Τελεσίγραφο φαρμακοποιών-Είτε διαβούλευση για αποζημιώσεις, είτε πάνε σε μέτρα

Από τη στάση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Οργανισμούς Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σε σχέση με τις αποζημιώσεις που ζητούν να λάβουν λόγω της ραγδαίας αύξησης πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, θα κριθεί η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει ή όχι, σε λήψη μέτρων αντίδρασης, μετά το ναυάγιο της τελευταίας συνάντησης που είχαν με τον ΟΑΥ, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν επιτακτικά γραπτή διαβεβαίωση από τον Οργανισμό ότι θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023, η ζημιά του 2022, ενώ παράλληλα επιμένουν στη θέση τους για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τον ΟΑΥ, σε σχέση με τον τρόπο αποζημίωσής τους. 

Ο μαύρος καπνός που βγήκε από τη συνάντηση της Πέμπτης, δεν άφησε περιθώρια στα μέλη του φαρμακευτικού Συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αναμένεται να παρακαθίσει εντός του Σαββατοκύριακου σε σύσκεψη, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, χωρίς να αποκλείεται και η λήψη προειδοποιητικών μέτρων αντίδρασης με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς τον Οργανισμό.

Πάντως, ο ΟΑΥ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω διαβούλευσης και με ορατό το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια νέα παρέμβαση από τον κ. Χατζηπαντέλα. Όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στον REPORTER ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, το Σαββατοκύριακο θα αποφασιστούν τρόποι αντίδρασης, αφού εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από τον ΟΑΥ, πλέον η λήψη μέτρων θα είναι μονόδρομος. «Εμείς αναμένουμε μια νέα παρέμβαση από τον υπουργό. Θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις, αλλά θα περιμένουμε μήπως υπάρξει πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά για το καλό των ασθενών. Η απόφαση για μέτρα δεν αποτελεί δική μας ευθύνη, αλλά ευθύνη του ΟΑΥ». 

Την ίδια ώρα ο κος Γεωργιάδης εξαπολύει πυρά κατά του Οργανισμού, καταγγέλλοντάς τον για αδιάλλακτη στάση, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να προνοήσουν από πριν την αύξηση της ζήτησης των φαρμάκων, μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Όπως είπε, «ο ΟΑΥ κατά τη συνάντηση που είχαμε ήταν αδιάλλακτος. Το 2022 δεν υπήρχε πανδημία. Από τον Σεπτέμβριο που έβλεπαν ότι το πράγμα είχε ξεφύγει, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την κατάσταση μέσα από το λογισμικό τους, παρόλα αυτά δεν έκαναν τίποτα. Έμειναν άπραγοι και δεν ασχολήθηκαν. Δεν είμαστε επαίτες, αλλά ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και αναμένουμε να δούμε, εάν θα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό».

Η αποζημίωση των φαρμακοποιών αφορά σε τέσσερα εκατομμύρια σκευάσματα, τα οποία υπολογίζεται ότι στοιχίζουν περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ, μόνο για το 2022. Ο Οργανισμός, όπως είπε ο Γεωργιάδης, θέτει ως δικαιολογία προς τους φαρμακοποιούς ότι ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και κλειστός. «Πώς γίνεται να είναι κλειστός ένας προϋπολογισμός, αλλά την ίδια ώρα αφήνουν να πωλούνται τόσες συσκευασίες φαρμάκων; Αυτό μας αφήνει να καταλάβοουμε, πως όσοι εργάζονται στο Σύστημα, θα προσφέρουν, χωρίς να παίρνουν. Δεν μπορεί ένας φαρμακοποιός να χορηγεί τη λειτουργία του ΓεΣΥ».

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, έθεσε και θέμα αναξιοπιστίας του ΟΑΥ λόγω της αθέτησης των συμφωνηθέντων τους. «Θα πρέπει να παράγουμε ποιότητα στην εξυπηρέτησή μας στον ασθενή, αλλά για να υπάρξει αυτό, θα πρέπει να κοιτάξουν τα λειτουργικά έξοδα του κάθε φαρμακείου. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε οι ασθενείς να περιμένουν στις ουρές των νοσοκομείων για να παίρνουν τα φάρμακά τους; Εμείς ζητάμε άμεσα τα δεδουλευμένα μας και μια άμεση λύση», ανέφερε τέλος ο κος Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγήκε άσπρος καπνός στη συνάντηση ΟΑΥ-φαρμακοποιών για τις αποζημιώσεις

Δειτε Επισης

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε εκδήλωση στις ΗΠΑ
«Λευτεριά στο Αφρίν» φώναξαν Κούρδοι διαδηλωτές,-Ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας
Πάνω από 250.000 σκύλοι εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην Κύπρο
Δήμοι, οργανωμένα σύνολα και σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης
Επίτιμος Δημότης Στροβόλου ανακηρύχθηκε ο Πάρις Παπαέλληνας
Επανέρχεται σταδιακά και με νέο σχεδιασμό η Πύλη Κτηματολογίου
Πράσινο φως για δυναμικά μέτρα από ΠΕΟ-Διαμαρτύρονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Σε διεθνή ομάδα εργασίας για προστασία των παιδιών συμμετέχει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
Απαντά στις επικρίσεις για κενά και υποστελέχωση ο ΟΚΥπΥ