Άναψε φωτιές η γνωμάτευση για σίτιση των αδέσποτων-Πυρά κατά Εισαγγελέα και Πίπη

Άναψε φωτιές η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά στην αποποινικοποίηση της καταστροφής σημείων σίτισης των αδέσποτων γάτων και σκύλων, με τους μεν να φωνάζουν για απαράδεκτη κίνηση, που οδηγεί την Κύπρο αιώνες πίσω και τους δε να τονίζουν ότι η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο από την Αστυνομία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καταγγελίες.

Παρά το γεγονός ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, για το τι ορίζεται χώρος σίτισης αδέσποτων ζώων έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και ενάμιση μήνα, η αναστάτωση προκλήθηκε μόλις χθες, όταν ήρθε εις γνώση του Κόμματος για τα Ζώα ότι προωθήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, προς τους συνεργάτες τους. Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος για τα Ζώα είναι το γεγονός ότι με την εν λόγω γνωμάτευση ανοίγει ο δρόμος για την αποποινικοποίηση της καταστροφής των σημείων σίτισης των αδέσποτων, κάτι που ήταν ποινικά κολάσιμο.

«Με βάση την γνωμάτευση του Εισαγγελέα, όσοι καταστρέφουν σημεία σίτισης αδέσποτων, δεν έχουν καμία συνέπεια. Το άρθρο 18 λέει ότι οι δήμοι και οι κοινότητες δύνανται να δίνουν περιοχές, όπου θα γίνεται η σίτιση. Δύνανται σημαίνει ότι δεν υποχρεώνονται, όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε να το κάνουν, να συνεδριάσουν για να δουν στις γειτονιές, που υπάρχουν υποδομές, για να βάλουν ταΐστρες. Ήρθε ο Γενικός Εισαγγελέας, επιλεκτικά κατ’ εμάς, και το άλλαξε», υπέδειξε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνωμάτευση Εισαγγελέα για ποινικοποίηση σίτησης ζώων από εθελοντές

Πάντως, μία άλλη παράμετρος που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις είναι και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, κατά πλειοψηφία, δεν έχουν παρθεί αποφάσεις από πλευράς τοπικών αρχών, τόσο σε δημοτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, για τους χώρους που επιτρέπεται να λειτουργούν ως στέγαστρα για σίτιση των αδέσποτων ζώων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρόλο των τοπικών αρχών να αναλάβουν οι εθελοντές και να στήνουν αυτοσχέδιους χώρους σίτισης.

«Πώς έρχεσαι και επιλέγεις το ένα κομμάτι, χωρίς να υπάρχουν υποδομές; Επιλέγεις να αφήσεις τα ζώα να πεθάνουν; Η γνωμάτευση έρχεται και σε σύγκρουση και με τον περί ευημερίας των ζώων νόμο, που λέει ότι όποιος έχει στην κατοχή του και φροντίζει τα ζώα, πρέπει να είναι καλά και να έχουν φαγητό. Είναι πολλά τα ζητήματα».

Πάντως, το Κόμμα για τα Ζώα δεν προτίθεται να αφήσει την κατάσταση ως έχει, δεδομένου ότι πλέον έχουν αναλάβει δράση οι νομικοί του σύμβουλοι, ώστε να μελετήσουν τη γνωμάτευση, αλλά και τις επιμέρους επιστολές για το θέμα. Προς αυτό το σκοπό, ζήτησαν συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα και περιμένουν απάντηση.

«Αυτή η γνωμάτευση μας παίρνει αρκετά χρόνια πίσω, ενώ όταν ακουστεί και στο εξωτερικό θα πουν μα αυτοί είναι τρελοί; Αντί να ευχαριστήσουν τους εθελοντές και να συνεργαστούν μαζί τους, έρχονται και κάνουν αυτό. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ήδη στείλει επιστολή για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Οι νομικοί σύμβουλοι του Κόμματός μας έχουν ξεκινήσει τη μελέτη της γνωμάτευσης και την επιστολή των Κτηνιατρικών και ελπίζουμε να κλείσουμε ραντεβού με τη Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουμε τη δική μας γνωμάτευση. Αν και εφόσον οι νομικοί μας μελετήσουν την υπόθεση και την αναλύσουν, στα σχέδια μας υπάρχει και η λήψη νομικών μέτρων και οι μεγάλες διαμαρτυρίες. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι αυτό».

Στο πλευρό τους οι Οικολόγοι

Στο πλευρό του Κόμματος για τα Ζώα βρίσκεται και το Κόμμα των Οικολόγων, το οποίο επίσης ζητά συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να τους εξηγήσει τους λόγους πίσω από τη σχετική γνωμάτευση, αλλά και το σκεπτικό της. Την ίδια ώρα, πυροβολούν κατά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο ότι θα ξεκινήσουν πόλεμο κατά των πολιτών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για το θέμα ανέφεραν πως ήδη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν κυκλοφορήσει εγκύκλιο με την οποία χαρακτηρίζεται ως διάπραξη ποινικού αδικήματος και αδίκημα κοινής οχληρίας η σίτιση και πόση αδέσποτων ζώων από πολίτες σε χώρους για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή, σημειώνει περαιτέρω το Κίνημα.

«Εμείς έχουμε ήδη συναντηθεί με την υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία για το θέμα αυτό και ζητήσαμε συνάντηση  με τον Γενικό Εισαγγελέα. Επιβάλλεται επίσης άμεσα με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες της και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν συνάντηση με Σαββίδη οι Οικολόγοι-«Απειλούν να ξεκινήσουν κυνηγητό πολιτών»

Στην αντεπίθεση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση βγαίνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς ο Διευθυντής τους, Χριστόδουλος Πίπης, βρέθηκε στο στόχαστρο των δύο κομμάτων, παρουσιάζοντας μία εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που σχημάτισαν το Κόμμα για τα Ζώα και οι Οικολόγοι. Συγκεκριμένα, αρμόδια και καλά ενημερωμένη πηγή μίλησε στον REPORTER και υπέδειξε πως η Νομική Υπηρεσία, ουσιαστικά, ξεκαθάρισε μερικά ζητήματα, όπως της ζητήθηκε από την Αστυνομία και όχι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Ο λόγος, όπως ανέφερε η πηγή, ήταν ότι η Αστυνομία δεχόταν αρκετές καταγγελίες για αυτοσχέδιους χώρους σίτισης αδέσποτων, καθώς αρκετοί ζωόφιλοι άφηναν δοχεία με φαγητό εκεί που θεωρούσαν ότι είναι κατάλληλο, δεδομένου ότι υπήρχαν αρκετά ζωάκια, ακόμη και έξω από οικίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και να απευθύνονταν στην Αστυνομία, η οποία είχε τα χέρια δεμένα λόγω της νομοθεσίας.

Προς αυτό το σκοπό, η Αστυνομία ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, για να την ενημερώσει τι ορίζεται ως χώρος σίτισης αδέσποτων ζώων και το έκανε ο Εισαγγελέας. Η εν λόγω γνωμάτευση αποστάλθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στη συνέχεια στους συνεργάτες της και όπως αναφέρθηκε στον REPORTER αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο κομμάτων.

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν