Λανθασμένη θεωρεί το ΕΒΚΑΦ την ανακαίνιση κέντρου κοντά στο Χαλά Σουλτάν

Στις πληροφορίες για ανακαίνιση κέντρου αναψυχής που βρίσκεται στην περιοχή του τεμένους Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα, αντέδρασε η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ. 

Με αναφορά σε σχετικά ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, σε ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ αναφέρεται ότι «η Χαλά Σουλτάν ήταν η θεία του Προφήτη Μωάμεθ και πέθανε πριν από 1400 χρόνια στη Λάρνακα και θάφτηκε εκεί. Εδώ και 1400 χρόνια, ο τεκκές Χαλά Σουλτάν, ο οποίος είναι πολύτιμος θρησκευτικός τόπος για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Κύπρο, είναι ένας ευλογημένος τάφος που επισκέπτονται μουσουλμάνοι από όλο το νησί».  

Το ΕΒΚΑΦ, προστίθεται, «ως ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, είναι ένας θεσμός 452 ετών, ο οποίος διαχειρίζεται χιλιάδες ιδρυμάτα που έχουν συσταθεί στην Κύπρο». 

Υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τεκμήρια και αρχεία τίτλων ιδιοκτησίας, χιλιάδες στρέμματα γης γύρω από το τέμενος ανήκουν στο Ίδρυμα Χαλά Σουλτάν Τεκκέ».

Το ΕΒΚΑΦ, αναφέρεται, «φροντίζει για την πολιτιστική κληρονομιά με την άδεια και την υποστήριξη των αρμόδιων φορέων τόσο στο βορρά όσο και στο νότο και εκτελεί εργασίες αποκατάστασης για την επισκευή τζαμιών και εκκλησιών. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε το ίδρυμα για την αποκατάσταση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα».

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι «για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, έχει συσταθεί μια επιτροπή που ονομάζεται Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της τδβκ και της ε/κ πλευράς. Η επιτροπή αυτή συνεχίζει να συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)». 

Οι πλευρές, αναφέρεται, «λαμβάνουν αποφάσεις (ύστερα από) ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του σεβασμού της προστασίας των χώρων λατρείας και των ιστορικών κτιρίων και στις δύο πλευρές του νησιού και ως χειρονομία καλής θέλησεως».

Εκφράζεται η θέση ότι «είναι απολύτως απαράδεκτη η παρέμβαση σε ένα μέρος που οι Τ/κ και οι Μουσουλμάνοι θεωρούν ιερό δίχως την συμβουλή της Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χωρίς άδεια από το ΕΒΚΑΦ». 

«Μια τέτοιου είδους ασέβεια θα προκαλέσει την αντίδραση των μουσουλμάνων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή η λανθασμένη απόφαση πρέπει επειγόντως να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο έχει παραχωρηθεί άδεια σε επιχειρηματία που σχεδιάζει να λειτουργήσει ταβέρνα στο χώρο στάθμευσης στο Χαλά Σουλτάν. Πρόκειται για ένα σημείο όπου προηγουμένως λειτουργούσε κέντρο αναψυχής. 

Η «Μπούγκιουν Κίπρις» για τη συγκεκριμένη εξέλιξη προσθέτει ότι πρόκειται για «το σημαντικότερο σύμβολο του Ισλάμ (στην Κύπρο), το οποίο φιλοξενεί περισσότερες από 150 γάτες», και το οποίο σήμερα «απειλείται εξαιτίας της προσβολής της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς» του νησιού. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κατεχόμενα. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποστάσεις Λευκωσίας από Αθήνα-«Δεν μας δεσμεύει η απόφαση Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας για ΙΜΟ»
Υπουργός Άμυνας: Ένταξη Κύπρου στο πρόγραμμα SPP για συνεργασία με την εθνοφρουρά του New Jersey
Αννίτα Δημητρίου: Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Κυπριακού
«Συζητήσαμε» με το Chat GPT για το.... Κυπριακό-Οι ευθύνες, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις
Παπαμελετίου: Η επίλυση του Κυπριακού κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας
Αννίτα Δημητρίου: Σημαντικό να κρατήσουμε άσβεστη την αισιοδοξία και την ελπίδα
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου στην Κύπρο (pics)
Ευελπιστεί σε σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό ο Προέδρος-«Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας»