Πρωτόκολλο για μεταλλευτικές έρευνες στα κατεχόμενα υπέγραψαν Τουρκία-ψευδοκράτος

Πρωτόκολλο για διεξαγωγή ερευνών στον τομέα της γεωλογίας και των εξορύξεων, υπεγράφη στην Άγκυρα, ανάμεσα στη Διεύθυνση Ερευνών και Μελετών Μεταλλείων του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και το «υπουργείο τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, που δημοσίευσε χθες και τα σχετικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα ρώτησε τον «υφυπουργό περιβάλλοντος», Σερχάν Ακτούντς κατά πόσο αρχίζει μια νέα εξόρυξη στα κατεχόμενα κι αυτός απάντησε ότι διεξάγονται επιστημονικές έρευνες και όχι εργασίες εξόρυξης. Ωστόσο στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ (την περασμένη εβδομάδα), κατά την οποία ανακοίνωσε τις γνωστές «χαρμόσυνες ειδήσεις», είπε ότι το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – κατεχομένων για το 2023 θα προχωρήσει με προτεραιότητες όπως η επεξεργασία μεταλλευμάτων, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με το θέμα, ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι «αν υπάρχουν υπόγεια και υπέργεια πλούτη είμαστε σε θέση να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του κράτους και του λαού». Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων των μεταλλείων CMC.

Από την πλευρά του, ο «δήμαρχος» Λεύκας, Αζίζ Καγιά δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση επί του θέματος.

Ο πρόεδρος του συντονιστικού της πλατφόρμας ΜΚΟ Λεύκας και ευρύτερης περιοχής, Τεομάν Οκτάι ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση όλων των οργανώσεων και πρόσθεσε ότι έχουν επίγνωση του κινδύνου. «Αν δεν αντιδράσουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στα μεταλλεία θα το πράξει ο λαός».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους, ομάδες από την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν έρευνες  με σκοπό τη σύνταξη εκθέσεων που θα αποτελέσουν τη βάση μελετών βιωσιμότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες