Η πορεία των δημοσκοπήσεων του REPORTER από τον Μάιο-Δυναμικές και τάσεις

Σημαντικά συμπεράσματα για τη δυναμική και την πορεία που είχε καθόλη τη διάρκεια του προεκλογικού, των βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, μπορούν να εξαχθούν μέσα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που διενήργησε το τελευταίο επτάμηνο, για λογαριασμό του REPORTER, ο οργανισμός ερευνών IMR.   

Συνολικά τον τελευταίο χρόνο έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό του REPORTER επτά δημοσκοπήσεις, ωστόσο για σκοπούς σύγκρισης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μόνο των τελευταίων πέντε, από τον περασμένο Μάιο, όταν και είχαν κλειδώσει οι βασικοί υποψήφιοι των Προεδρικών Εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αδιαμφισβήτητα, η πρωτιά ανήκει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, κατείχε όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και ένα σημαντικό μαξιλαράκι ασφαλείας από τους ανθυποψηφίους του. Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να τύχει αμφισβήτησης, είναι πως οι διαφορές μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου, δηλαδή μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι ελάχιστες και τα ποσοστά του ενός υπερκαλύπτουν τα ποσοστά του άλλου, εντός του στατιστικού σφάλματος, εκάστης δημοσκόπησης.

Ωστόσο από τα δεδομένα των τελευταίων πέντε δημοσκοπήσεων, καταγράφονται συγκεκριμένες τάσεις και συγκεκριμένες δυναμικές υπέρ και κατά κάποιων υποψηφίων. Σε ότι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη που ηγείται της κούρσας, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τη δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου, όταν λάμβανε 42,3% έφτασε σήμερα στο 32,7%. Έχασε δηλαδή περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, κάτι που διαφαίνεται και στην αντίστοιχη κάρτα των συσπειρώσεων.

Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου είδε το ποσοστό του να αυξάνεται σταδιακά, ενδεχομένως όχι στον βαθμό που θα ήθελε, αλλά με μια συγκεκριμένη και σταθερή ροή προς τα πάνω. Συγκεκριμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέγραψε στη δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου ποσοστό 16,2%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, κατέγραψε 21,4%. Αύξησε δηλαδή τα ποσοστά του, κάτι περισσότερο από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι που για πολλούς είναι απολύτως φυσιολογικό που συνέβη, διότι αφενός όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ επιστρέφουν στην κοιτίδα από όπου προέρχονται και αφετέρου, διότι έπιασε τόπο η δουλειά που γίνεται πλέον πολύ πιο συστηματικά από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Την πιο σημαντική και αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών του, βέβαια, είδε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι όταν διεξαγόταν η δημοσκόπηση του Μαΐου, δεν είχε καν εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του, ωστόσο είχε ανακοινωθεί ότι κατέληξε στο δικό του όνομα η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαυρογιάννης σε εκείνη τη δημοσκόπηση του Μαΐου, είχε καταγράψει ποσοστό 13,7%, ενώ στη χθεσινή δημοσκόπηση του REPORTER, λαμβάνει 22,5% και μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συνοπτικά, από τον Μάιο μέχρι τον Ιανουάριο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει μια πτώση 9,6%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μια αύξηση 5,2% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επίσης αύξηση 8,8%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από τις 26 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς που χώριζε τον πρώτο με τον δεύτερο στη δημοσκόπηση του Μαΐου, φτάσαμε στη δημοσκόπηση Ιανουαρίου στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση δίδεται μέσα από την επόμενη κάρτα, όπου ουσιαστικά ερμηνεύονται οι λόγοι του αποτελέσματος της τελευταίες δημοσκόπησης. Ξεκινώντας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζει να διατηρεί, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση του REPORTER σημαντικά ερείσματα εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού ένας στους τρεις Συναγερμικούς ψηφοφόρους των Βουλευτικών του 2021, δηλώνει ότι θα ψηφίσει αυτόν την ερχόμενη Κυριακή. Την ίδια ώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι η στρόφιγγα από τη δεξαμενή της δεξιάς έκλεισε, αφού σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, η δυναμική αυτή φαίνεται ότι ανακόπηκε, αφού μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, μειώθηκε κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες.

Από εκεί και πέρα, το πιο ικανοποιητικό ποσοστό συσπείρωσης, o κ. Χριστοδουλίδης το καταγράφει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και σε λιγότερο βαθμό ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, που επίσης τον στηρίζουν. Ωστόσο για τα δύο συγκεκριμένα κόμματα, λόγω μικρής στατιστικής βάσης, τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται απόλυτα ασφαλή.

Η περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι αρκετά διαφορετική και μπορεί να ερμηνευτεί αναλόγως, αν κάποιο βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Από τη μια το γεγονός ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματός που είναι αρχηγός δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλον υποψήφιο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές και την ίδια ώρα μόνο ένας στους δύο δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον ίδιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Από άλλη πλευρά, το γεγονός ότι αύξησε αυτό το ποσοστό κατά 18 μονάδες τους τελευταίους μήνες και τα ποσοστά του στην παράσταση νίκης κατά πέντε μονάδες, αποτελούν μια σημαντική δυναμική, που απομένει να διαφανεί αν θα κορυφωθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και αν ναι, ποιο είναι τελικά το ταβάνι.

Τέλος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, φαίνεται ότι πέτυχε έναν άθλο καταφέρνοντας περίπου δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, να απολαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης που καταγράφει υποψήφιος που στηρίζεται από κόμμα. Το 74% κρίνεται για το ΑΚΕΛ, πολύ θετικό, ωστόσο κρύβει και μια παγίδα, αφού δεν δίνει πολλά περιθώρια στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, να αυξήσει τα ποσοστά του, ελλείψει δεξαμενής ψηφοφόρων. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί στενά περιθώρια για να αυξηθεί το ποσοστό του, την ίδια ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται να διαθέτει ακόμα περιθώρια, ανάμεσα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους για να είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα στη μάχη που θα δώσουν την ερχόμενη Κυριακή οι δύο τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεταβολή στα ποσοστά των υποψηφίων στην παράσταση νίκης, σε συνδυασμό με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το γεγονός όταν τον Μάιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχαν στην πρόθεση ψήφου 26% διαφορά, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, έδιναν στους δύο από 41% πιθανότητες να είναι νικητές των εκλογών. Δέκα περίπου ημέρες πριν από τις Προεδρικές, με τη διαφορά της πρόθεσης ψήφου να έχει συρρικνωθεί στις δέκα μονάδες, στην παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με 59% έναντι 20% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 10% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλαδή, διπλασίασε το ποσοστό του στην παράσταση νίκης, την ίδια ώρα που το ποσοστό του Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέμεινε το μισό.

 

 

Δειτε Επισης

Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας