Τελική προεκλογική συγκέντρωση Αχιλλέα Δημητριάδη-«Ήρθα για να μείνω»

Οι προεδρικές εκλογές είναι μόνο η αρχή, θα είμαστε μαζί και την επόμενη ημέρα, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ομιλία του στην τελική του προεκλογική συγκέντρωση στη Λευκωσία τη Δευτέρα.

«Σας το λέω εδώ, από το πιο επίσημο βήμα: Ήρθα για να μείνω. Μαζί μπορούμε να δώσουμε προοπτική στην Κύπρο μας. Μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την ελπίδα», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ένας πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος, με ανεξαρτησία γνώμης, με ανεξαρτησία στις αποφάσεις και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.

«Πρέπει να σπάσουμε την στασιμότητα και την απαισιοδοξία. Απέναντι στον φόβο, να δημιουργήσουμε την ελπίδα. Με το Κυπριακό πείσμα και την πίστη για προκοπή, να διεκδικήσουμε. Χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Θέλω να καθαρίσω την χώρα μας από τη διαφθορά. Θέλω να της δώσω προοπτική με ορίζοντα το 2035. Θέλω να λύσουμε το Κυπριακό διότι η λύση μας συμφέρει», είπε.

Αναφέροντας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στο Κυπριακό, έκανε λόγο για «δύο κλειδιά» για να ξεκλειδώσει η διαδικασία: το φυσικό αέριο και την ευρωτουρκική σχέση. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τα ηττημένα μυαλά που σκέφτονται σύνορα με την Τουρκία, στο τέρμα της οδού Λήδρας κι ούτε μπορεί να ζήσει με τη σημερινή ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι η δεκαετία Αναστασιάδη παραδίδει διαφθορά και βήματα διχοτήμησης, ενώ οι τρεις στενοί του συνεργάτες με τη σιωπή και την υποταγή τους φέρουν πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης. Μίλησε για την ανάγκη να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Κύπρο στους διεθνείς οργανισμούς.  Όσον αφορά το Βαρώσι, είπε ότι είναι ο φάρος της λύσης, που αν σβήσει «θα χάσουμε την πορεία προς τη λύση και θα πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης».

Μίλησε για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, με διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες και συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ. Με σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, όπως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, με πλήρη αξιοποίηση της ασπίδας της συμμετοχής μας στην ΕΕ, όπως είπε, αλλά και με μια Επιτροπή Αλήθειας.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα καινούργιο τρόπο διακυβέρνησης και η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι βασική του επιδίωξη. Με ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, που να βάζει τις βάσεις για μια Κύπρο της ανάπτυξης, στηριγμένη στις Πράσινες Πολιτικές. «Από το κράτος-συνώνυμο της διαφθοράς, να πάμε στο Τίμιο Κράτος», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους είναι κύρια προτεραιότητα, στηρίζοντας το μεγάλο έργο της ψηφιακής μετάβασης και ψηφιοποίησης του δημοσίου. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη άμεσης στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και το καθαρό περιβάλλον. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  

Πρότεινε επίσης ένα κοσμικό σχολείο και σύγχρονη παιδεία, με το περιεχόμενο που έχει ανάγκη η νεολαία μας. Ανέφερε ακόμα ότι το ΓΕΣΥ μπορεί να βελτιωθεί αφού είναι μια μεγάλη κατάκτηση που χρειάζεται καλύτερη εποπτεία.

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς πρότεινε διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, αλλαγή στον τρόπο επιλογής και διορισμού των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων, δημιουργία αποτελεσματικού και θεσμοθετημένου «Πόθεν Έσχες».  

Μιλώντας στην εκδήλωση η Πρόεδρος του ΟΠΕΚ Θεανώ Καλαβανά είπε ότι «ο Αχιλλέας είναι ένας από εμάς, δεν συμμετείχε και δεν συνέβαλε στην κατάντια που έχει ο τόπος μας σήμερα». Αν του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει αυτό τον τόπο, είπε, θα είναι προτεραιότητά του «ο τόπος του κι εμείς».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Χριστόφορος Τριανταφύλλου μίλησε για την ικανότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη για σωστή διάγνωση του προβλήματος και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για την επίλυσή του. Πρόσθεσε ότι με το να του εμπιστευτεί ένα τόσο σημαντικό ρόλο ο Αχιλλέας έδειξε στον κόσμο ότι «εμείς οι νέοι υπάρχουμε, ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή μας»

Στην δική της ομιλία η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, είπε ότι «μας έχουν φτάσει σε ένα σημείο που έχουν αφαιρέσει την αξιοπρέπεια και την ελπίδα από τη νέα γενιά». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης έδωσε καινούρια ώθηση, καινούρια ελπίδα και επιτέλους δημιουργείται μια δυναμική πέραν από τα κόμματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών