Άβυσσος χωρίζει ΟΚΥπΥ και συντεχνίες για τις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων

Επιβεβαιώθηκε η ανησυχία των συντεχνιών για την έκβαση της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, σχετικά με το ζήτημα της συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, για το προσωπικό που προσλήφθηκε με συμβόλαια το 2019, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές αποφασίστηκε στον απόηχο της δίωρης στάσης εργασίας, με τις έξι συντεχνίες του προσωπικού του ΟΚΥπΥ- ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ- να εκφράζουν εξ αρχής απαισιοδοξία για πιθανή συμφωνία.

Πράγματι, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε χάσμα στις θέσεις που εκφράζουν οι δύο πλευρές αναφορικά με τις βασικές αρχές που διέπουν την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Αυτές κυρίως αφορούν τις προσαυξήσεις των εργαζομένων σύμφωνα με την κλίμακά τους και την απόδοση της ΑΤΑ, με τις ελπίδες πλέον να μετατίθενται για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, που ορίστηκε νέα ευρεία συνάντηση.

Πάντως, παρά το νέο ραντεβού που έκλεισαν οι συντεχνίες, για άλλη μια φορά θεωρούν πως εάν δεν κάνει πίσω ο Οργανισμός δεν θα υπάρξει συμφωνία. Όπως είπα μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, η πρόταση που τους δόθηκε δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει θέματα αρχής που αφορούν την συνομολόγηση σύμβασης, τα οποία είχαν τεθεί από όλες τις συντεχνίες. Όπως είναι για παράδειγμα η κλίμακα του συμβολαίου, βάση της οποίας θα λαμβάνουν προσαυξήσεις οι εργαζόμενοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ημιδημόσιου τομέα. Δεύτερο είναι η ΑΤΑ, για την οποία δεν μπορεί να αποφασίζει αυτοβούλως κάθε Οργανισμός», εξήγησε.

Αν και κρατούν μικρό καλάθι, την ερχόμενη Τρίτη οι συντεχνίες αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους ξανά ενώπιον του ΟΚΥπΥ, εάν όμως όπως είπε ο κος Αργυρίδης, «ο Οργανισμός  είναι διαθέσιμος και θέλει να πάμε σε μια συνομολόγηση σωστής σύμβασης θα το κάνουμε. Εάν όμως το τραβά και θέλει να είναι μοναχικός καβαλάρης, όσον αφορά τους όρους εργοδότησης ενός ημιδημοσιου οργανισμού, τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο κόσμο και την Πολιτεία».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Μάριος Κούμας, χαρακτήρισε τον ΟΚΥπΥ ως ένα Οργανισμό που παραβιάζει το νόμο και ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, «ο ΟΚΥπΥ παραβιάζει τον ίδιο το νόμο. Πρέπει να σταματήσουν να καλύπτονται πίσω από συστήματα δήθεν αξιολόγησης. Οι πρώτοι που θα πρέπει να αξιολογηθούν είναι οι ίδιοι. Το στοίχημα είναι τα νοσηλευτήρια και το Γενικό Σύστημα Υγείας και θα πρέπει η Πολιτεία να τοποθετηθεί άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, ο ΟΚΥπΥ παραμένει σταθερός στις απόψεις και τις φιλοσοφίες του, οι οποίες οδηγούν σε δύσκολα μονοπάτια τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού έχει διασυνδέσει την ΑΤΑ και τις αυξήσεις των εργαζομένων με αξιολογήσεις. «Στο νόμο καταγράφεται συνομολόγηση σύμβασης εργασίας, με παραχώρηση αυξήσεων. Εάν η Πολιτεία, θεωρεί αυτό έχει ψηφίσει και ότι ο ΟΚΥπΥ δεν πρέπει να τύχει ελέγχου, τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα», είπε.

Οι έξι συντεχνίες, θα συναντηθούν με τον Οργανισμό και τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη Τρίτη και αν δεν διαφανεί φως στις διαπραγματεύσεις τους, είναι αβέβαια μέχρι στιγμής τα βήματα που θα ακολουθήσουν από κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ικανοποιήθηκαν οι συντεχνίες με τη νέα πρόταση ΟΚΥπΥ για τις συμβάσεις-Αποφάσισαν νέα σύσκεψη

Δειτε Επισης

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία οι υπάλληλοι του Δήμου Πάφου-Διαμαρτυρία για μονομερείς αποφάσεις
Βροχές, πιθανόν καταιγίδες και σκόνη στο μενού του καιρού
Στα όρια τους οι περιπτερούχοι για τις πληρωμές με κάρτες-Πρόβλημα και με το Cashback
Αυξάνεται η προμήθεια ηλεκτρισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα
Κλείνουν τμήματα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου λόγω έργων
Άρχισε τις επαφές με τους ανθρώπους του πολιτισμού ο Χατζηγιάννης-Οι προτεραιότητές του
Σε κοινωφελείς ιδρύματα δίνει τα χρήματα που εξοικονομεί από την εκτύπωση λογαριασμών η ΑΗΚ
Αρχίζει η συζήτηση για την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων-«Ο χρόνος είναι ελάχιστος»
Δωρεάν όλες οι δημόσιες μεταφορές το ερχόμενο Σάββατο
Άπλωσε χείρα συνεργασίας στους ασθενείς η Κανάρη-«Ήμουν και θα είμαι στο πλευρό τους»