Κεραυνοί Στιούαρτ κατά Ε/κ-«Μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν»

Αναφορές του Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ κατά την διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Φιλανδίας στην Νέα Υόρκη δημοσιεύει στην σημερινή του στήλη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος γράφει ότι ο Στιούαρτ «είπε τέτοια πράγματα που του βγάζω το καπέλο».   

Κάτω από τον τίτλο «παραπομπές από τον Στιούαρτ στην ελληνοκυπριακή πολιτική-Μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν», ο αρθρογράφος αποδίδει τις εξής αναφορές στον Κόλιν Στιούαρτ:

«Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

Ο αρθρογράφος προσθέτει επίσης ότι, «η ενημέρωση διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες των ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το επιβεβαίωσα με δύο διαφορετικούς διπλωμάτες, το επαλήθευσα και θαύμασα το θάρρος του ανδρός.Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση. Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το βόρειο τμήμα του νησιού. Οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους για παράδειγμα.Επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση. Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν.

Σε ότι αφορά την παιδεία, ο Κόλλιν Στιούαρτ, πάντα σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν ανέφερε πως, «η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πώς ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον».

Μάλιστα ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών άσκησε κριτική προς την ελληνοκυπριακή ηγεσία και για τα βιβλία ιστορίας. «Το 2017 συστάθηκε μια επιτροπή ιστορικών βιβλίων που σκόπευε την παραγωγή διδακτικών βιβλίων που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές. Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε ενεργώς στις ετοιμασίες, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία».

Μάλιστα προσθέτει πως, «ελκυσαν την προσοχή μου ειδικά τα λόγια του ότι ‘ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατηγορεί την τουρκική πλευρά, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα το οποίο δεν θέλουν να κάνουν».

«Μακάρι», προσθέτει ο αρθρογράφος, «οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών να μην έκαναν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες τέτοια σχόλια. Σκέφτηκα και το εξής: Προηγουμένως δεν είχαμε συναντήσει κάποιον αξιωματούχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ο οποίος να κάνει τόσο ξεκάθαρη έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για να βελτιωθεί το αδιέξοδο που ζουν οι Τουρκοκύπριοι».

«Ο υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ που διορίστηκε από την Άγκυρα δημιουργεί ένταση και πάλι. Επιτίθεται αριστερά και δεξιά με έναν τυφλό εθνικισμό. Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών».

Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη, με ανάρτηση στο Twitter, απορρίπτουν τις εν λόγω αναφορές και επισημαίνουν ότι είναι λάθος και αβάσιμες. 

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση αναφέρεται πως «συνεργαζόμαστε στενά και με τις δύο πλευρές αμερόληπτα. Απορρίπτουμε κάθε κατηγορία για μεροληψία. Είναι λάθος και αβάσιμες».

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνοκύπριοι φοιτητές αποδοκίμασαν τον Τατάρ στο Λονδίνο
Ενοχλήθηκε με το ταξίδι του ΠτΔ στην Αθήνα ο Τατάρ-«Προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα»
Αννίτα: Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Εκδόθηκε ο 10ος τόμος του «Φακέλου της Κύπρου»
Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα
Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας το Κυπριακό
Προσφυγή Ελεγκτικής σε INTOSAI για μη υποβολή στοιχείων από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία μέσω τηλεδιάσκεψης
Αλλαγές στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος