Κέικ λεμονιού
06:22 - 03 Ιανουαρίου 2023
Λεμονάτη απόλαυση!
ΥΛΙΚΑ
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο
- επιπλέον για βουτύρωμα 4 αυγά, μεγάλα
- 125 γρ. sour cream (βλ. συμβουλή)
- 125 γρ. γάλα
- 70 γρ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας ή
- εκχύλισμα βανίλιας
- 330 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1 κ.γλ. καλά γεμάτο, μαγειρική σόδα 1 κ.γλ. baking powder
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Γλάσο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. γάλα
- 35 γρ. χυμό λεμονιού
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα
- στη μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο φλούδα από 1 λεμόνι, 250 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
Βήμα 3
Προσθέστε 250 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, 4 αυγά, 125 γρ. sour cream, 125 γρ. γάλα, 70 γρ. χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι σπιτική ζάχαρη βανίλιας και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5.
Βήμα 4
Προσθέστε 330 γρ. αλεύρι φαρίνα, 1 κουταλάκι καλά γεμάτο μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι baking powder, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλιά παπαρουνόσπορο και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5, με τη βοήθεια της σπάτουλας.
Βήμα 5
Μεταφέρετε στη στρογγυλή φόρμα για κέικ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 45 λεπτά. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
Γλάσο
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 250 γρ. ζάχαρη και αλέστε 1 λεπτό/ταχύτητα 10. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη βοήθεια της σπάτουλας.
Βήμα 2
Προσθέστε 1 κουταλιά γάλα, 15 γρ. χυμό λεμονιού και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 3
Περιχύστε το κέικ με το γλάσο και αφήστε στην άκρη μέχρι να πήξει.
Συμβουλή
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε την sour cream με 70 γρ. γιαούρτι και 70 γρ. κρέμα γάλακτος ή με 125 γρ. γιαούρτι