Αλλεπάλληλα πυρά στην Αστυνομία για επεισόδια, σιγή ιχθύος από Αρχηγό και Δράκου

Για άλλη μια φορά, γίναμε μάρτυρες σοβαρών επεισοδίων. Για άλλη μια φορά είδαμε τους χούλιγκαν να μετατρέπουν τους δρόμους σε πεδίο μάχης. Για άλλη μια φορά είδαμε ανεγκέφαλους να κάνουν κουμάντο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους ελέγξει. Για άλλη μια φορά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, είτε αστυνομικούς είτε πολίτες. Για άλλη μια φορά, είδαμε περιουσίες να καταστρέφονται. Και δυστυχώς, όλα αυτά, τον τελευταίο χρόνο, δεν τα είδαμε για πρώτη φορά. Αλλά, για άλλη μια φορά, είδαμε την Αστυνομία, χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, να τονίζει με εκκωφαντικό τρόπο πως όλα πήγαν καλά. Πως υπήρχε πλάνο, πως υπήρχε πρόληψη και πως αποτράπηκαν τα χειρότερα. Άλλωστε, τα ίδια ακούσαμε όταν 20χρονος υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όταν έξω από το Τσίρειο έκαιγαν οχήματα, όταν χούλιγκαν έσπαζαν έριχναν τσιμέντα και κροτίδες στα γήπεδα, όταν έξω από το Παπαδόπουλος γίνονται μάχες, όταν οι χούλιγκανς μετέτρεπαν το ταρτάν του Τσιρείου σε ρίνγκ, όταν ο φρουρός μπήκε στο γήπεδο με μαχαίρι, και άλλα τόσα... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν ξανά κουμάντο οι χούλιγκαν-Αδρανής και ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία

Από πέρσι, με την επιστροφή των οργανωμένων, σημειώθηκαν περίπου σε δέκα διαφορετικές περιπτώσεις σοβαρά επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση ξεχωριστή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο απόηχος ήταν έντονος και το μπαλάκι των ευθυνών, για άλλη μια φορά, πηγαινοερχόταν και ουδείς έδειχνε διάθεση να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. 

Πολλές φορές, δυστυχώς, κάποιοι στην προσπάθεια τους να προστατέψουν το σπίτι τους, επενδύοντας στο επικοινωνιακό κομμάτι, χάνουν και την ουσία. Και αυτό διότι, είναι αδύνατον να υποστηρίζουμε πως όλα πάνε καλά και πως όλα λειτουργούν σωστά, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν σημειωθεί απανωτά επεισόδια, η έκταση των οποίων σε διάφορες περιπτώσεις δεν ήταν περιορισμένη, αντιθέτως, οι εικόνες βίας που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, δείχνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και όλοι θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είτε αυτή είναι η Αστυνομία, είτε τα Σωματεία, οι Σύνδεσμοι, το κράτος κτλ. Εξάλλου, όπως είπε κάποτε και ο Κινέζος φιλόσοφος, Κομφούκιος, «το να μη διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος». 

Για άλλη μια φορά, ενώπιον της Αστυνομίας υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια, όπως στην περίπτωση του Τσιρείου στον αγώνα ΑΕΛ-Απόλλων, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτραπούν τα έκτροπα, με τους χούλιγκαν να κάνουν αυτό που σχεδίαζαν, χωρίς να μπορεί κανείς να τους χαλάσει τα σχέδια.

Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά. Την ώρα που οι προϊστάμενοι της επιχείρησης και η ηγεσία της Δύναμης υπεραμύνεται των ενεργειών της, διαμηνύοντας πως όλα πήγαν σωστά (σ.σ άγνωστο αν δεν πήγαιναν όλα σωστά τι θα συνέβαινε), έντονη είναι η αντίδραση των αστυνομικών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι μέσω της συντεχνίας τους, όχι μόνο λένε το αντίθετο, αλλά αδειάζουν τους ανωτέρους τους, κάνοντας λόγο για λάθος χειρισμούς, παραλήψεις και ερασιτεχνισμούς. Μάλιστα, τα ίδια τα μέλη, διαψεύδουν την ηγεσία της Αστυνομίας, ως προς τον αριθμό των μελών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν 80, όπως διαμηνύει η ηγεσία της Αστυνομίας. 

Αποτελεί πλέον αδιαμφησβήτητο γεγονός, πως ο χουλιγκανισμός διογκώνεται όλο και περισσότερο, ενώ η ατιμωρησία, δεδομένου πως ο αριθμός των συλλήψεων κάθε φορά δεν αντικατοπτρίζει τον όχλο, δίνει ώθηση για επανάληψη τέτοιων ακραίων συμπεριφορών, που σίγουρα δεν αρμόζουν σε ένα κατά τα άλλα πολιτισμένο και ευρωπαϊκό κράτος. Συνεπώς, άπαντες, αντί να εμφανίζονται άμοιροι ευθυνών, θα έπρεπε να ενσκήψουν στο πρόβλημα, να εντοπίσουν τα λάθη τους, γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να επιμένεις μετά από τόσα επεισόδια πως τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπάζουν, ώστε να βρεθούν τρόποι πρόληψης, προτού καταγράψουμε νεκρούς.   

Πρώτοι, που ενδεχομένως θα έπρεπε να αντιδράσουν, ειδικότερα μετά και τις καταγγελίες από τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, ήταν ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Υπουργός Δικαιοσύνης, η απουσία των οποίων θα έλεγε κανείς πως είναι εκκωφαντική. Μπορεί σε διάφορες περιπτώσεις να θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις, μέχρι ο ντόρος να κοπάσει, ωστόσο η ηχηρή απουσία τους και η μη τοποθέτηση τους σε σοβαρά ζητήματα - και αν κάποτε τοποθετηθούν τα βλέπουν όλα σωστά - που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα μέλη της, ενδεχομένως να αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα.

Και αυτό διότι, φαίνεται πως από τη μια παραμένουν τα ίδια τα μέλη τους απροστάτευτα, και από την άλλη, το πιο σημαντικό, φαίνεται η απουσία βούλησης να επιλυθούν προβλήματα, προτού θρηνήσουμε νεκρούς. Έστω και για τους τύπους, οι πολίτες αναμένουν τόσο από τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας, όσο και από την πολιτική προϊστάμενη, να διαμηνύσουν πως δεν θα ανεχτούν ξανά τέτοιες συμπεριφορές και πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε παρόμοια επεισόδια. Έστω μια τοποθέτηση για συμπαράσταση στους τραυματίες. Θα ανέμενε κανείς, μια τέτοια αντίδραση, όχι με πέντε αλλά με 105 συλλήψεις, ενώ η Στέφη Δράκου θα έπρεπε ήδη να πραγματοποιήσει σύσκεψη - έστω για τους τύπους -, να ζητήσει απαντήσεις από τον Αρχηγό, να δουν το επιχειρησιακό πλάνο και τι πήγε λάθος, ανεξαρτήτως για άλλη μια φορά, τόσο οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, όσο και οι πολίτες, βγήκαν αλώβητοι από τα άγρια επεισόδια. Εκτός, και αν κάποιοι περιμένουν τον νεκρό για να αντιδράσουν...  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είχαν πληροφορίες και γνώριζαν για την... βεντέτα του Τσιρείου-Βαριές ευθύνες

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις