Δημοσκόπηση REPORTER: Σκληρό πόκερ Αβέρωφ και Μαυρογιάννη-Μάχη για συσπειρώση

Την καθαρή πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη στη μάχη του πρώτου γύρου και την ισορροπία του τρόμου μεταξύ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα για τον δεύτερο γύρο, επιβεβαιώνει η έβδομη και τελευταία δημοσκόπηση της IMR για λογαριασμό του REPORTER για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αριθμοί του δεύτερου γύρου και οι «αναγκαστικές» μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σε ακόμα μια δημοσκόπηση καταγράφεται το καθαρό προβάδισμα που απολαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης έναντί των άλλων δύο βασικών υποψηφίων, ενώ για πρώτη φορά, έστω και οριακά, φαίνεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνει ένα ισχνό προβάδισμα, περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας, έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου. Με δεδομένο ωστόσο ότι το στατιστικό σφάλμα της δημοσκόπησης είναι στο +/- 3,1%, αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για μια σκληρή μάχη, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα παιχτεί ψήφο με ψήφο το βράδυ των εκλογών.

Στη δημοσκόπηση του REPORTER, που διενεργήθηκε από τον οργανισμό ερευνών IMR, επιβεβαιώνεται το σημαντικό ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές, με το 58% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως τον ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, το 24% σε αρκετό βαθμό, το 12% σε μικρό βαθμό και μόλις το 6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι εκλογές δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τη σιγουριά των ερωτηθέντων για το αν θα συμμετέχουν στις Εκλογές, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το 76% δήλωσε ότι σίγουρα θα ψηφίσει, το 13% ότι μάλλον θα ψηφίσει, ενώ το 8% δήλωσε πως μάλλον δεν θα ψηφίσει και το 3% ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσει. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, αξίζει να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και στις επικείμενες Προεδρικές, το ποσοστό αποχής ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 30%.

Στην πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει ποσοστό 32,7%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,5%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται μια ανάσα από τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, με ποσοστό 21,4%. Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, με 4,8% με τους ανεξάρτητους υποψήφιους να ολοκληρώνουν την επτάδα των βασικών υποψηφίων με μικρότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα ο Αχιλλέας Δημητριάδης λαμβάνει ποσοστό 4,3%, ο Γιώργος Κολοκασίδης 2,1% και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1,3%.

Σημειώνεται ότι το 7,6% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, το 1,8% ότι θα ρίξει λευκό ή ακυρο, ενώ το 1,5% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι θα στηρίξει κάποιων εκ των άλλων επτά υποψηφίων.

Το πρώτο συμπέρασμα, όπως καταγράφηκε και πιο πάνω, είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Αν και με μειωμένο κατά τρεις περίπου ποσοστιαίες μονάδες ποσοστό, σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, φαίνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διατηρεί ακόμη διαφορά ασφαλείας από τους ανθυποψηφίους του.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν να καλύψουν σημαντικό έδαφος και να έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο, αφού σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, πριν από περίπου δύο μήνες, κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους κατά τρεις μονάδες ο κ. Νεοφύτου και κάτι περισσότερο από έξι μονάδες ο κ. Μαυρογιάννης.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, καταγράφεται επίσης πως ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ καταφέρνει να υποσκελίσει τον Αχιλλέα Δημητριάδη, που σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις βρισκόταν στην τέταρτη θέση, ωστόσο ο κ. Χρίστου δεν καταφέρνει, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, να συγκεντρώσει τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η αύξηση των ποσοστών του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Αβέρωφ Νεοφύτου αποτυπώνεται και στην κάρτα των συσπειρώσεων, όπου ουσιαστικά φαίνεται πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχει συσπειρώσει με θεαματικό τρόπο, γύρω από την υποψηφιότητα του, τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς (74%), την ίδια ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καταγράφει το ψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΣΥ στις δημοσκοπήσεις της IMR, που ανέρχεται στο 50%. Το κλειδί, εξάλλου, τόσο για τη διαφορά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και για τη μάχη της δεύτερης φάσης, ενδεχομένως να κρύβεται στο υπόλοιπο 50% των παραδοσιακών Συναγερμικών ψηφοφόρων, η κύρια μάζα των οποίων (32%), δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό καταδεικνύει και τη ρευστότητα του σκηνικού και των αλλαγών που ενδεχομένως να επέλθουν την τελευταία εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πως μπορούν να καταγραφούν τεράστιες ανατροπές, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μια θέση για τη δυάδα του δεύτερου γύρου.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των υποψηφίων πιο ειδικά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να συσπειρώνει ακριβώς τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος του, την ίδια ώρα που λαμβάνει σημαντικά ποσοστά, τόσο από το ΕΛΑΜ με 14% όσο και από τη ΔΗΠΑ Συνεργασία με 19%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει τρεις στους τέσσερις παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ενώ φαίνεται ότι τυγχάνει προτίμησης από το 10% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 14% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και 20% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει και σε αυτή τη δημοσκόπηση την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του, αφού συσπειρώνει το 69% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 50% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 48% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, που είναι τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τυγχάνει προτίμησης από το 32% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, το 13% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και από το 21% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, του οποίου ο πρόεδρος καταφέρνει να συσπειρώσει μόλις το 47% των ψηφοφόρων του σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα στο ερώτημα που τέθηκε στους συμμετέχοντες στην έρευνα, για το πόσο βέβαιοι είναι για τη ψήφο τους προς τον υποψήφιο που δήλωσαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ότι θα ψηφίσουν. Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε απόλυτα βέβαιο για την επιλογή του, το 26% αρκετά βέβαιο, το 6% όχι και τόσο βέβαιο και το 2% καθόλου βέβαιο. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί πως σε κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, δεν έχει κλειδώσει η απόφαση για το ποιον θα ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου και συνεπώς, αναλόγως των όσων θα συμβούν και θα ειπωθούν την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, να υπάρξουν και οι σχετικές μετακινήσεις από τον ένα προς τον άλλο υποψήφιο.

Τέλος, στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί ανάμεσα στους ανθυποψηφίους του, αφού λαμβάνει το 59% των απαντήσεων, την ίδια ώρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου λαμβάνει το 20% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μόλις το 10%. Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου, Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου λάμβαναν αμφότεροι το 41% των απαντήσεων, ωστόσο μέσα σε μια περίοδο επτά μηνών, φαίνεται ότι εδραιώθηκε ανάμεσα σε μια σημαντική μερίδα πολιτών η εντύπωση πως ο νικητής των εκλογών θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ταυτότητα έρευνας:

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του REPORTER, από τον οργανισμό ερευνών IMR, μεταξύ των ημερομηνίων 19 με 25 Ιανουαρίου. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια, καλύπτοντας αστικές και αγροτικές περιοχές, με μέγεθος δείγματος 1000 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικάς άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου. 
Η επιλογή δείγματος έχινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλοχή των στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα της έρευνας ανέρχεται στο +-3,1% ενώ ο βαθμός βεβαιότητας στο 99%. 

  

 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας
Αννίτα Δημητρίου: Σημαντικό να κρατήσουμε άσβεστη την αισιοδοξία και την ελπίδα
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου στην Κύπρο (pics)
Ευελπιστεί σε σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό ο Προέδρος-«Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας»
Μήνυμα εθνικής ενότητας στην Πανηγυρική Δοξολογία-«Ευθύνη ολονών μας είναι η διαφύλαξή της»
Διπλές εκλογές, πολλαπλές προκλήσεις για τα κόμματα-Ο μπερδεμένος Μάιος του 2024
Από Ιούνιο τα νεότερα για το Κυπριακό-Τα συμπεράσματα του τριημέρου στις Βρυξέλλες
Αναζητούν κοινό βηματισμό, ετοιμάζουν φόρμουλα συνεργασίας Χριστοδουλίδης και κόμματα
Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επίλυση του Κυπριακού
Επίσκεψη πριν τις τουρκικές εκλογές αναμένει ο ΠτΔ-Συζητήθηκε ως «θετικό δεδομένο» η εμπλοκή ΕΕ