Ρίχνουν άκυρο στην PEGA για παρακολουθήσεις, επικαλούνται την εθνική ασφάλεια

Ανάλογη της προσέγγισης των κυπριακών Αρχών, που ουσιαστικά κάνουν πως δεν υπάρχει ζήτημα με τις παρακολουθήσεις στη χώρα μας, φαίνεται πως είναι τελικά και η προσέγγιση που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης του προσχεδίου της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, η οποία διερευνά τη χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ευρωβουλευτής Γιερούν Λενάερς καθώς και η εισηγήτρια της Επιτροπής Σόφι ιν ‘τ Βελντ η οποία προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δώστε το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν»-Ισχυρό ράπισμα PEGA κατά  Κύπρου

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού ουσιαστικά αυτό που καταγγέλλεται από τα δύο ανώτατα μέλη της επιτροπής είναι πως οι τοπικές αρχές της κάθε χώρας, δεν συνεργάζονται στον βαθμό που ανέμενε η επιτροπή, έτσι ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής, με αφορμή το γεγονός ότι μόλις χθες ενημερώθηκε πως οι προσκεκλημένοι από τα κράτη μέλη που θα παρουσιάζονταν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, αρνήθηκαν να συμμετέχουν. «Επαναλαμβάνεται το φαινόμενο και πρόκειται για συστηματική προσέγγιση των περισσοτέρων κρατών μελών να μην συνεργάζονται με την επιτροπή. Έχουμε στείλει αιτήματα στα κράτη μέλη. Προσωπικά έχω μπουχτίσει με αυτή τη στάση των κρατών μελών», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και εισηγήτρια της Επιτροπής, συμφωνώντας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, έκανε λόγο για τείχη που υψώνουν συνεχώς μπροστά στα μέλη της Επιτροπής, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού υπέδειξε πως η ευρεία χρήση του λογισμικού αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία, ανέλυσε το προσχέδιο συστάσεων της, επισημαίνοντας προφορικά μόνο τα κρίσιμα για την ίδια στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Η κα. Σόφι ιν ‘τ Βελντ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν απαντά καν στα ερωτήματα που απευθύνονται από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το ίδιο πράττουν και τα κράτη μέλη, τα οποία υποκρίνονται πως υπάρχει πλήρη συμμόρφωση τους. Η εισηγήτρια έκρινε ορθό να κάνει ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Πολωνία, τη Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας πως η κάθε μια με τον τρόπο της δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες ή δεν τους εφαρμόζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο REPORTER παρουσιάζει την έκθεση PEGA-Όσα καταγράφονται για τις παρακολουθήσεις

Προτείνει μορατόριουμ

Παράλληλα, επανέλαβε πως θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες για τη χρήση και εμπορία λογισμικών παρακολούθησης, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να  διορθωθεί η Νομοθεσία για τα λογισμικά διπλής χρήσης. Μάλιστα άφησε να νοηθεί πως τα κράτη μέλη –μεταξύ τους και η Κύπρος- που έχουν εκδώσει άδειες εξαγωγής τέτοιων λογισμικών προς τρίτες χώρες, θα πρέπει να αφαιρέσουν τις συγκεκριμένες άδειες και να αναθεωρήσουν την τακτική που εφαρμόζουν.

 «Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκτός και αν δεν παρέμβουμε. Ζητώ μορατόριουμ υπό υπό όρους. Όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μορατόριουμ εκτός αν η χώρα πληροί προϋποθέσεις. Η χώρα που κάνει υπεύθυνη και συνετή χρήση λογισμικών παρακολουθήσεων να συνεχίσει, οι χώρες που δεν το κάνουν δεν θα μπορούν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δείξουν ότι το πλαίσιο που χρησιμοποιούν ευθυγραμμίζεται με τα στάνταρτ της επιτροπής της Βενετίας», ανέφερε η εισηγήτρια της Επιτροπής, προσθέτοντας πως τα κράτη μέλη, εάν επιθυμούν να χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά, θα το πράττουν σε συνεργασία με την Europol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στην έκθεση PEGA για παρακολουθήσεις-Εμπλέκει ΥΚΑΝ και Αρχηγείο

Τα ρίχνουν όλα στην Εθνική Ασφάλεια

Η Εισηγήτρια της επιτροπής, προέβη και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Όλα τα κράτη μέλη, όταν δυσκολεύονται να βρουν απαντήσεις καταφεύγουν στο επιχείρημα πως πρόκειται για θέμα Εθνικής Ασφάλειας και αρνούνται να παρέχουν πληροφορίες. «Χρειαζόμαστε έναν ορισμό της έννοιας εθνική ασφάλεια. Η Εθνική Ασφάλεια χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ από τα κράτη μέλη. Κάθε κράτος που δεν θέλει να εξετάσει κάτι λέει πως είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και τελειώνει τη συζήτηση. Έχει γίνει ένα πεδίο που δεν ταυτίζεται με κανένα Νόμο. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να οριοθετήσουν το πεδίο που θα διέπεται από τον όρο Εθνική Ασφάλεια».

Και πρόσθεσε η κα. Σόφι ιν ‘τ Βελντ, «δεν μπορεί κανένας να λέει συνεχώς ότι αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει επιστολή προς τα κράτη μέλη που λέει ότι δεν έχουν λευκή επιταγή για το τι εστί εθνική ασφάλεια», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks

Τα βασικότερα προβλήματα

Σε μια προσπάθεια να ομαδοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, η εισηγήτρια της επιτροπής τα χώρισε σε τρεις κατηγορίες:

«Το πρώτο είναι η αθέμιτη, πλεονάζουσα και υπερβολική χρήση συστημάτων παρακολούθησης για πολιτικούς στόχους. Στοχεύει αντιφρονούντες και επικριτές. Σε μεγάλο βαθμό πολλές κυβερνήσεις είναι ένοχες. Δεν το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το εμπόριο και τις εξαγωγές λογισμικού προς τρίτες χώρες σε απολυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Η ΕΕ είναι όντως μια περιοχή που όντως νιώθουν άνετα οι πωλητές λογισμικού παρακολούθησης, διότι ενώ έχουμε κανόνες που δεν εφαρμόζονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη κοιτάνε από την άλλη πλευρά. Η Ευρώπη έχει γίνει hub εξαγωγής λογισμικού παρακολούθησης σε απολυταρχικά καθεστώτα. Στην Λιβύη τη Mαγαδασκάρη, την Aίγυπτο, το Κατάρ. Εμείς ως Ευρωκοινοβούλιο εκδίδουμε ψηφίσματα που καταδικάζουμε τα απολυταρχικά καθεστώτα και από την άλλη τους πουλούμε λογισμικά παρακολούθησης.

Το τρίτο είναι πως, μη κυβερνητικοί φορείς, ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν το λογισμικό στοχεύοντας άτομα εντός της ΕΕ. Υπάρχουν υποψίες ότι οι μαροκινές αρχές είχαν στοχεύσει τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Ισπανό πρωθυπουργό κτλ. Είναι πρόβλημα αλλά έχει να κάνει το κανονιστικό πλαίσιο τρίτων χωρών», ανέφερε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής.

Το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής

Το προσχέδιο συστάσεων πάνω στο οποίο άρχισε χθες η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής PEGA, αποτελεί το δεύτερο μέρος του προσχεδίου έκθεσης που είχε παρουσιάσει η εισηγήτρια τον Νοέμβριο, το οποίο έκτοτε μοιράστηκε σε δύο μέρη λόγω του μεγέθους του.

Το πρώτο προσχέδιο έκθεσης συζητήθηκε τον Δεκέμβριο και οι Ευρωβουλευτές μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες μέχρι τις 26/1. Όσον αφορά το προσχέδιο συστάσεων, οι τροπολογίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 9/2. Η PEGA θα ψηφίσει και για τα δύο κείμενα στις 26/4, και το προσχέδιο συστάσεων θα παραπεμφθεί για τελική ψήφιση στην Ολομέλεια τον Ιούνιο οπότε και λήγει η εντολή της εξεταστικής επιτροπής μετά την παράταση που έλαβε επίσημα την περασμένη Πέμπτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσίευση του πορίσματος για βαν και έρευνα για παρακολουθήσεις ζητά η PEGA

Δειτε Επισης

Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Έριξαν κροτίδα στην είσοδο δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό-Το αντιλήφθηκε υπάλληλος
Καταζητείται ο 43χρονος Γιώργος Φράγκου για κλοπή φορτηγού (pic)
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Εντοπίστηκε να κινείται σε αγροτική περιοχή το βράδυ, είχε μαζί του κυνηγετικό-Χειροπέδες σε 33χρονο