Στο μάτι του κυκλώνα το Υπ. Παιδείας λόγω διαρροών-Πληθαίνουν τα ανοιχτά μέτωπα

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται, εδώ και αρκετές ημέρες το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά μετά τις καταγγελίες για διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων τετραμήνων, αφού ενώ ακόμη ψάχνουν λύσεις για την πρώτη υπόθεση, δεύτερη υπόθεση έρχεται να ταράξει τα νερά. Μάλιστα, οι οργανωμένοι φορείς θέτουν εκ νέου ζήτημα διαδικασίας, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας υπεραμύνεται των πρακτικών του.

Οι καταγγελίες γονιών, για διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών για τη Β’ Γυμνασίου, είτε ευσταθούν είτε όχι, έχουν δημιουργήσει νέα αναταραχή, καθώς οι συμπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις είναι πολλές. Αρχικά, πρόκειται για το ίδιο μάθημα, καθώς όπως και στη διαρροή της περασμένης Δευτέρας, έτσι και τώρα, πρόκειται για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ και για τα δύο φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ιδιωτικού σχολείου.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες ούτε προς το Υπουργείο Παιδείας, ούτε προς τα σχολεία, όπου εργάζονται οι καθηγητές, που κρύβονται πίσω από τη διαρροή, εντούτοις δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες ήρθαν λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για τη διαφήμιση ενός ιδιωτικού σχολείου για μη εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων. Σε μία συνεδρία που ακούστηκε, από τα στόματα των αρμοδίων, ότι ναι μεν γίνεται έλεγχος στα ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι επαρκής.

Πάντως, οι νέες καταγγελίες για διαρροή προκαλούν ερωτήματα, ως προς τον τρόπο που απέκτησε πρόσβαση στο γραπτό ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, αλλά και ο τρόπος που χειρίζεται το Υπουργείο τις καταγγελίες που έρχονται ενώπιον του. Οι οργανωμένοι γονείς, από την πλευρά τους, δεν αποκλείουν το γεγονός ο εκπαιδευτικός που κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση να είναι θεματοθέτης, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο θέμα του εξεταστικού δοκιμίου, δεδομένου ότι ετοιμάζονται αρκετές ημέρες πριν.

Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πρώτη, είναι το γεγονός ότι στην πρώτη υπόθεση η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα αν και οι μαθητές ήξεραν τα θέματα, δεν θα μπορούσαν να προετοιμαστούν σε τέτοιο βαθμό, που να τους δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλους συμμαθητές τους, που πιθανόν να μην γνώριζαν τα θέματα. Στη δεύτερη καταγγελία, βάσει και των στοιχείων που δίνουν οι οργανωμένοι γονείς, η διαρροή φαίνεται ότι έγινε την προηγούμενη, με αποτέλεσμα ο μαθητής που δέχθηκε το μήνυμα, αλλά και τα άτομα με τα οποία το μοιράστηκε, μπορούσαν να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας, για ακόμη μία φορά κλήθηκε να ερευνήσει κάποιες καταγγελίες, που αφορούσαν στο αδιάβλητο των εξετάσεων. Αν και οι καταγγελίες που φτάνουν κοντά του ενδεχομένως να είναι πολλές και κάποιες φορές, μάλιστα, άστοχες και άσκοπες, εντούτοις το Υπουργείο θα έπρεπε να είναι σε θέση να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες, καθώς με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να καλύψει πιθανόν κενά και τρύπες στη διαδικασία επίβλεψης και διαφύλαξης των γραπτών.

Παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις οι διαρροές έγιναν, με στόχο να βοηθηθούν οι μαθητές, κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει τα παιδιά υπαίτια και να τα τιμωρήσει, καθώς στην μία περίπτωση πρόκειται για το μέλλον τους και στην άλλη πρόκειται για το βαθμό που θα τους προάξει στην επόμενη τάξη. Οι μαθητές, ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις είναι τα θύματα ανεύθυνων πράξεων εκπαιδευτικών, που αντί να τους προτρέψουν στο να αδικήσουν τους συμμαθητές τους, έπρεπε να τους προτρέψουν να βάλουν τα δυνατά τους και να εξεταστούν τίμια, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος κάποιου άλλου.

Θέτουν θέμα διαδικασίας οι γονείς

Στο μεταξύ, μέσα από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι γονείς επανήλθαν και εξαπέλυσαν πυρά κατά του Υπουργείου Παιδείας, ως προς τις διαδικασίες που ακολουθεί, για τη σύσταση και φύλαξη των εξεταστικών δοκιμίων, για τις εξετάσεις τετραμήνων, θέτοντας στο τραπέζι και την πρόταση για αλλαγή τους.

Συγκεκριμένα, οι γονείς θεωρούν ότι θα έπρεπε τα εξεταστικά δοκίμια, δεδομένου ότι είναι ενιαία για όλα τα σχολεία, να αποστέλλονται όπως γίνεται και στις Παγκύπριες, δηλαδή τυπωμένα και σφραγισμένα, μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν παρατράγουδα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να ακούσει, καθώς θεωρεί πως οι πρακτικές που ακολουθεί είναι αρκετά ασφαλείς και μάλιστα καλύτερες από άλλες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό θα μπορούσε να το υποστηρίξει στο γεγονός ότι για τρία χρόνια δεν έχουν υπάρξει οποιεσδήποτε καταγγελίες ή αναφορές για προβλήματα, με την εφαρμογή του θεσμού.

Πολλά τα μέτωπα

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα πολλά, ανοικτά μέτωπα που έχει απέναντι του ο Πρόδρομος Προδρόμου, όσον αφορά στη Μέση Εκπαίδευση, λίγες εβδομάδες μάλιστα, πριν κληθεί να παραδώσει τη θέση του στον επόμενο, λόγω της λήξης της θητείας του. Όπως όλα δείχνουν, ο επίλογος για τον κ. Προδρόμου στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και ο πρόλογος για τον επόμενο θα είναι επεισοδιακός, αφού μαθητές, καθηγητές και γονείς ήδη έχουν αποφασίσει τη λήψη μέτρων, μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου, καθώς θεωρούν πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Καίριας σημασίας ένα λειτουργικό πλαίσιο εκποιήσεων
Εξαγωγές χαλλουμιού στην Αυστραλία χωρίς δασμούς ζήτησε o Υπ. Γεωργίας
Κρούουν τον κώδωνα για το κάπνισμα-«Έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100 εκατ. άνθρωποι»
Κοινός στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας συμφώνησαν Κανάρη και Δημητρίου
Kαλεί την Ένωση Ακτοπλοϊκών να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ο Δήμος Παραλιμνίου
Ευαγγέλου: Σχεδιάζεται Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία
Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα η ενδυνάμωση της Ανώτερης εκπαίδευσης
Ετοιμάζεται Νομοσχέδιο για τη μη διακοπή του επιδόματος αναπηρίας σε δικαιούχους επικαρπίας
Απόψεις για προοπτικές οικονομίας αντάλλαξαν Κεραυνός και Χριστοφόρου
ΒΙΝΤΕΟ: Να συμβάλει στην προσπάθεια πράσινης μετάβασης θέλει το ΥΠΑΜ