Κατηγορεί τον Πομπέο για αναφορές με στόχο «να πάρει τις ψήφους του ε/κ λόμπι» ο Τσαβούσογλου

«Αυτά που έγραψε ο Πομπέο στο βιβλίο του, τα έγραψε για να πάρει τις ψήφους του ελληνοκυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις αναφορές για Ελλάδα και Κύπρο του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αναφορές περί ανισορροπίας των ΗΠΑ στη σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο και είπε ότι ο Πομπέο «τα έγραψε αυτά ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Μάικ Πομπέο τότε να τον συναντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν. (Ο Πρόεδρός μας) δεν έκανε κάτι όπως έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή με τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει πράγματα γι' αυτούς επί ημερών του Προέδρου μας, ειδικά από την ημέρα που ήλθαμε στην εξουσία ως Κυβέρνηση του κόμματος AKP», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύουμε απειλές εναντίον του Πατριάρχη και δεν έχουμε εκτοξεύσει ποτέ. Του δίνουμε πάντα κάθε είδους υποστήριξη. Είπε (ο Πομπέο) ότι ήθελε μόνο να κάνει αυτή την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο Πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ, δηλαδή, δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο Πατριαρχείο. 'Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ'. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη στα πόδια του. Άρα αυτό ήταν όλο και δεν είχα άλλο θέμα».

Αναφερόμενος γενικότερα στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες». «Το λέω διπλωματικά, μπορείς να το πεις ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα tweet που διέγραψε ο Πομπέο τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «κατανοούμε ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος».

Μουρμούρα και από Καλίν

«Ο Πομπέο παραδέχεται ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Χουριέτ, με τίτλο «Γιατί τα διαστρεβλώνεις Μάικ;» όπου ο Καλίν σχολιάζει το βιβλίου του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει στη Χουριέτ ότι το τρίτο θέμα στο βιβλίο είναι η Ελλάδα και λέει ότι είναι περήφανος που αναπτύσσει σχέσεις με την χώρα αυτή. «Το παραδέχεται πολύ ανοιχτά εκεί. Λέει ανοιχτά ότι κανείς από τότε που ήταν ο Κίσινγκερ κάποτε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν ήταν πιο φιλέλληνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ουδέτερη στάση μεταξύ των συμμάχων εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε ότι η αμερικανική διοίκηση στηρίζει την ελληνική πλευρά. Το παραδέχτηκε και καταγράφηκε», δηλώνει ο Ιμπαρχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας «ακόμα χειρότερα, δίνοντας τόσο ανοιχτή υποστήριξη στην Ελλάδα, προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο συμμάχων, ενώ έλεγε ειρήνη στο Αιγαίο. Στηρίζοντας τη μία πλευρά, έδειξε ότι στην πραγματικότητα ακολουθούσαν αντίθετη πολιτική». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, η Κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πολύ διαφορετική στάση».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αντιδρά και στις αναφορές Πομπέο στο βιβλίο του ότι ενώ ο τότε Αμερικανός Αντιπρόεδρος Πενς συνομιλούσε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό, στην Άγκυρα, ήθελε να σπάσει την πόρτα και να μπει μέσα γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε βίντεο για την 15 Ιουλίου. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε στη Χουριέτ ότι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλυσε λεπτομερώς την 15η Ιουλίου. «Όσο η συνάντηση κρατούσε περισσότερο χρόνο, ο Πομπέο έπαθε νευρική κρίση έξω. Έλεγε ‘θα μπω μέσα’. Αλλά ο Πένς δεν είπε ‘αφήστε και τον Πομπέο να μπει’», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών