«Οι Μεν και οι Δεν» της Αστυνομίας στον απόηχο των επεισοδίων-Αντίθετες θέσεις
06:42 - 24 Ιανουαρίου 2023
ηγόςΤα ντροπιαστικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο περιθώριο του μνημόσυνου του Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό, έβαλαν για άλλη μια φορά την Αστυνομία στο μάτι του κυκλώνα, με την ηγεσία από τη μια, παρά το γεγονός ότι είχε πληροφορίες για επεισόδια τα οποία εν τέλει δεν αποτράπηκαν, να υπεραμύνεται των ενεργειών της και να θεωρεί ότι έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, ενώ από την άλλη, τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, να την αδειάζουν, καταλογίζοντάς της βαρύτατες ευθύνες, λανθασμένους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς.
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι τα επεισόδια, έδειξαν για ακόμη μια φορά το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στα χαμηλά και τα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, με τα μέλη της πρώτης γραμμής να πιστεύουν ακράδαντα ότι αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα της Δύναμης, παρομοιάζοντας τον εαυτό τους ως αρνιά που πάνε στη σφαγή. Ταυτόχρονα, εκ διαμέτρου αντίθετή είναι η θέση της Αστυνομίας, που θεωρεί ότι ήταν πετυχημένα τα μέτρα, που θεωρεί μάλιστα ότι ήταν αρκετός ο αριθμός των μελών της που βρίσκονταν στο σημείο, με τους αστυνομικούς όμως να διαψεύδουν τους προϊσταμένους τους, που έκαναν λόγο για 80 μέλη της Δύναμης στο σημείο, αναφέροντας πως ο αριθμός ήταν πολύ λιγότερος.
Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής, θορύβησαν πάντως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σήκωσε το γάντι και με αυστηρό ύφος, ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί φαινόμενα αναρχίας ενόσω είναι Πρόεδρος, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ώστε να ενημερωθεί για τα μέτρα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την καταστολή της βίας, είτε αυτό είναι εντός ή εκτός αθλητικών χώρων που παρεκτρέπονται οι χούλιγκαν.
«Ο Αστυνομικός πάει δουλειά για 30 ευρώ και κινδυνεύει η ζωή του»
Ιδιαίτερα έντονος και επικριτικός κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί κατάντησαν να είναι τα εξιλαστήρια θύματα, «ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα από τα επεισόδια στη Λεμεσό. Άλλο ο βαθμός επικινδυνότητας επαγγέλματος για τους αστυνομικούς, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι. Πρέπει για κάποια πράγματα να γίνει κατάλληλη ενημέρωση προς την ηγεσία για τα κενά που υπάρχουν. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο Αστυνομικός για 30 ευρώ που πάει για δουλειά, κινδυνεύει η ζωή του. Οι συλλήψεις, δεν είναι μόνο θέμα ποσοτικό, απέναντι στον όχλο, είναι και θέμα με τις υποθέσεις που εκκρεμούν με την ΑΑΔΙΠΑ για συλλήψεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως επίσης και με την εξέλιξη των πραγμάτων με τους Συνδέσμους Φιλάθλων, όσον αφορά την τροποποίηση κάποιων Νόμων, για ποινική ευθύνη αυτών που ηγούνται των Συνδέσμων».
Ο καθένας, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς ως Συνδικαλιστικό Σώμα των Αστυνομικών, θα σταθούμε μπροστά ασπίδα, γιατί πλέον αφορά ανθρώπινες ζωές και δεν πρόκειται να αφήσουμε συνάδελφο να πεθάνει άδικα, την ώρα του καθήκοντος για κενά ή παραλείψεις».
Πάντως, κληθείς να σχολιάσει τον αριθμό των αστυνομικών που βρέθηκαν στο μνημόσυνο του Γρίβα, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι, «ο αριθμός αυτός ήταν το 30% των αστυνομικών που έπρεπε να υπάρχουν, χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε αληθινούς αριθμούς. Γνωρίζουμε ότι όσοι ήταν εκεί δεν ήταν ούτε καν οι μισοί. Γι' αυτό, όσον αφορά τα μέτρα ζητούμε να ενημερωθεί ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός και η ηγεσία. Επιπρόσθετα, ελλιπείς είναι οι αστυνομικές διευθύνσεις σε προσωπικό και σε αριθμό, όπως και η ΜΜΑΔ. Εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι οι πρώτοι που νιώθουν τις συνέπειες και ευτυχώς μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν συνέπειες σε ζωές αστυνομικών, παρά μόνο σοβαρούς τραυματισμούς».
Καταλήγοντας, ο κ. Λοϊζίδης, έστειλε το μήνυμα ότι, «η ρεαλιστικότητα και η πραγματικότητα είναι άλλη και η εικόνα που κάποιοι ονειρευόμαστε για την Αστυνομία. Έχουμε πολλή δρόμο μπροστά μας. Έγιναν βήματα, γίνονται βήματα, όμως υπάρχει πολλής δρόμος ακόμα για να καταστήσουμε τον αστυνομικό ψηλά στο βάθρο του ασφαλές εργασιακού περιβάλλοντος, όσον αφορά την επικινδυνότητα του επαγγέλματος».
Υπεραμύνεται η ηγεσία της Αστυνομίας
Παράλληλα, από πλευράς της η Αστυνομία, υπεραμύνεται των αποφάσεων που λήφθηκαν, με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, να δηλώνει ότι επειδή υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια, χρησιμοποιήθηκε ο τριπλάσιος αριθμός αστυνομικών σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιείτο άλλες χρονιές. «Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 80 αστυνομικοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μέλη της τροχαίας».
Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έπρεπε να γίνει διαφορετική οργάνωση, ο κ. Κυριάκου είπε πως «δεν είχαμε πληροφόρηση πως θα έρχονταν οργανωμένοι με λεωφορεία», προσθέτοντας πως όταν έφθασαν στο χώρο, «τους επιτράπηκε γιατί όπως είχαν δηλώσει ήρθαν να παραστούν στο μνημόσυνο όπως έκαναν και προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπήρχαν οποιαδήποτε παρατράγουδα».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριάκου, «επεισόδια συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Και γίνονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις χώρες. Αυτό που μπορούμε σαν Αστυνομία είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο και περιουσία, και αυτό κάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έγινε. Δηλαδή οι αστυνομικοί πρόταξαν τις ασπίδες τους, πήγαν μπροστά για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν περιουσίες».
Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην ηγεσία της Αστυνομίας, θεωρείται ικανοποιητικός ο αριθμός των μελών που συμμετείχε στην επιχείρηση του μνημόσυνου του Γρίβα, ενώ υπήρχαν οι πληροφορίες για επεισόδια. «Η Αστυνομία επενέβη, απομάκρυνε από τον χώρο τους οργανωμένους και προσπάθησε να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πυρ και μανία ο Σπανός-«Ενημέρωσα προσωπικά την Αστυνομία για σκληρές ενέργειες»
- Αλλεπάλληλα πυρά στην Αστυνομία για επεισόδια, σιγή ιχθύος από Αρχηγό και Δράκου
- Ζητά ενημέρωση από Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Δεν θα επιτρέψω να οδηγηθούμε σε αναρχία»
- Έκαναν ξανά κουμάντο οι χούλιγκαν-Αδρανής και ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία
- Είχαν πληροφορίες και γνώριζαν για την... βεντέτα του Τσιρείου-Βαριές ευθύνες