Ο νευρικός κλονισμός και η πόρτα που πήγε να σπάσει ο Ερντογάν στις αποκαλύψεις Πομπέο

Οργή προκαλεί την Τουρκία το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη και στο οποίο περιγράφονται από τον κ. Πομπέο άγνωστα περιστατικά που αναδεικνύουν τη βαθιά δυσπιστία στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας ενώ γίνονται αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο κάνει αναφορά στην επίσκεψή του στην Άγκυρα ως διευθυντής της CIA το 2017, ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ανάγκασε να δει ένα τρίωρο βίντεο που έθεσε –όπως λέει ο ίδιος- σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί τον Πομπέο για αναφορές με στόχο «να πάρει τις ψήφους του ε/κ λόμπι» ο Τσαβούσογλου

Όταν το 2019 ο Πομπέο, αυτή τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, επισκέφτηκε την Άγκυρα μαζί με τότε Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, έφτασε ένα βήμα από το να σπάσει την πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν το τετ α τετ των Ερντογάν – Πενς. «Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» αναφέρει ο Πομπέο στο βιβλίο του.

Στη συνάντηση εκείνη σύμφωνα με τις περιγραφές του Μάικ Πομπέο, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προσπαθούσε να πείσει τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονταν στο πραξικόπημα. «Είχαμε ανοίξει χάρτες πάνω στο τραπέζι και τους δείχναμε ακριβώς τα σημεία στα οποία βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες».

Ο θυμός του Καλίν

Ο Πομπέο περιγράφει και άλλα περιστατικά στα οποία αποτυπώνονται τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας όπως ο θυμός του Ιμπραήμ Καλίν στο Λευκό Οίκο για τη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και τα συνεχή τηλεφωνήματα του Ερντογάν στον Τραμπ όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητούσε μετ’ επιτάσεως την έκδοση του Γκιουλέν και γκρίνιαζε για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους.

Από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ

Παράλληλα ο Πομπέο αναφέρεται στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας για την οποία λέει ότι «μια χώρα η οποία διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του 70 σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ προτιμητέο σύμμαχο» και επισημαίνει τις δικές του ενέργειες και επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προχωρήσουν σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το «3+1» για την ενέργεια και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Επιπλέον ο πρώην ΥΠΕΞ του Ντόναλντ Τραμπ κάνει αναφορά στη στενή προσωπική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλοξενία του στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις με έναν σύμμαχο (σ.σ. Ελλάδα) που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Ισχυρίζονται ότι παραποιήθηκε η ιστορία για την εισβολή και επιμένουν στο αφήγημά τους για το Κυπριακό οι Τούρκοι
Πάει στα κατεχόμενα να τους «δειχτεί» για την μαντίλα ο Ερντογάν-«Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους»
Τέλος στη συγγενοκρατία στο δημόσιο θέλει να θέσει η Βουλή-Η πρόταση νόμου που προωθείται
Συνεχίζει τον αμανέ του ο Τατάρ-«Ορθή είναι η πολιτική των δυο κρατών»
Η Τουρκία αρχίζει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά των κατεχομένων
Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Έβαλε τέλος στα σενάρια για «προεδρικές» ο Ουστέλ-Ανακοίνωσε ότι στηρίζει Τατάρ
Προσπαθούν να κλειδώσουν αριστίνδην στον ΔΗΣΥ-Πώς διαμορφώνεται ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο