Έτοιμο το κατηγορητήριο για ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού-«Όχι» στο πόρισμα από ΝΥ
09:58 - 30 Ιανουαρίου 2023
Ενδεχομένως και σήμερα, σε διαφορετική περίπτωση αύριο, καταχωρείται η ιδιωτική ποινική δίωξη σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, μετά την απόφαση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να βάλει στα συρτάρια την υπόθεση, επικαλούμενοι λόγους δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι ωστόσο δεν επεξηγήθηκαν, παρά το γεγονός πως το πόρισμα Αιμιλιανίδη έδειξε ποινικά αδικήματα και προσωπικό κίνητρο, εν αντίθεση με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία.
Έχοντας στα χέρια της στοιχεία, είτε αυτά αφορούν μαρτυρίες, εντός και εκτός Φυλακών, είτε μηνύματα του βαρυποινίτη με τον Κατσουνωτό και μεταξύ άλλων προσώπων, όπως και άλλα μηνύματα που έχουν σχέση με την υπόθεση, είτε τα αποτελέσματα από τον δικανικό έλεγχο, καθώς και ημερολόγια ενεργειών, η πλευρά της Διεύθυνσης των Φυλακών, προχωρεί με τα επόμενα της βήματα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τους δικηγόρους τους, Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη.
Πρώτο βήμα, είναι η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής δίωξης σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει διάφορα αδικήματα, μεταξύ αυτών κατάχρηση εξουσίας, που με βάση την σχετική νομοθεσία συνιστά διαφθορά, ανεξαρτήτως αν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, καθώς και συνομωσία.
Αδικήματα τα οποία υπέδειξε και ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής που διερεύνησε τις καταγγελίες Αριστοτέλους, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο REPORTER, στα ευρήματα του δείχνει «προσωπικό μένος και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται» (σ.σ Κατσουνωτός), ενώ αναφέρει πως «δεν του επέφερε οικονομικό όφελος», αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, θέλοντας ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης να δείξει στα συμπεράσματα του, πως το ζήτημα ήταν προσωπικό και όχι επαγγελματικό, στην κατάληξη του αναφέρει πως ο βαρυποινίτης είχε ενημερώσει τον Μιχάλη Κατσουνωτό πως «ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής του στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.
Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων, ο κ. Αιμιλιανίδης τονίζει πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο», αναφερόμενος στον Μιχάλη Κατσουνωτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο
Ο εκ των δικηγόρων της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, Κρίς Τριανταφυλλίδης που ανέλαβε την ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, ετοίμασε το κατηγορητήριο και σήμερα ή αύριο, αναμένεται να προχωρήσει με την καταχώρηση της υπόθεσης, το μέλλον της οποίας παραμένει μετέωρο. Και αυτό διότι, ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει την εξουσία να αναστείλει την εκδίκαση της, κάτι που δεν μοιάζει απομακρυσμένο σενάριο, αφού Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, επικαλούμενοι λόγους δημόσιου συμφέροντος, έδειξαν πως δεν θέλουν η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Απόφαση η οποία τους έβαλε στο μάτι του κυκλώνα, με νομικούς να τονίζουν πως η απόφαση τους δεν αιτιολογήθηκε και πως θα έπρεπε να υπάρχει διαφάνεια, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν και θεωρούν πως πίσω από την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας κρύβεται κάτι άλλο, που ενδεχομένως να μην έχει καν σχέση με την υπόθεση.
Συνεπώς, επικρατέστερο σενάριο είναι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να επέμβουν και στην ιδιωτική ποινική δίωξη, αναστέλλοντας την, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη ζητά επιτακτικά την πάταξη της διαφθοράς και την απονομή της Δικαιοσύνης, κάτι που διαφαίνεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, όπου δείχνουν το θέμα της διαφθοράς ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.
Πάντως, η ιδιωτική ποινική δίωξη καταχωρείται παρά την αρνητική απάντηση που έλαβαν στο αίτημα τους οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου για παράδοση του πορίσματος Αιμιλιανίδη.
Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Κρις Τριανταφυλλίδης, με επιστολή τους στον Γενικό Εισαγγελέα ζήτησαν το πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή, παραπέμποντας μάλιστα σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ωστόσο σε απάντηση του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, που υπέγραψε την επιστολή ως αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, τους ανέφερε πως δεν προτίθεται να παραδώσουν το πόρισμα και πως πρόκειται για πάγια τακτική τους. Σημειώνεται πως το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση του θανάτου του 26χρονου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να παραδώσει το πόρισμα στην οικογένεια, πράγμα το οποίο έπραξε η Νομική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίτημα για παράδοση πορίσματος Αιμιλιανίδη με αποφάσεις ΕΔΑΔ-Τρία νομικά μέτωπα
Ετοιμάζονται αγωγές και προσφυγή ΕΔΑΔ
Την ίδια ώρα, η νομική ομάδα των Αριστοτέλους-Δημητρίου, όπως είχαν ανακοινώσει, ετοιμάζουν αστική αγωγή εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού και της Δημοκρατίας για αποζημιώσεις, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η προσφυγή στο ΕΔΑΔ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, μεταξύ άλλων της προσωπικής ζωής και ασφάλειας.
Ήδη στα χέρια της νομικής ομάδας που ετοιμάζει την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, βρίσκεται ογκωδέστατο υλικό, ακόμη και υλικό που συλλέχθηκε μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, στην βάση του οποίου θα στηριχθεί η υπόθεση, για την οποία στο σκαμνί θα βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της προσφυγής στο ΕΔΑΔ θα κρύβει εκπλήξεις και αποκαλύψεις, αφού θα παρουσιαστούν γεγονότα και στοιχεία που προηγήθηκαν και ακολούθησαν των καταγγελιών, μέχρι και την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ σε αυτά περιλαμβάνεται και υλικό που συλλέχθηκε στη συνέχεια και κρίνεται από την νομική ομάδα σημαντικό για την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σε άρνηση η Δράκου για απόσπαση στην Ελεγκτική
Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζει να διατηρεί την ίδια στάση και να αρνείται την απόσπαση της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, επικαλούμενοι διάφορα ζητήματα, ωστόσο η Στέφη Δράκου φαίνεται πως δεν αναμένεται να πάρει τέτοια απόφαση, ρίχνοντας στο μπαλάκι στον διάδοχο της.
Υπενθυμίζεται πως την απόσπαση της Αριστοτέλους και Δημητρίου ζήτησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η Στέφη Δράκου είναι αρνητική, όπως και ο Αρχηγός Αστυνομίας με τον οποίο φαίνεται να συζήτησε το θέμα, κάτι για το οποίο ρωτήθηκε σε δηλώσεις της υπουργός, η οποία απάντησε μόνο πως συναντήσεις με τον Αρχηγό πραγματοποιεί συχνά.
H Στέφη Δράκου, στην τελευταία της ανακοίνωση είχε αναφέρει πως Αριστοτέλους και Δημητρίου έλαβαν απάντηση από την ίδια για τα θέματα που εγείρουν, αναφερόμενη στα θέματα ασφάλειας και της απόσπασης τους.
Ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, με νέα επιστολή του στην υπουργό Δικαιοσύνης, θέλησε να της καταστήσει σαφές, πως με βάση τη νομοθεσία, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της να αποφασίσει σε ποια υπηρεσία θα αποσπαστούν, αλλά η αρμοδιότητα της περιορίζεται στο να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ενώπιον της, αφού ο ρόλος περιορίζεται στη λειτουργεία των Φυλακών. Αν αποφασίσει πως προκύπτει ζήτημα, τότε δεν μπορεί να τις αποσπάσει σε άλλη υπηρεσία, συνεπώς παραμένουν στην Διεύθυνση των Φυλακών μέχρι νεωτέρας.
Το πιο πάνω, υποδεικνύεται στην επιστολή του κ. Κληρίδη προς την υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος παράλληλα σημειώνει πως οι πελάτιδες του δεν συγκατατίθεται σε αξιολόγηση κινδύνου από την Αστυνομία, τονίζοντας πως ο κίνδυνος προέρχεται από ορισμένα μέλη του Σώματος, στο οποίο υπηρετεί και ο Μιχάλης Κατσουνωτούς που συνωμοτούσε με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών με σκοπό να πλήξει την Άννα Αριστοτέλους. Επίσης, για άλλη μια φορά, γίνεται αναφορά στον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομία, Χριστόφορο Μαυρομάτη, ο οποίος σε ανάρτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που αναφερόταν στη Διεύθυνση των Φυλακών, έγραψε χρόνια πολλά, αναρτώντας την φωτογραφία του Μιχάλη Κατσουνωτού, «επικροτώντας και ενθαρρύνοντας τις ενέργειες του», όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κληρίδη. Μάλιστα, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό, η Στέφη Δράκου, χαρακτήρισε λάθος την ενέργεια του Βοηθού Αρχηγού, ο οποίος ανήκει στην ηγεσία και είναι μέρος τέτοιων αποφάσεων που αφορούν την ασφάλεια αξιωματούχων.
Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης αναφέρει πως η ενέργεια της υπουργού να αποστείλει τις επιστολές των πελάτιδων του που αφορούσαν τους κινδύνους στην Αστυνομία, για σκοπούς αξιολόγησης που αφορά την προσωπική τους ασφάλεια, εκθέτει τις πελάτιδες του σε πρόσθετους κινδύνους, αφού αυτές έχουν διαβιβαστεί σε στελέχη της Αστυνομίας που καταγγέλλονται ως μέρος του κινδύνου.
Επιπρόσθετα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης, επισήμανε στην υπουργό Δικαιοσύνης, πως εμποδίζει την απόσπαση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία και παραλείπει να υποβάλει τις θέσεις της για το θέμα, κάτι που συνιστά από μέρους της ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο ρόλο της ΕΔΥ και προσπαθεί να την επηρεάσει για την απόφαση της.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης τονίζει στην υπουργό πως η διαβούλευση για το θέμα της απόσπασης στην Ελεγκτική με τον Αρχηγό Αστυνομίας, «είναι ανεπίτρεπτη, αφού αναρμοδίως και αντιδεοντολογικά ζητήθηκαν οι απόψεις του και αυτές δεν μπορούν να περιληφθούν στις απόψεις που θα υποβάλει ως αρμόδια αρχή προς την ΕΔΥ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το θέατρο του παραλόγου και η… ευχή Μαυρoμμάτη με Κατσουνωτό σε Ελεγκτή
Είχαν βάλει τον Κατσουνωτό να διερευνήσει
Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα του ο Αιμιλιανίδης, αναφέρει επίσης πως «το προσωπικό μένος» του Μιχάλη Κατσουνωτού, φαίνεται και από τα σημειώματα που έκανε κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών στους ανωτέρους του, ενώ τονίζει πως δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος την Διεύθυνση των Φυλακών.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, την ίδια περίοδο που ο Μιχάλης Κατσουνωτός απέστελλε τα συγκεκριμένα σημειώματα, στα οποία γίνεται λόγος για μένος από τον ανεξάρτητο ο ανακριτή, ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ, είχε αναλάβει να διερευνήσει απειλές κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών, με οδηγίες από του Αρχηγού της Δύναμης, την ώρα μάλιστα που συνομιλούσε παράνομα με τον βαρυποινίτη.
Συγκεκριμένα, η Άννα Αριστοτέλους σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις είχε δεχθεί απειλές από υπό προστασία μάρτυρες της ΥΚΑΝ, που είναι εντεταγμένοι στο πρόγραμμα μαρτύρων και κρατούνται σε αστυνομικό σταθμό, και οι οποίοι καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα. Υπεύθυνος του προγράμματος μαρτύρων, ήταν ο Μιχάλης Κατσουνωτός.
Μάλιστα, η μια καταγγελία αποκαλύφθηκε ενώπιον Δικαστηρίου όταν κλήθηκε ως μάρτυρας αξιωματικός των Φυλακών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Διευθύντρια ενημερώθηκε σχετικά, όπου στη συνέχεια προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία. Όπως ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου ο αξιωματικός, ανακριτής που ανέλαβε τη διερεύνηση, δεκατέσσερις μέρες μετά την καταγγελία, όταν του έλαβε κατάθεση, ρωτούσε να μάθει ποιο είναι το πρόσωπο που μετέφερε τα όσα είπε ο μάρτυρας στην Άννα Αριστοτέλους, ενώ η ουσία ήταν οι απειλές.
Για αυτές τις απειλές σε βάρος της Άννας Αριστοτέλους από τους δύο υπό προστασία μάρτυρες, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέθεσε την διερεύνηση τους στον Μιχάλη Κατσουνωτό, παρά το γεγονός πως λάμβανε επιστολές του που στρεφόταν με μένος εναντίον της, όπως υπέδειξε ο κ. Αιμιλιανίδης στο πόρισμα του, συνεπώς προέκυπτε ζήτημα αμεροληψίας και διάφορα άλλα.
Είναι για αυτά όλα, όπως μας ανέφερε μέλος της νομικής ομάδας, που δεν μπορεί να διερευνήσει η Αστυνομία τους κινδύνους, αφού επίσης δεν θα μπορούσε η Αριστοτέλους να αποκαλύψει ονόματα αστυνομικών που θέλησαν να διαβιβάσουν πληροφορίες.