Τέλος στην πρόσληψη εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών-Υπογράφουν συμβάσεις

Τέλος στην πρόσληψη εκπαιδευτικών, μέσω της διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών, αποφάσισε να βάλει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Με βάση την πρόταση που εγκρίθηκε, πλέον η πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα γίνεται με υπογραφή συμβάσεων. 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως σχετικά με το γνωστό θέμα της Αγοράς Υπηρεσιών σε Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει Πρόταση του ΥΠΑΝ για τερματισμό της διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών στη βάση μιας συνολικής και συγκροτημένης μελέτης που έχει κατατεθεί για τα 14 προγράμματα στα οποία χρησιμοποιείτο η πρακτική της αγοράς υπηρεσιών.

Η πρόταση κατατέθηκε, όπως υπέδειξε ο υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και κάποιες αποφάσεις Δικαστηρίων, μετά από μελέτη που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες και διεξοδικό επανασχεδιασμό, αλλά και μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με συνδικαλιστικούς φορείς. Λαμβάνοντας ακόμα υπόψη και πολιτικές τοποθετήσεις από κοινοβουλευτικά κόμματα, πρώτα απ’ όλα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την έκκληση που είχε γίνει για να δοθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. 

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατατέθηκε στα διάφορα προγράμματα, τα οποία αναδιοργανώνονται αναλόγως, θα απασχολείται πλέον προσωπικό με συμβάσεις. Για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτήθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Οικονομικών από κοινού να συνεργαστούν και να αποφασίσουν, ούτως ώστε να προταθούν πρόνοιες σχετικά με  την απασχόληση, έτσι που από το επόμενο σχολικό έτος σε προγράμματα όπως το ΔΡΑ.Σ.Ε.+, το Ολοήμερο Σχολείο, τα Ινστιτούτα Επιμόρφωσης κ.ο.κ. να προσφέρονται συμβάσεις, στο πλαίσιο πάντα του προϋπολογισμού του ΥΠΑΝ και μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν και με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας».

Στο μεταξύ, σημαντικές είναι σήμερα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας στην Αθαλάσσα. Ενός Κέντρου στο οποίο θα συσσωματωθούν το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, το Ινστιτούτο Κύπρου και το παρακείμενο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, με σχεδιασμό, όπως και οφέλη για την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων αυτών.

Σε μια άλλη σημερινή σημαντική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, έχει εγκριθεί Πρόταση του ΥΠΑΝ σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση. Όπως από καιρό είχαμε προαναγγείλει, στη βάση μιας μελέτης που έχει γίνει, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η λειτουργία ενός Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς και Πρόταση για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Θα ετοιμαστεί τροποποιητική Πρόταση, ούτως ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για να αναδομήσουμε το πλαίσιο της Ειδικής Εκπαίδευσης, με στόχο να ξεπεράσουμε τα λειτουργικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης στους αριθμούς, αλλά και της αδυναμίας των νομοθετημένων Επαρχιακών Επιτροπών να αντεπεξέρχονται σε ωφέλιμο χρόνο. Στη νομοθετική πρόταση θα υπάρχουν επίσης πρόνοιες σχετικά και με την εξυπηρέτηση από Σχολικούς Βοηθούς/Συνοδούς. Θα εκδοθεί σχετική αναλυτική ανακοίνωση.

«Επιπρόσθετα, μια άλλη σημαντική Απόφαση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά το Υπουργείο Παιδείας είναι η έγκριση της Πρότασης που έχει κατατεθεί για την περαιτέρω επέκταση της δοκιμαστικής λειτουργίας Ολοήμερου Γυμνασίου Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης με δυο άξονες τον επιστημονικό-τεχνολογικό άξονα STEAM αλλά και με έμφαση στην Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό. Επεκτείνεται η μέχρι τώρα επιτυχής λειτουργία που έχουμε σε ένα Σχολείο στη Λευκωσία και σε ένα στη Λεμεσό και από το επόμενο σχολικό έτος θα έχουμε ένα Ολοήμερο Γυμνάσιο σε κάθε πόλη, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εφαρμογή και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για την έκταση στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί το Ολοήμερο Γυμνάσιο», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεκτείνεται σε όλες τις επαρχίες το ολοήμερο Γυμνάσιο-Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Προεκλογική εξαγγελία-«Υποτιμούν τη νοημοσύνη»

Αντίδραση στην εξαγγελία υπήρξε από το ΑΚΕΛ, σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους, με τον βουλευτή Χρίστο Χριστοφίδη να τονίζει πως «τελικά οι κυβερνώντες και η ηγεσία του Συναγερμού υποτιμούν πάρα πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών και κυρίως των εκπαιδευτικών. Μετά από 10 χρόνια κοροϊδίας και εκμετάλλευσης 5000 περίπου εκπαιδευτικών, με πολλές ψεύτικες υποσχέσεις πριν από κάθε εκλογές, έτσι και τώρα, συνεπείς στο περιπαίξιμο των εκπαιδευτικών που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, ανακοίνωσαν τάχατες απόφαση για «κατάργηση» της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση, απόφαση η οποία δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση του Συναγερμού, που επιτέλους φεύγει σε λίγες μέρες, πέρασε τον προϋπολογισμό του 2023 με δεδομένο ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται με βάση την παράνομη αγορά υπηρεσιών. Η κυβέρνηση του Συναγερμού αγνοεί εδώ και αρκετά χρόνια αποφάσεις δικαστηρίων, όλους εμάς που διαμαρτυρόμασταν και κυρίως τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η σημερινή προεκλογική, χωρίς κανένα αντίκρισμα, εξαγγελία αναφέρει ότι στα πλαίσια του προϋπολογισμού θα ρυθμιστεί το θέμα, πράγμα προφανώς αδύνατο. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο για οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλη ρύθμιση», πρόσθεσε.

Μετά που βασάνισαν και έχουν απομυζήσει για 10 χρόνια με δικές τους αποφάσεις 5000 οικογένειες, τις οποίες έχουν εξαναγκάσει με τις πολιτικές τους αποφάσεις να υποφέρουν κάτω από το καθεστώς της παράνομης αγοράς υπηρεσιών, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές προσπαθούν να εξαγοράσουν την οργή τους, να εξαγοράσουν την ψήφο τους, με ακόμα ένα ψεύτικο και άνευ αντικρίσματος προεκλογικό πυροτέχνημα, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Δεν φτάνει η εκμετάλλευση και η θυματοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών για 10 χρόνια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού, με την παράνομη αγορά υπηρεσιών που τους επέβαλαν, προφανώς τους θεωρούν και ηλίθιους από πάνω», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ