Αναρχικός φυλακισμένος στην Ιταλία κάνει απεργία πείνας εδώ και 100 ημέρες-Ποιος ο λόγος

Ο Αλφρέντο Κόσπιτο, Ιταλός αναρχικός φυλακισμένος σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης, διανύει σήμερα την εκατοστή πρώτη ημέρα απεργίας πείνας, καθώς οι προειδοποιήσεις πως η ζωή του διατρέχει κίνδυνο πολλαπλασιάζονται.

Ο 55χρονος άρχισε τη διαμαρτυρία αυτή διότι κρατείται υπό το δρακόντειο καθεστώς «41bis», το οποίο γενικά εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ηγετικών στελεχών της μαφίας, όπως ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα.

Το καθεστώς αυτό προβλέπει αυστηρή απομόνωση, ώστε οι φυλακισμένοι να μην είναι σε θέση να επικοινωνούν με συνεργάτες τους. Οι κρατούμενοι παραμένουν σε μικρά κελιά, παρακολουθούμενοι σε 24ωρη βάση με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα.

Ο κ. Κόσπιτο εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε διότι πυροβόλησε εναντίον στελέχους εταιρείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας —που επέζησε— το 2012, καθώς και διότι τοποθέτησε δυο βόμβες σε σχολή της αστυνομίας το 2016, που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

Ως τις αρχές Ιανουαρίου, ζούσε πίνοντας νερό και παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής, όμως πλέον έχει πάψει να παίρνει συμπληρώματα. Δέχεται πλέον μόνο νερό, ζάχαρη και μέλι.

Ο επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής η οποία είναι αρμόδια για τους φυλακισμένους, ο Μάουρο Πάλμα, δήλωσε πως ο κ. Κόσπιτο πρέπει να απομακρυνθεί «επειγόντως» από τη φυλακή της Σαρδηνίας όπου είναι έγκλειστος, διότι δεν υπάρχει εκεί υποδομή για να του προσφερθούν ιατρικές φροντίδες.

Ο κ. Πάλμα εξήγησε πως «έσπασε τη σιωπή» για την υπόθεση, την οποία παρακολουθούσε στενά για εβδομάδες, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως η υγεία του κρατούμενου επιδεινώνεται.

Την Πέμπτη, ο συνήγορος του κ. Κόσπιτο και μια γιατρός τόνισαν πως έχει χάσει πάνω από 40 κιλά και ότι έσπασε τη μύτη του και έχασε πολύ αίμα όταν έπεσε, κατά τη διάρκεια ντους.

Δυσκολεύεται να βαδίσει, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και φοράει το ένα παντελόνι και τη ένα φούτερ πάνω από το αλλο για να μένει ζεστός, σημείωσε η Δρ. Αντζέλικα Μίλια.

«Ο άνθρωπος αυτός πεθαίνει», τόνισε ο πρώην βουλευτής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίτζι Μανκόνι σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η εφημερίδα La Stampa, καλώντας τον πάπα Φραγκίσκο να παρέμβει.

Ο κ. Κόσπιτο έχει προσφύγει στο κορυφαίο ιταλικό ακυρωτικό δικαστήριο για να αρθεί το καθεστώς «41bis» που του έχει επιβληθεί. Το δικαστήριο, αντίστοιχο του Άρειου Πάγου στην Ιταλία, θα συνεδριάσει για να εξετάσει την προσφυγή την 7η Μαρτίου.

Αρχικά προγραμματιζόταν να συνεδριάσει την 20ή Απριλίου, όμως η διαδικασία επισπεύστηκε, καθώς η Δρ. Μίλια προειδοποίησε ότι ο ασθενής θα ήταν προ πολλού νεκρός τότε.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, ο Κάρλο Νόρντιο, τόνισε πως παρακολουθεί την υπόθεση «με τη μέγιστη προσοχή».

Ο κ. Νόρντιο θύμισε ότι ο Αλφρέντο Κόσπιτο τέθηκε υπό το καθεστώς «41bis» διότι έστειλε μηνύματα από τη φυλακή καλώντας συντρόφους του να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα.

Ο κ. Κόσπιτο διαμαρτύρεται επίσης διότι εισαγγελέας ζήτησε η ποινή που του έχει επιβληθεί για τις βομβιστικές επιθέσεις —20 χρόνια κάθειρξη— να μετατραπεί σε ισόβια χωρίς καμιά πιθανότητα αποφυλάκισής του υπό όρους.

Η υπόθεση προσελκύει προσοχή και εκτός των ιταλικών συνόρων.

Τον περασμένο μήνα, οργάνωση αναρχικών ανέλαβε την ευθύνη για εμπρηστική επίθεση στις αρχές του Δεκεμβρίου εναντίον αυτοκινήτου ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου, κάνοντας σαφές πως επρόκειτο για ενέργεια αλληλεγγύης στον Αλφρέντο Κόσπιτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δειτε Επισης

Στο αρχείο έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ δίωξη κατά γιατρού που κατέστρεφε εμβόλια για την Covid
Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά ΕΕ και τρίτων χωρών
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν