Χαμός για τα φωτοβολταϊκά-Τρέχουν να προλάβουν τους λογαριασμούς καλοκαιριού

Ιδιαίτερα έντονο και σε ψηλά επίπεδα παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών για εξασφάλιση χορηγίας με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αφού ήδη οι αιτήσεις είναι οι διπλάσιες από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ την ίδια ώρα, οι καταναλωτές τρέχουν να προλάβουν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προτού εισέλθει το καλοκαίρι, όπου τα ύψη των λογαριασμών ρεύματος κτυπούν κόκκινο. 

Οι αρμόδιοι, γνωρίζοντας ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών ίσως και να πάρει μέχρι και έξι μήνες, καλούν τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές να προχωρήσουν άμεσα με τις αιτήσεις τους για τα συστήματα, ώστε μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες να τα έχουν σε λειτουργία στα σπίτια τους, χωρίς άλλη χρονοκαθυστέρηση. 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραμένει στα ύψη και είναι πολλαπλάσιο από εκείνο που η αγορά, όπως και η ΑΗΚ, μπορεί να εξυπηρετήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. «Τόσο οι εγκαταστάσεις, αλλά και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, έχουν ένα ορίζοντα από τρεις μέχρι και έξι μήνες. Για κάποιο που ενδιαφέρεται και έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, μπορεί να του πάρει μέχρι και έξι μήνες για να τα έχει σε λειτουργία. Δεν είναι λόγω εμπορευμάτων και διαθεσιμότητας, αλλά είναι θέμα περισσότερο ανθρώπινου δυναμικού για τη διεκπεραίωση της εγκατάστασης».

Πιο συγκεκριμένα, οι αριθμοί των 1.000 αιτήσεων τον μήνα φαίνεται να συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ υπενθυμίζεται ότι αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά πέντε φορές σε σχέση με τον αριθμό που ήταν τις προηγούμενες χρονιές, όπου κυμαινόταν γύρω στις 200 και 300 οι αιτήσεις. «Παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών σε ψηλά επίπεδα, αλλά παραμένουν και τα ζητήματα που υπάρχουν, όσον αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης της αγοράς. Ο χρόνος αναμονής, πάντως, είναι πρόβλημα που παρατηρείται οριζόντια σε όλο τον κλάδο και τομέα». 

Εισήγηση των αρμόδιων στους πελάτες και καταναλωτές είναι «να μην μένουν τελευταία στιγμή και να περιμένουν ουσιαστικά να πάρουν τον λογαριασμό του καλοκαιριού που θα είναι στα ύψη και να θυμηθούν αργότερα ότι χρειάζονται φωτοβολταϊκά, γιατί είναι κάτι που σίγουρα δεν θα τους βοηθήσει στον ουσιώδη χρόνο που θα τα χρειαστούν. Πρέπει να προγραμματίσεις την εγκατάσταση από τώρα, ώστε να προλάβεις τους φουσκωμένους λογαριασμούς του καλοκαιριού».

Την ίδια ώρα, μέσα σε όλο αυτό το έντονο ενδιαφέρον, οι καταναλωτές οφείλουν να επιλέγουν εταιρείες που έχουν μακρά πείρα και εμπειρία στον τομέα, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Καραντώνης, «για να έχεις τα προσδοκόμενα οφέλη πρέπει να γίνει η εγκατάσταση με τον ορθό τρόπο. Υπάρχουν πέραν των σαράντα εταιρειών που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον τομέα, άρα υπάρχει επιλογή και έτσι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι καταναλωτές γιατί έχουμε δει και κακοτεχνίες και προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν από ανθρώπους που είναι άπειροι στον τρόπο εγκατάστασης».

Το διάστημα απόσβεσης

Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να γίνει η απόσβεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που υπάρχουν τα σχέδια χορηγιών, τα οποία λαμβάνει ένα νοικοκυριό που είναι από 500 ευρώ μέχρι και 1,500 ευρώ χορηγία, μπορεί ο χρόνος απόσβεσης να είναι ισάξιος με δυο και τρία χρόνια. Αυτό δεν είναι στατικό όμως, αλλά είναι κάτι δυναμικό το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας, γιατί το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού εξαρτάται από το πόσο ακριβός είναι ο ηλεκτρισμός που υπάρχει στη χώρα».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όση ενέργεια δεν καταναλωθεί από τα φωτοβολταϊκά σε κάθε οικία ή υποστατικό καταγράφεται από τον μετρητή και πιστώνεται για τον χρήστη στον επόμενο λογαριασμό. «Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί από δίμηνο σε δίμηνο η ενέργεια και να εξαργυρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καταναλωτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας