Συνάντηση Δημητριάδη με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο

Τις θέσεις του για τον ρόλο της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης μαζί με τον ΟΗΕ, ανέπτυξε σε συνάντησή του με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, τη Δευτέρα ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου.  

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, ο κ. Δημητριάδης ανέπτυξε τις θέσεις του για τον ρόλο της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης μαζί με τον ΟΗΕ, «βασισμένες στη Συνθήκη Προσχώρησης, την μέχρι τώρα εμπειρία από τη δράση της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και σε ανώτατο επίπεδο στις Διασκέψεις του ΟΗΕ για την Κύπρο στη Γενεύη και το Κραν Μοντάνα».

Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης προτείνει διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες επίλυσης, κάτω από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας καθώς και συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας, στα στάδια εφαρμογής της λύσης, τόσο με δικές της δυνάμεις όσο και δυνάμεις κρατών -μελών της.

Προτείνει επίσης, «σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ανοικοδόμησης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό», όπως, η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και περιοχών υπό επιστροφή στην ε/κ κοινότητα και μετεγκατάσταση και αναδιοργάνωση της οικονομίας για την τ/κ κοινότητα, η υποστήριξη προγραμμάτων για στήριξη των δύο κοινοτήτων στη διαδικασία συμφιλίωσης κ.ά.

Προστίθεται ότι ο κ. Δημητριάδης προτείνει ταυτόχρονα, η «θετική ατζέντα» ΕΕ - Τουρκίας να περνά μέσα την επίλυση του Κυπριακού, ως κύρια προϋπόθεση και αναφέρει ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις διασυνδέεται με την προηγούμενη πρόοδο επί της ουσίας του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και επιρροής προς την Άγκυρα από την πλευρά της ΕΕ, παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες.

Ο κ. Δημητριάδης συζήτησε επίσης με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής ζητήματα που σχετίζονται με την «δραστήρια» συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και την δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»
Διαφορετικές αναγνώσεις στην Επιτροπή Νομικών στην πρόταση νόμου για καθορισμού θητειών βουλευτών
Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το ΕΛΑΜ-«Προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο σε μια πολύ πρόωρη προεκλογική περίοδο»
Παροξυσμός στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις σφετερισμών-«Επηρέασαν όλους τους τομείς»
Ικανοποίηση Προέδρου για τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Aποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών»
Παρανόησε με τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ, απειλεί με αντίποινα-«Οι επιθέσεις έχουν μετατραπεί σε τρομοκρατικές ενέργειες»
Ανακοινώθηκε ο Γιοχάνες Χαν ως ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας της ΕE για το Κυπριακό-Ικανοποίηση Προέδρου