Έρχονται μέτρα στη διακίνηση οχημάτων-Θα καθορίζονται περιοχές χαμηλών ρύπων

Νομοσχέδιο έτσι ώστε να μπορούν να καθορίζονται μέτρα για το οδικό δίκτυο και την κυκλοφορία οχημάτων με κριτήριο την μείωση των περιβαλλοντικό επιπτώσεων των οδικών μεταφορών, ενέκρινε την Πέμπτη, το Υπουργικό.

Πρόκειται για νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί του Καθορισμού Ειδικών Μέτρων για Μείωση των Ατμοσφαιρικών Ρύπων και Αερίων του Θερμοκηπίου που προέρχονται από τις Οδικές Μεταφορές Νόμος του 2023» που κατάθεσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η προώθηση του νομοσχεδίου αποτελεί μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο τη δημιουργία της απαραίτητης νομικής βάσης ώστε να μπορούν να καθορίζονται μέτρα που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο και την κυκλοφορία οχημάτων, με κριτήριο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οδικών μεταφορών.

Σημειώνεται δε ότι οι οδικές μεταφορές στην Κύπρο είναι υπεύθυνες για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως CO2) σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (γνωστό ως «ETS»), γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια τόνους ανά έτος.

Προστίθεται πως με την υλοποίηση των μέτρων που θα λαμβάνονται με την ψήφιση του νόμου, θα βοηθηθεί η επίτευξη των στόχων του «Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για το Κλίμα και την Ενέργεια», καθώς και του «Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο», το οποίο αφορά στις εκπομπές αέριων ρύπων (ατμοσφαιρικών), στο πλαίσιο της τήρησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» καθώς και το πακέτο νομοθετημάτων γνωστό ως «Fit for 55».

Το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι μία μεταρρύθμιση την οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου του αύριο, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως έχουν επίσης εγκριθεί για 100% χρηματοδότηση από το Ταμείο το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών, Τρόπους Διακίνησης.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί αποτελεί επίσης μεταρρύθμιση που προβλέπεται και στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που έχει εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Μεταφορών μετά από διαβούλευση με την οικεία Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορεί να καθορίζει μέτρα, όπως ο καθορισμός περιοχών ή οδών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών και η απαγόρευση, σε συγκεκριμένες περιοχές ή οδούς ή σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, της διακίνησης ρυπογόνων οχημάτων.

Επιπλέον, στα σχετικά μέτρα περιλαμβάνεται ο καθορισμός ημερομηνίας πέραν της οποίας δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. πετρελαιοκίνητων παλαιών προδιαγραφών), ο καθορισμός λεωφορειολωρίδων, ο καθορισμός μεταφορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα και ο καθορισμός απαιτήσεων για συμπερίληψη σε διαφημίσεις ή άλλους τρόπους προώθησης για την αγορά ή χρήση οχημάτων που κινούνται με συμβατικά καύσιμα μηνυμάτων που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, όπως το περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

Επιπρόσθετα, με βάση τον νόμο, θα εκδοθούν κανονισμοί με τους οποίους θα καθορίζονται οι παραβάσεις που θα καταγράφονται μέσω συσκευών φωτοεπισήμανσης και η διαδικασία που θα ακολουθείται για σκοπούς εξώδικης ρύθμισης των εν λόγω παραβάσεων, συμβάλλοντας σε θέματα αστυνόμευσης των μέτρων αυτών όπως απαιτούν αρκετοί δήμοι στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λευκωσίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Δειτε Επισης

Αναμένει ενημέρωση για εξέλιξη του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς ο Δήμαρχος
Διαμαρτυρία ενάντια στις εκποιήσεις έξω από τη Βουλή-«Κάτω τα χέρια σας από τα σπίτι μας
Υποδείξεις Κεραυνού προς τις τράπεζες για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις και χρεώσεις
Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Κλειστό το εκδοτήριο της Cyprus Public Transport στον σταθμό στο Μακάρειο λόγω των επεισοδίων
Αρχίζει η λειτουργία του μηχανογραφικού σύστημα του Τμ. Φορολογίας, Tax For All
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Γεωργίας-«Άρχισαν οι δράσεις για έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών»
Θλίψη στο ΤΕΠΑΚ για τον θάνατο της καθηγήτριας Χριστιάνας Κούτα-«Ένας άνθρωπος με πλούσιο χαρακτήρα»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου-«Έσκισε ψηφοδέλτια»