύνης να έχει από την μία την κατάλληλη τεχνογνωσία και από την άλλη την αποφασιστικότητα για επίλυση σοβαρών ζητημάτων, τα οποία σίγουρα δεν επιλύονται με βάση την επικοινωνιακή σκακιέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο πρόσωπα στη Λευκωσία-Έκαψε το σύστημα εντοπισμού του κινητού 19χρονο
Τρεις χαροκαμένες μάνες ανοίγουν την ψυχή τους-«Από τον παράδεισο βρεθήκαμε στην κόλαση»
Ακολουθία επτά σεισμών έπληξε την Κύπρο-Αισθητοί μόνο οι τρεις
Η ετυμηγορία του Λιάτσου στην «ευπρόσδεκτη κριτική» και οι... άσχετοι επικριτές αναλόγως απόψεως
Δύο τελικά οι σεισμοί 3,9 Ρίχτερ-Επίκεντρο το Πισσούρι και τρία λεπτά μετά η Λευκωσία
Στην Κοφίνου οι μετανάστες που ήταν στη Νεκρή Ζώνη-Δεν φοβάται τυχόν προσφυγές στο ΕΔΑΔ η Κυβέρνηση
Οδηγούσε κλεμμένο όχημα και συγκρούστηκε με δεύτερο όχημα-Χειροπέδες σε 24χρονο
Από κρανιοεγκεφαλική κάκωση επήλθε ο θάνατος της 18χρονης Ιουλίας-Εντοπίστηκε ο συνοδηγός του οχήματος
Οδηγούσε με 118 mg αλκοόλ στο αίμα του 35χρονος-Ενενήντα καταγγελίες σε τροχονομικούς ελέγχους
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις