Το Μαρόκο έστειλε τανκς σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία και παίρνει Abrams από ΗΠΑ

«Χρυσές» δουλειές με τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει το Μαρόκο, «κλείνοντας το μάτι» και προσεγγίζοντας τόσο τους Ευρωπαίους συμμάχους, που εξοπλίζουν το Κίεβο, όσο και τις ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία προμηθεύτηκε άρματα μάχης από το Μαρόκο 

Πρόκειται για περίπου 20 άρματα T-72B, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν (με χρήματα των ΗΠΑ και της Ολλανδίας) στην Τσεχική Δημοκρατία και εστάλησαν στο Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα των Ουκρανών έναντι των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Τα άρματα μάχης T-72B, που παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Κιέβου, εκσυγχρονίστηκαν προηγουμένως και αναβαθμίστηκαν από την τσεχική αμυντική εταιρεία Excalibur Army.  Άλλωστε, το Ραμπάτ διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 140 T-72, 130 T-72B και 12 T-72BK, τα οποία αποκτήθηκαν από τη Λευκορωσία το 1999 και το 2000.  

Η απόφαση του Μαρόκου να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία λήφθηκε, σχεδόν υπό πίεση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2022, υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ. Σε αυτή τη Σύνοδο, η Τυνησία και το Μαρόκο ήταν οι μόνες χώρες που εκπροσώπησαν τη Βόρεια Αφρική. 

Και εδώ είναι το αξιοσημείωτο, που δείχνει, ίσως, το πόσο... επιχειρηματικό μυαλό έχουν οι Μαροκινοί. Ως γνωστόν, η Λευκορωσία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Πούτιν στην στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας. Ικανοποιώντας, λοιπόν, το αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, το Μαρόκο έστειλε άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής (!) -και μάλιστα, με το αζημίωτο. 

 Και αυτό, καθώς τα τανκς που έστειλε το Ραμπάτ στην Ουκρανία, θα τα «αναπληρώσουν» οι Αμερικανοί, στέλνοντας στο Μαρόκο τεθωρακισμένα άρματα, τύπου M1A1 Abrams.

Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό πεδίο, το Μαρόκο με την κίνησή του αυτή αποσκοπεί στο να προσεγγίσει έτι περαιτέρω τις χώρες της Δύσης, καθώς βλέπει ότι ενισχύεται διαρκώς η επιρροή της Μόσχας στη γειτονική του Αλγερία. Μιας Δύσης, σημειωτέον, με την οποία οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί, καθώς το σκάνδαλο Qatargate και η εμπλοκή των Παντσέρι και Τζιόρτζι σε αυτό, φαίνεται να έχει «ρίζες», αν όχι να ξεκίνησε από εκεί, και στο Μαρόκο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι-Φόβοι για νεκρούς
Στην Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί ο Πούτιν για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου
Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στη Χιλή
Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 37χρονο επειδή του ζήτησε να μην ατμίζει-Σκληρές εικόνες
Η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου
ΒΙΝΤΕΟ: Προσομοίωση δίνει την αίσθηση για το πώς είναι ο θάνατος
Επτά εντάλματα σύλληψης για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο
Καπνογόνο έκτακτης ανάγκης το αντικείμενο κοντά στον αγωγό Nord Stream 2
Στο νοσοκομείο ο Πάπας Φραγκίσκος-«Καρδιακά προβλήματα και αναπνευστική δυσχέρεια»
Φόβοι στη Γαλλία ότι η βία στους δρόμους ξεφεύγει από τον έλεγχο-Τρεις επιλογές για Μακρόν