Ξέσπασε ο Πρόεδρος για την ΑΤΑ-«Επιτέλους να υπάρχει και λογική»

Η παρούσα διακυβέρνηση επανέφερε την ΑΤΑ και στηρίζει και υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΤΑ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως απαιτείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μια συμφωνία. Υπέδειξε ότι χρειάζεται περαιτέρω διάλογος, ενώ τόνισε πως δεν δέχεται να κάνουν μαθήματα και να φωνασκούν.

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις επέρριψαν ευθύνη στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επέρριψαν ευθύνες στην Κυβέρνηση γιατί επανέφερε τον θεσμό το 2017 όταν ήταν η Κυβέρνηση αυτών που φωνασκούσαν σήμερα που την κατήργησε. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο να υπάρχει και λογική».

Πρόσθεσε ότι καταργήθηκε όχι επί παρούσης Κυβέρνησης και η παρούσα διακυβέρνηση επανέφερε την ΑΤΑ και στηρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ΑΤΑ, πλην όμως, για να υπάρχει μια συμφωνία απαιτείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μια συμφωνία.

«Υπήρξε ένα χάσμα θέσεων μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών, για αυτό και απέτυχε. Δεν είναι αρκετό η Κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει και η σταδιακή εφαρμογή θα ήταν η ιδανικότερη. Η άλλη πλευρά που είναι οι εργοδότες διαφωνούν. Συνεπώς, χρειάζεται περαιτέρω διάλογος. Και δεν δέχομαι, ιδιαίτερα, να κάνουν μαθήματα ή και να φωνασκούν. Άκουα μια κυρία σήμερα που φωνασκούσε για κάτι το οποίο θα έπρεπε να απολογείται προς τους εργαζόμενους», κατέληξε, κάνοντας νύξη στο ΑΚΕΛ. 

«Το Υπουργείο κατέβαλε κάθε προσπάθεια»

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρά τις επιμέρους μετακινήσεις που υπήρξαν, δεν επέτρεψαν την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης από την Κυβέρνηση για την ανανέωση της συμφωνίας για τον θεσμό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), εξήγησε νωρίτερα ο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα των 12 συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν την Πέμπτη στην παγκύπρια πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γνωρίζουν ότι «το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη στην διαπραγμάτευση για την ανανέωση της συμφωνίας της 28ης Ιουλίου του 2017».

«Δυστυχώς, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρά τις επιμέρους μετακινήσεις που υπήρξαν, δεν επέτρεψαν την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα και «μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επανάφερε τον θεσμό της ΑΤΑ το 2017» και «ξεκάθαρα δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ» και ότι «η Κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ, εφόσον λάβουμε υπόψη τις συγκεκριμένες οικονομικές και άλλες συνθήκες».

Ο κ. Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα αιτήματα των απεργών, όμως αντιλαμβανόμαστε, όπως είπε, «και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το 2023».

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Η προστασία του ονόματος της Κύπρου είναι ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης
Εξήγγειλε Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό η Αννιτα-Στόχος να ενημερωθεί η κοινωνία για ΔΔΟ
Προτάσεις για στεγαστική πολιτική στη Λεμεσό ανέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Θλίψη στην ΕΔΕΚ-Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Κίκης Χαννίδης
Πήρε θέση το ΥΠΑΝ για το ζήτημα με το γραπτό των Νέων Ελληνικών-«Αποδόθηκαν ευθύνες»
Χ. Αγκαστινιώτης: Προτεραιότητα να έρθει ΦΑ στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρισμού
ΒΙΝΤΕΟ: Καταρρακτώδεις βροχές σε αρκετές περιοχές στη Λευκωσία
Κτύπησε κόκκινο η υπογεννητικότητα-Κάτω από το όριο ο επίσημος δείκτης
Ψάχνουν την χρυσή τομή για συνεισφορές των κατοίκων στο «κτίΖΩ» Βουλή και Ιωάννου
Παράπονα για γραπτό των Νέων Ελληνικών-Μαθητές διδάχθηκαν το άγνωστο κείμενο