Αισιόδοξος ο ΟΚΥπΥ για τη νέα συνάντηση-«Ανοικτά προς συζήτηση όλα τα θέματα»

Όλα τα θέματα που αφορούν στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους με προσωπικά συμβόλαια στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα είναι ανοικτά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος είπε πως πρέπει να αφεθεί ο διάλογος να εξελιχθεί, χωρίς να γίνονται οι οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Ο κ. Χαριλάου μίλησε στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη νέα πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον Οργανισμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Όπως μεταδόθηκε χθες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόταση του ΟΚΥπΥ έχει απογοητεύσει τις συντεχνίες των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους «δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα νεότερο».

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, ώστε να παραλάβουν τη νέα πρόταση, κάνουν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους, η οποία δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαριλάου εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι στο τέλος της ημέρας μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε να συνομολογηθεί μία συλλογική σύμβαση, που να διασφαλίζει τους εργαζομένους, για σημειώσει ότι παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική αυτονομία και η βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, όπως προβλέπεται από το νόμο του.

«Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε να συνομολογηθεί μία συλλογική σύμβαση που να διασφαλίζει τους εργαζομένους, αλλά από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική αυτονομία και η βιωσιμότητα του Οργανισμού, όπως προβλέπεται και από τον νόμο του».

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαριλάου, «ο ΟΚΥπΥ έπρεπε να καταθέσει μια πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, πράγμα το οποίο έπραξε χθες το απόγευμα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας».

Όπως εξήγησε η χθεσινή συνάντηση δεν αποσκοπούσε στο να βρεθεί λύση και να γίνει υπογραφή της σύμβασης, συμπληρώνοντας πως η χθεσινή συνάντηση ήταν για να κατατεθεί η πρόταση, όπως και έγινε.

Πρόσθεσε ότι για τη συζήτηση των θεμάτων, που άπτονται της συλλογικής σύμβασης, έχει καθοριστεί συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε πως Οργανισμός στη χθεσινή συνάντηση εξέφρασε τη βούλησή του να συζητήσει το οποιοδήποτε θέμα εγερθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συντεχνιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους και πως η πρόταση που τους παρουσιάστηκε χθες δεν περιλαμβάνει βασικές αρχές που διέπουν συλλογικές συμβάσεις άλλων ημιδημόσιων οργανισμών, ο κ. Χαριλάου παρέπεμψε στη συνάντηση της Τρίτης, λέγοντας ότι εκεί «όλα τα θέματα θα είναι ανοικτά για συζήτηση».

«Στις 31 Ιανουαρίου όλα τα θέματα είναι ανοικτά προς συζήτηση. Να αφήσουμε τον διάλογο να εξελιχθεί, χωρίς να κάνουμε τις οποιεσδήποτε προβλέψεις», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης ζητούν πέραν των χιλίων εργαζομένων  στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άβυσσος χωρίζει ΟΚΥπΥ και συντεχνίες για τις συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων

Τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Υψίστης σημασίας χαρακτηρίζει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τη σύμβαση για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο, μετά την σχετική πρόταση που υπέβαλε προς τις συντεχνίες.

Σε δελτίο Τύπου ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει ότι κατέθεσε χθες πρόταση για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ.

«Η σύμβαση για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό, αφού οι υπάλληλοι αυτοί σταδιακά θα αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου όλους τους δημόσιους υπάλληλους που είναι αποσπασμένοι στον Οργανισμό», αναφέρει.

Προσθέτει ότι η πρόταση που δόθηκε στις συντεχνίες, κινείται μέσα στα πλαίσια του Νόμου και των Γενικών Κανονισμών του Οργανισμού οι οποίοι ψηφίστηκαν, κατόπιν διαβούλευσης, από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017.

«Ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού», προσθέτει.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι, ο Οργανισμός δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους εργαζομένους, με την επίτευξη συμφωνιών με τις συντεχνίες ή υιοθέτηση συμφωνιών που συνομολογήθηκαν προ της ψήφισης των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ και του ΟΚΥπΥ για σωρεία θεμάτων που αφορούν το προσωπικό όπως, μεταξύ άλλων, σχέδια κινήτρων για ιατρικό προσωπικό, πρόγραμμα απογευματινής εργασίας, αύξηση στελέχωσης και αναβάθμιση κλιμάκων μισθοδοσίας ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, την αναβάθμιση των εφημεριών, τη στελέχωση του Οργανισμού με Νοσηλευτικό Προσωπικό.

«Οι συμφωνίες συνέτειναν και στη σημαντική αύξηση του ετήσιου λειτουργικού κόστους του Οργανισμού», σημειώνει.

Διαβεβαιώνει ότι όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, από την ίδρυση του συμπεριλαμβανομένου και του 2023, ο Οργανισμός καταβάλλει το Τιμαριθμικό Επίδομα όπως ισχύει και στον Δημόσιο Τομέα, επιδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του προς το προσωπικό.

Δειτε Επισης

Άτομα με κινητικά προβλήματα συμμετείχαν στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και βροχές στο μενού του καιρού
Περιμένουν στο ακουστικό οι πολίτες για το 1450-Τρέχει να προλάβει η Κυβέρνηση
Στο μικροσκόπιο καθηγητών και μαθητών η Μιχαηλίδου για τα τετράμηνα-Τα αιτήματά τους
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αντιδρά στις επικρίσεις ο Νουρής-Δίνει απαντήσεις στα περί κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών
Προβλήματα στη διαδικασία παραχώρησης αδειών για φωτοβολταϊκά-«Απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών»
Αυτές είναι οι αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά για τα τετράμηνα
Οι πέντε προτεραιότητες του Υπουργού Εργασίας-Έτοιμος για επίλυση των προβλημάτων
Σχεδόν εννέα χιλιάδες σεισμόπληκτοι από την Τουρκία έφτασαν στα κατεχόμενα