Η Πολωνία θα στείλει άλλα 60 άρματα μάχης στο Κίεβο πέρα από τα Leopard

Η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία πέρα από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην καναδική τηλεόραση.

Η Βαρσοβία, η οποία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία όπως και να το επιτρέψει σε άλλες χώρες, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε την Τετάρτη.

«Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 άρματα μάχης πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία ανέφερε ότι έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα για να εμποδίσει το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, 30 από αυτά τύπου PT-91. Και πέρα από αυτά, 14 άρματα μάχης, Leopard 2, δικής μας κατοχής».

Το PT-91 είναι ένα άρμα μάχης πολωνικής κατασκευής που τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990. Αναπτύχθηκε από τη σειρά T-72 της σοβιετικής εποχής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία μέσω twitter για την απόφαση να προμηθεύσει τα πρόσθετα άρματα μάχης. «Μαζί θα κερδίσουμε!», έγραψε.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δήλωσε επίσης ότι θα στείλει Leopard, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να τα παράσχει.

Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται εκατοντάδες Leopard για να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό από την ουκρανική επικράτεια.

Σήμερα, ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Μάρτσιν Ότσεπα είπε στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να φτάσουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ εξετάζει αποστολή ακόμη μιας συστοιχίας Patriot στην Ουκρανία
Στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ με Νετανιάχου η εκεχειρία στη Γάζα και η απελευθέρωση ομήρων
Στους τέσσερις οι νεκροί μετά την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C»
Οργή στο Βέλγιο για οδηγό που σκότωσε το σκυλί του σέρνοντάς το για χιλιόμετρα-Βρήκαν το σπίτι του και το έκαψαν
Εκατοντάδες τραυματίες από τη φωτιά στη Μασσαλία-Φόβοι ότι ο Μιστράλ θα τη θέσει ξανά εκτός ελέγχου
Τουλάχιστον 161 αγνοούμενοι και 110 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας
Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονου που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους στο Μπέργκαμο
Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία-Η νύχτα θα είναι κρίσιμη
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα