Το Αζερμπαϊτζάν εκκενώνει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη και επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν

Την εκκένωση της πρεσβείας του στην Τεχεράνη ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ιράν για την «τρομοκρατική» επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του επικεφαλής της ασφάλειας και τον τραυματισμό δύο μελών της φρουράς.  

Ο αστυνομικός διευθυντής της Τεχεράνης δήλωσε ότι ο άντρας που επιτέθηκε στην πρεσβεία, υποκινούνταν από «προσωπικά» αίτια. «Το Ιράν φέρει την πλήρη ευθύνη για την επίθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σε δηλώσεις του στα Μέσα. Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εκστρατεία σε ιρανικά ΜΜΕ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν «ενθάρρυνε την επίθεση».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διερεύνηση του περιστατικού στην πρεσβεία.

Ο άντρας που επιτέθηκε με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, συνελήφθη. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, πρόκειται για άντρα παντρεμένο με γυναίκα με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του καταδίκασε «την ένοπλη επίθεση… η οποία δυστυχώς προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου». Πρόσθεσε, δε, ότι τα κίνητρα της επίθεσης «σύμφωνα με την προκαταρτική έρευνα, είναι προσωπικά».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών ήταν παραδοσιακά οξυμένες, λόγω των συμμαχικών σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, η οποία είναι παραδοσιακά σε διαμάχη με το Ιράν.

Στο Ιράν κατοικούν εκατομμύρια τουρκόφωνοι Αζέροι και η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι καλλιεργεί αποσχιστικές τάσεις στις περιοχές όπου κατοικούν αυτοί οι πληθυσμοί.  Επίσης, το Ιράν ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να γίνει η βάση πιθανής ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν, καθώς το Ισραήλ είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων για το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα