Ξεκινά εκ νέου η έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020

Ο δικαστής που ερευνά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 επανέλαβε τις εργασίες του αφού η έρευνα έμεινε «παγωμένη» για πάνω από ένα χρόνο, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης και δήλωσε δικαστική πηγή στον Λίβανο.

Η έρευνα για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους, άφησε πίσω της 6.500 τραυματίες και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Βηρυτό εκτροχιάστηκε λόγω πολιτικής αντίστασης από κυβερνώσες φατρίες και νομικών προσφυγών σε βάρος του επικεφαλής ερευνητή, του δικαστή Ταρέκ Μπιτάρ.

Η δικαστική πηγή δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ο Μπιτάρ ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του επικαλούμενος νομική μελέτη που θέτει εν αμφιβόλω τα επιχειρήματα βάσει των οποίων ανεστάλη η έρευνα. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος εκπόνησε τη μελέτη αυτή.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, επαναλαμβάνοντας την έρευνά του, ο δικαστής έδωσε εντολή να απελευθερωθούν πέντε κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι και εργολάβοι που εργάζονταν στο λιμάνι πριν ή κατά την 4η Αυγούστου του 2020, οπότε και έγινε η έκρηξη.

Η έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είχε ανασταλεί λόγω συνταξιοδότησης δικαστών

Η έρευνα παρέλυσε εντελώς στις αρχές του 2022 λόγω της συνταξιοδότησης δικαστών από δικαστήριο που έπρεπε να κρίνει μια σειρά από προσφυγές κατά του Μπιτάρ, οι οποίες υποβλήθηκαν από αξιωματούχους τους οποίους εκείνος ήθελε να ανακρίνει, πριν να μπορέσει να συνεχίσει με το έργο του.

Η έκρηξη, μια από τις πλέον ισχυρές, μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι του Λιβάνου το 2013.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία στη Συρία-Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Αυτό είναι το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ-Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο
Ιδιωτικό νησί στη Σκωτία με ερειπωμένο κάστρο πωλείται 7,5 εκατομμύρια δολάρια
Νέα έκκληση Πάπα για ειρήνη-«Μία κραυγή που δεν πρέπει να πνιγεί από τη βοή των όπλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Μικρό πλοίο πλησίασε το φλεγόμενο σκάφος και κατέσβησε την πυρκαγιά
«Ισοπεδώσαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»-Πώς οι ΗΠΑ «έπιασαν στον ύπνο» την Τεχεράνη
Οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισοπεδώθηκαν κτίρια από την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Στους 86 οι τραυματίες
Συνεδριάζει η Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων αναγκών COBRA μετά τις επιδρομές ΗΠΑ στο Ιράν
Ερωτήματα για την κατάσταση των πυρηνικών του Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ